tisdag 2 juni 2009

Grässtrån och brännässlor

Alla blommor är inte lika iögonfallande. En del är ganska intetsägande. De kan vara små eller ha en färg som smälter in i omgivningen så att man inte lägger märke till dem. Men om man tittar lite närmare kan de vara riktigt vackra. Så kan det vara med människor också.


I rätt ljus kan till och med nässlorna vara vackra. Annars är de inte så tilltalande. Det svider om man kommer i närheten av dem med bar hud. Det märkte jag när jag rensade ogräs. Jag har råkat få in dem på ett ställe i mitt grönsaksland. De är svåra att bli av med. Egentligen är det ganska ståtliga växter. De reser sig stolt upp över de andra plantorna. Det finns förstås en anledning till att de bränns. Det är ju deras sätt att försvara sig. Nässlor är ju riktigt nyttiga och goda. Nässelsoppa med ägghalvor är en riktig vårfavorit.

Människor kan ibland vara som nässlor. De försvarar sig genom att göra andra illa. Om de själva blir sårade, kan de att bita tillbaka med hårda och sårande ord, som svider inom en. Men om de får växa i rätt miljö, kan de bli ståtliga och goda människor. De döljer sina goda sidor och det kan vara svårt att upptäcka dem på grund av deras taggighet.

Andra växter som man sällan lägger märke till är våra olika grässlag. På senare år har det blivit vanligare med gräs som inslag i rabatterna i våra trädgårdar. Man har upptäckt hur dekorativa de är. Det är inte bara i gräsmattan som de passar. Gräs är så vanligt att vi inte tänker på det. Det bara finns där överallt. Det täcker stora områden. Tänk bara på hur vacker en böljande grässlätt kan vara. Ibland kan det torka bort och bli brunt och torrt, men kommer det ett regn så grönskar det snart igen.


En del människor är som grässtrån. Man lägger inte märke till de enskilda grässtråna. Det finns så många och alla ser de likadana ut. Ändå är alla individer som ser olika ut. Det är mängden grässtrån som gör gräsmattan frodig och skön, men ändå är varje grässtrå viktigt. Vi människor kan känna att vi ibland drunknar i mängden, men alla är vi viktiga. Om inte du fanns, skulle det fattas en del. Vi är inte oersättliga men viktiga.
Om det blir torka, vissnar gräset. Det kan människor också göra om de inte får den uppskattning de behöver för att växa. Men om de får rätt näring och uppmuntran, kan de växa och bli till nytta och glädje för många. Tänk bara på hur skönt det är att ligga på en frodig gräsäng. Jag kan tänka mig att det är skönare att spela fotboll på en mjuk gräsmatta än på en dammig grusplan. Människor kan verka torra och trista, men om vi ger dem en bra miljö kan de förvandlas till glada och trevliga vänner.
I växter finns en enorm potential för tillväxt och mognad, glädje och nytta. Det gör det i människor också.Kursiv
"Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten. Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära."
(Ps 23:1-3)
Foto: Inga M Johansson

4 kommentarer:

 1. Idag får jag tårar i ögonen när jag läser ditt inlägg -- jag förstår attt du är en uppskattad predikant....
  Det är ju precis så här det är ... jjag antarr att det är OK att jag skriverr ut allt och sättter upp på lärarrummet...
  DDettta skulle ju publiceras på riktigt -- detta ger ju livskraft..... SOMMARPRATARE ... skulle du kunna ansöka om det!
  SÅ TÄNKVÄRT !!!!!
  Anna-lena

  SvaraRadera
 2. Usch - så illa stavat... jag måste skärpa mig och kolla alla kommentarer! MEN SOM SAGT - ETT SUPERINLÄGG - det borde ALLA läsa!

  SvaraRadera
 3. Inga! vad duktig du är till att hitta liknelser, det är ju så det är med oss människor. Jag kan känna igen både mina nässeldrag och grässtråets obetydlighet i mängden. Vi får inte glömma att gödsla eller vattna alla dessa olika växter vi har i våra salar. Vi har en stor uppgift i det.

  Jag har förstått att både du och Anna-Lena är mycket duktiga "trädgårdsmästare" i skolan. =)

  Jag håller just nu att förbereda för en fest till vår dotter som nu är en utslagen pion, fylld av kunskap hon fått i alla år hon studerat. Nu är det äntligen dags för en avslutande studentfest.
  Sitter just nu och tänker på vilken otroligt härlig tid i livet hon befinner sig i just nu. Försöker tala om för dem alla hur viktigt det är att leva i nuet, och just nu är det bara bra.

  Ha de gott/ Bodil

  SvaraRadera
 4. Jag tänker inte skriva långa inlägg, men dock tänker jag säga att de var fantastiskt sagt. Vi alla är så lika fast unika.

  God Bless // Miccan

  SvaraRadera