måndag 12 juni 2017

Weekend i Kalmar


Den gångna helgen bestämde vi oss för att åka till Kalmar för att hälsa på sonen. Det är trevligt med en utflykt då och då. Hunden lämnades av hos extrahusse Ambjörn på lördag morgon. Sen åkte vi vidare, men det blev inte raka vägen. Vi gjorde några avstickare. Den första var i Horda. Där fanns en mystgömma som jag löst hemma och nu skulle vi leta upp burken. Det var inga större problem inte ens för mig med vissa rörelseproblem. Det var en rolig slutgömma, men jag ska inte avslöja för mycket. Månadens första logg var bärgad i alla fall. Förra månaden loggade jag noll gömmor och månaden innan bara mitt eget event. Det kanske är dags att försöka bli lite mer aktiv.


Nästa stopp skedde vid Rydaholms kyrka där vi ville besöka kyrkogården. I lördags skulle min pappa fyllt 100 år om han fått leva. Gravstenen var inte på plats än efter kompletteringen, men min syster hade gjort en liten skylt med mammas och pappas namn. Vi satte dit vår bukett med pioner och krysantemum.


Efter ett antal mil började vi bli fikasugna. Vi stannade på det vanliga stället i Hovmantorp. Idag regnade det inte, men det var inte så varmt. Den här gången hade maken glömt mitt te. Förra utflykten glömde han sitt kaffe. Eftersom jag inte ville ha svart kaffe, fick det bli silverte för mig. Britts bullar och kakor var underbart goda.


Så småningom kom vi fram till sonens lya i Kalmar. Utanför blommade fjärilsbuskarna och syrenerna för fullt. Solen sken och det var riktigt varmt utom när vinden drog förbi.


Medan sonen och maken sökte på nätet efter lediga lägenheter, sträckte jag ut mig på sonens säng. Vi tänkte senare åka runt och kolla in områdena och hur långt de ligger från hans jobb. De hittade tre objekt som var intressanta.


 Innan vi gav oss av på rundturen i stan, behövde vi lite mat. Vi promenerade till den närmsta pizzerian och beställde varsin Gyrossallad. Det var mycket mat vi fick. En del fick följa med tillbaka i lådor. Men salladen var god och mätta blev vi.


Sen körde vi runt till de tre ställena. Två av dem var nog bra, men det tredje låg lite långt bort. Den bästa lägenheten var alldeles nybyggd med en lite uteplats. Vi kikade in genom fönstren. Det såg fint ut det vi kunde se. Tyvärr är det väl många som är intresserade av denna och en del av dem är nog före sonen i kön hos Kalmarhem. Vi kan bara hoppas och leta vidare.

Hotellet vi skulle bo på låg inne i stan på Kvarnholmen. Vi åkte dit och checkade in. Efter en liten vilopaus var sonen och jag redo att ge oss ut på en liten geocachingrunda, men maken ville hellre nyttja bastun på hotellet.


Vi följde gatan från hotellet ut mot vattnet vid Kattrumpan. Området kallas så och även gömman som finns här.


Här finns en badplats mitt i stan, men den här dagen badade ingen. Kanadagässen spatserade längs stranden. Det satt en del mugglare vid borden som var utplacerade på gräsplanen. De brydde sig inte om vad vi gjorde när vi letade efter den välgömda burken. Trots att jag faktiskt gissade att det kunde vara en sådan som det var, fick vi söka en stund innan sonen plockade upp den.


Det fanns inte så många ologgade vanliga gömmor i närheten. Några hade jag redan loggat tidigare. Vi gav oss på en multi, Tre snabba på Kvarnholmen, trots att dessa inte hör till mina favoriter. Vi skulle besöka tre platser och samla siffror för att kunna räkna ut koordinaterna till slutgömman. Först gick vi till Bastionen och studerade skylten noggrant. På väg till nästa sa jag till sonen att det kanske gick att ta en genväg och det gjorde det både till den och till den sista. Först fick vi rött i checkern, men när vi kontrollräknade upptäckte jag att en siffra blivit fel. Sen blev det grönt.


På vår promenad passerade vi många fina gamla hus. Kalmar har många hus bevarade i centrum. Vi kom så småningom fram till slutgömman. Redan på avstånd gissade jag rätt på både placering och utseende.Det blev dagens sista fynd i cacheväg.


På väg mot hotellet passerade vi Stortorget. Det var lite jobbigt att gå på kullerstenarna. Sanden emellan dem hade regnat bort.


Mitt på Stortorget fanns domkyrkan. Den såg inte riktigt ut som en vanlig kyrka. Påminde mer om ett rådhus eller tingshus. Vi kom tillbaka till hotellet som låg alldeles i närheten och hittade maken i caféhörnan i foajén. Där kunde man förse sig med te eller kaffe. Vi satte oss en stund innan vi gick upp till rummet och vilade lite till.


På kvällen gick vi en kort sträcka bort till Pinchos för att äta lite god mat. Pinchos är en apprestaurang. Man laddar ned deras app och beställer genom den. Sen kommer det ett meddelande när det beställda är klart för avhämtning. Vi satte oss i uteserveringen och började beställa. Tapasrätterna kom på en planka som placerades i ställningen på bordet.


Maten består av tapas. Vi beställde två tapas var. Egentligen var det nog lite för lite för de andra i alla fall, men vi siktade på dessert också. Jag tog Oxfilé med pasta och gorgonzolasås och vitlöksstekta champinjoner. Sonen prövade kycklingfärs med ris och sötpotatispommes med en chilimajonäs.


Maken beställde en Bookmaker och Stekta räkor med aioli. Givetvis testade vi varandras rätter. Sötpotatispommes med chilisås var gott. Båda mina rätter var också goda.


Vi höll koll på vad vi beställt med lappar. På första lappen står vad vi drack. Det fanns gott om drinkar men vi är ju inte så förtjusta i sprit eller likörer så det blev lite enklare drycker för oss. På den andra lappen står vilka tapas vi ätit.


Det blev en tredje lapp med desserterna. Maken ville helst ha bara glass men det fanns det inte. Han kunde valt barndesserten, en kula glass med kolasås och ett kinderägg, men han valde i stället Marängsviss trots minimarängerna och skumbananerna. Sonen och jag åt god sorbet i tre smaker. Det var en läskande avslutning på middagen.

Sen promenerade sonen hemåt sitt medan vi andra drog oss mot hotellet för en förhoppningsvis god sömn.


Nästa dag blev det förstås en god hotellfrukost. Det fanns mycket gott att välja bland t o m våfflor. Jag kunde som vanligt inte äta så mycket men det räckte en stund. Sen checkade vi ut från hotellet och körde bort till sonens lya. Hastigt bestämde vi oss för att ta en tur över bron till Öland. Vädret var fortfarande fint, men det skulle komma regn senare mot kvällen.

.
Besöksmålet var Solliden, det kungliga slottet söder om Borgholm. Där var det lite kuperat och en bit att gå från parkeringen men jag lyckades ta mig ner till Kaffetorpet. Där serverade de lunch så vi stannade där och beställde stekt fläsk med löksås. Det var gott, speciellt gräddsåsen.


Rosorna började slå ut runt ute serveringen. Öland blommade som det brukar göra. De andra ville kolla in var slottet fanns. Det skulle ligga lite längre ner bland träden. Jag valde att sitta kvar en stund.


Jag kunde njuta av solskenet. Det kom en liten vindpust då och då men den var inte alltför kylig. De andra kom tillbaka ganska fort. Det var visst dyrt inträde så de skippade slottsbesöket. Vi tog oss sedan tillbaka uppför vägen till parkeringen. Den var jobbig för mig men det gick.


För två år sedan var maken, hunden och jag på Öland i maj. Då besökte vi ett event som hette Ölands orkidéer. Det var trevligt. De har haft liknande event varje år sedan dess. I samband med eventen lägger de ut lite nya burkar. I år var det 25 enkla burkar som berättade om lika många orkidéer. En av dem fanns längs vägen mot Färjestaden. Vi stannade till och tänkte leta upp den. Det var en brant slänt ner till ett taggtrådsstängsel att krypa under. Inte så enkelt för mig. Maken skyndade iväg och hittade burken innan vi andra tagit oss in i kohagen. Sonen fick ta pennan och signera Ölands orkidéer #22 åt mig. Det blev dagens enda fynd.


På fälten vi passerade blommade vallmo som röda fläckar. De växte i vägkanten också liksom många andra blommor. Vi åkte nu tillbaka till Kalmar för att lämna av sonen och sedan fortsätta hemåt. Det var riktigt trevligt att hälsa på äldste sonen.


Min bror hade bjudit in oss på fika hemma hos dem i Växjö. Vi passerade där förbi vid tretiden på eftermiddagen. Det är alltid trevligt att få en fikainbjudan.


Min svägerska hade bakat en god rabarberpaj som vi åt med glass och vaniljsås. Riktigt smarrigt till kaffet eller teet. En god pratstund blev det också innan det var dags för sista etappen på hemfärden.


Min brorsdotter har flyttat tillbaka till Växjö efter avklarade studier i Göteborg. Hon gillar sudoku precis som jag.

Maken handlade lite mat till det ganska tomma kylskåpet innan vi hämtade hunden hos extrahusse. Det var skönt att komma hem tyckte nog både han och vi.

1 kommentar:

  1. Blir så Ölandssugen då jag ser bilderna. Men det är ju nu och bums man borde åka, med tanke på vallmofält och orkidéer. Sommarlovet är vi inte framme vid ännu...så det funkar ju inte. Eleverna slutar på fredag.. vi de 22... men har iaf redan jobbat in torsdagen. Är nog utan arbete att utföra på onsdagen oxå.... men det blir ändå rekordsen avslutning. Ha det så gott!

    SvaraRadera