onsdag 24 juni 2009

Sömntutor och hödoft



Sömntutorna har tittat fram. Jag menar förstås Eschscholzia californica, den lysande orange lilla blomman som öppnar sig när solen lyser. I år har jag inte sått några sömntutor, så de här exemplaren måste ha frösått sig själva. Jag gillar den lilla blomman. En gång hade jag röda sömntutor, men de verkar inte titta fram.


Ni kanske trodde att jag menade mig själv, när jag skrev om sömntutan. Visserligen är jag ingen morgonmänniska, snarare kvällsdito. Men ibland stiger jag faktiskt upp ganska tidigt även om jag har semester och skulle kunna ligga och dra mig till framåt förmiddagen som sönerna gör. När det är så här varmt väder, tycker jag att det är skönast att joba på morgonen eller på kvällen. Mitt på dagen sitter jag gärna i skuggan med en god bok eller ett sudoku och något kallt i ett glas. Framåt kvällen hann jag både måla klart verandan och gjuta betong. Det ska bli spännande att se resultatet när vi kommer hem från Malmö. Grabbarna och jag åker dit imorgon. Vi ska titta till lägenheten, uträtta en del ärenden och hälsa på min syster. Vi åker nog och kollar in huset som hon och blivande maken har köpt.


Ikväll var jag som vanligt ute en runda med hunden. Han blir alldeles till sig så fort jag hämtar kopplet och säger "ut och gå". Vi gick vår vanliga runda längs grusvägen upp mot skogen. Det kändes verkligen att det är sommar för det doftade hö. Tur att man inte har hösnuva. Gräset låg i strängar och torkade i de ljumma vindarna. Den doften minns jag tydligt från min barndom. Vi åkte hölass. Fast först måste vi lasta det. Jag fick ofta styra traktorn medan mamma och pappa lastade höbalarna. Sen bar det hem till höskullen. Där fick jag sköta hissen eller packa in höet längst in. Därefter gick höfläktarna. Överallt i byn hörde man dem.


Vi hade ofta folk som hjälpte till i höskörden. Ibland kom de inte hem till elvakaffet. Då fick vi packa kaffekorgen med kaffe och citrondricka, bullar och pepparkakor. Mamma gjorde alltid citrondricka på sommaren. Det var läskande i värmen. Hon brukade också baka en stor sats pepparkakor innan slåttern för sen hann hon inte göra sådant. Slåttern var en jäktig tid för bönderna. Efter slättern kunde vi kanske ta ledigt några dagar, om någon granne kunde se till djuren. Då kunde vi åka bort några dagar. En sommar åkte vi till Danmark och tältade i fyra dagar. Det var den längsta semester vi hade både i tid och i resväg. Det är annat idag. Nu njuter jag för fullt av mina 32 semesterdagar.

Alla behöver vila och avkoppling. I arbetslivet är tempot högt uppskruvat. man ska göra så mycket på så kort tid som möjligt. Då är man effektiv tror man. men vi behöver vila och koppla av från allt betungande arbete. Det var nog därför som människorna drogs till Jesus. han sa ju: "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt." (Matt 1:28-30) Vi har så lätt för att lägga på både oss själva och varandra bördor. Men Jesus vill ge vila och ro för själen. Tänk om vi kunde förstå hur viktigt det är. Kristendomen handlar inte om en massa måsten, som så många tror. Alla måsten kommer oftast från oss själva. Jesus kom för att befria människor från de tunga bördorna.

När jag var i Italien en sommar, vilade vi varje dag mellan tolv och fyra. Det var helt enkelt för varmt för att jobba då. Vi satt under vinrankorna i pergolan och berättade historier. En kille från England läste högt ur "Winnie the Pooh". Därför tycker jag mycket om Nalle Puh. Det är inte helt fel att ta en liten tupplur varje dag. Det gjorde min morfar. Han kom hem från fabriken och middag varje dag. Efter maten la han sig på sängen och sa: "Jag ska bara titta i huvudet en stund." Sedan sov han i 20 minuter innan har återvände till fabriken. En "powernap" behöver vi alla, eller en "siesta".

Powernap

"Jag ska bara titta i huvudet en stund",
sa morfar
när han varje dag
tog en tupplur
efter maten.

Han slöt ögonen
och den inre drömmen
blev mer verklig
än den yttre.

En kort stund av vila,
då han lämnade
den yttre verkligheten
för den inre.

Foto: Inga M JOhansson, Eschscholzia californica och Höskörd

2 kommentarer:

 1. Den var fyndig "titta i huvudet". Det är ju precis så man gör när man bara slumrar till.
  Tycker också mycket om hödoft. Barndomsminnen. Goda minnen och sämre minnen från en jäktig slåttertid. Vi hade aldrig någon hemma som kunde byta av oss - vår semester bestod av en dagsresa till kusten.
  Du kan "hälsa" till vår lilla dotter Karin när du är i Malmö. Jag tror att hon bor på Trelleborgvägen - ja, iallafall på Möllan, parallellet med Bergsgatan.Hon och pojkvännen sedan nästan tio är, separerade i febr/mars. Så Karin flyttade till bästa kompisen, sedan ett antal år, Hampus. Vi har varit i deras lägenhet fem våningar upp utan hiss ... men jag kommer inte riktigt ihåg gatunamnet. Nuär iallafall lägenheten på Osbygatan såld. Till och med med en liten vinst. Det tyckte jag var det värsta när de gick i sär ... jag har ju sett att deras relation inte alltid var på topp... hur ska man få sålt en lägenhet som man förra året gav 1,4 miljoner för??? Det gick bra!

  SvaraRadera
 2. Kom just tillbaka från ett blåsigt Malmö. Vi har en lägenhet på Blekingsborgsgatan, som vi övernattade i. Där bor sonen när han läser i Lund. Den ligger ik korsningen mellan Trelleborgsvägen och Stadiongatan, vid Mobilia.

  Min syster bor också i Malmö. Hon ska gifta sig i september och de har nyligen köpt ett hus, som vi var och tittade på. Där såg ut ungefär som i vårt kök. Renovering pågår. Här hemma hade vårt randiga linoleumgolv vuxit. Kanske hinner de lägga klart resten ikväll.

  Det är alltid jobbigt när relationer inte fungerar. Tur att din dotter har kompisar och familj som ställer upp.

  SvaraRadera