söndag 28 augusti 2016

Gömma burkar


Det känns som om j ligger lite efter i rapporteringen så jag får väl försöka uppdatera er på läget. Det har varit en solig och varm vecka, men idag avslutades den med regnväder och lite kyligare luft. Annat var det i fredags när jag tänkte ge mig ut i skogen för att lägga ut lite nya burkar. Hunden och jag tog en promenad mitt på dagen och då förstod jag att det inte var lämpligt att ge sig till skogs i den värmen som var då. Jag fick vänta till lite senare på eftermiddagen.


Vid femtiden sjönk temperaturen lite och jag kunde packa väskan och ge mig av. Hunden fick stanna hemma. Jag hade fullt upp med att ta hand om mig själv och burkarna jag tänkte placera ut. Bilen rullade mot trakterna kring Källundasjön. Det är i de trakterna jag håller på att lägga ut en serie gömmor, en varje månad, i ett årshjul. Septembergömman fanns redan ute, men nu var det dags att lägga ut oktober och november månaders burkar. Jag behöver ha lite framförhållning eftersom jag inte vet riktigt var jag kommer att befinna mig framöver och vad jag kommer att klara av. Sedan är det bara decembergömman och en bonusgömma kvar.


Det blev ganska mycket traskande den här eftermiddagen/kvällen. Jag rekade på flera olika skogsvägar. De flesta hade bommar så man kunde inte köra in på dem. Det var apostlahästarna som gällde som transportmedel.


Mina stavar var med och gav mig lite stöd och balans. Men burkarna skkulle ju inte ligga mitt på vägen så ibland fick jag ge mig in i grönskan eller uppför en liten slänt. Svårare terräng fick jag givetvis hoppa över.


Solen hade sjunkit på himlen men skickade sina kvällsstrålar över trädtopparna ned på ormbunkarna vid vägens kanter. De hade redan börjat att bli höstbruna.


Det var inte mycket djurliv som syntes till, men en och annan skalbagge kravlade runt i gruset på vägen. Det glänste och skimrade från deras svarta skal.


Det var inte bara de två månadsburkarna som jag ville få ut. Jag har också planerat en annan serie gömmor som ska få ingå i årshjulet. Det är fyra stycken letterboxar. Serien ska heta Gårdarna runt sjön och var och en av de fyra cacherna ska berätta om en av de stora gårdarna som finns runt Källundasjön. Det blir en egen serie som samtidigt ingår som ekrar i det stora årshjulet. Alla fyra burkarna var med, men jag orkade bara lägga ut tre av dem. Sedan blev jag för trött och tiden gick ju dessutom så fort. Jag behövde åka till affären innan den stängde. Den sista får jag lägga ut en annan dag. Det blev i alla fall fem burkar utplacerade.


På sådana här strövtåg får man se många fina ställen. Här fann jag en spännande sten mitt bland mossa, blåbärsris och granar. Det växte ingen mossa på den som på ed andra stenarna.


När jag tittade närmare på den, skymtade jag ett litet ansikte. Ser ni ansiktet i stenen?


Det var inte överallt som jag hittade bra ställen att lägga burkar på så man skulle kunna säga att det blev en hel del traskande i onödan. Men jag ser det inte så. Jag har märkt att motionerandet gör nytta. Höften gör inte lika ont om jag rör lite mer på mig. Samtidigt blir jag förstås ganska trött av att traska runt med mina stavar. Jag fick ändå se många fina ställen som jag inte varit på förut trtos att de inte är långt hemifrån. Illveden ligger på andra sidan Rannäsasjön, nära men ändå känns det långt borta.


Mitt ute i skogen såg jag plötsligt kungsljus sticka upp ur gräset. De verkade inte riktigt höra hemma där. Jag vet att det har funnits många torpställen i de skogarna. De kanske är reliker från torparnas tid. När jag kom hem var jag för trött för att göra så mycket mer. Det blev vila resten av dagen, men igår skrev jag klart den första beskrivningen av gårdsgömmorna och skickade in den. Det var Källunda - Gårdarna runt sjön #1. Reviewern måste ha suttit vid datorn för jag fick svar direkt. Det var något som jag var tvungen att ändra på den men sen kom den snabbt ut för loggning. Den blev också loggad ganska snart. Det var skönt att se att allt funkade. Jag träffade FTF-arna lite senare på ett event, som jag ska berätta mer om i ett annat inlägg. Resten av gårdsgömmorna får jag skicka in allt eftersom de blir klara. Månadsgömmorna kommer enligt planerna. Det är kul att ha något att pyssla med när man går sjukskriven här hemma. Det var allt om detta äventyr.

1 kommentar:

  1. Att du bara vågar. Du är tuff du! Positivt menat. Lie mera våghalsig än denna fega tanten. Får läsa på om hur jag kan få fram koordinater till din brevlådecache. HAr gjort det där med bäring på så där 30-40 meter på en 1000sjöarsgömma. Men så LÅNGT som över 500 meter.... då kan det ju inte vara att bara gå rakt fram. Blir nog en fin utevecka för dej, när det regnat över. Njut av den!

    SvaraRadera