måndag 15 juni 2009

Ingen sommar utan läger...

Markoolio får ursäkta, men jag kan inte låta bli att travestera hans låt. Reggae kan jag vara utan, men det blir ingen riktig sommar utan ett scoutläger. I år kan jag bara vara med två dagar. Det var nu i helgen.

Vi startade lägret i lördags med att bygga upp vår by. Vi byggde matbord under tak av presenningar, spisar med arbetsytor mellan, en bänk för vattendunkar, grävde en slaskgrop m.m. Det tar hela första dagen att bygga. Även om scouterna hjälper till en del, är det ledarna som gör det mesta jobbet. Vädret var perfekt att jobba i, uppehåll, inte för varmt och inte för kallt.

Så kommer den första natten på lägret. Vi kryper in i våra militärtält och tänder fotogenkaminerna. För min patrull var det deras allra första läger. Tidigare år har de bara varit på besök på dagtid. Det gick bra att komma till ro och till slut somna i sovsäckarna.

Andra dagen börjar med solsken. Vår by låg i en lugn svacka skyddad från vinden. Vår patrull hade hand om mat och disk den här dagen. Som ledare innebär det att stiga upp och tända i spisarna, hämta mat, plocka fram och förbereda matlagningen, kalla ihop de som ska hjälpa till, helt enkelt organisera "restaurangen" så att ca 40 personer hade mat på utsatt tid. Det skulle vara frukost, fika, middag, kvällsmat och nattamat. Många bullar går det åt. Och kaffe till ledarna och en och annan scout som lärt sig tycka om denna dryck.

Mat är viktigt för att ett läger ska fungera bra, men det finns andra viktiga programpunkter också. En sådan är vår förmiddagssamling med bibeldrama och efterföljande patrullsamtal. Det är då vi kan prata med scouterna om viktiga saker. I år utgår samlingarna från vår scoutbön. Första delen lyder "Gud, min fader, du är nära, vart jag går så är du med." Temat för dramat och samtalet var "Trygg med Gud". Vi pratade om rädslor och trygghet. Scouterna har många kloka tankar om detta.

Vi gör förstås mycket annat på ett läger. Turneringar, kanoting, kioskbesök, bad,spårning, marknad, bykamp, en och annan överraskning och så självklart ett lägerbål varje kväll. Eftersom jag skulle jobba på måndagen, var jag tvungen att åka hem på söndagskvällen. Så jag hann inte vara med på hela lägerbålet. jag hoppas de fick en rolig samling. Trött var jag men jag hade hellre stannat på lägret än jobbat. Det är konstigt. Hur motigt den än kan kännas när man tänker på scoutlägret innan man åker iväg, så vill man ändå inte vara utan det när man väl är där.
Nästa år är det 50 år sedan jag började i UV-scout. Jag tänker åtminstone fortsätta till dess.
Foto: Inga M Johansson, Lägerliv, Bullfatet, Kaffehurran och Primitiv matlagning

3 kommentarer:

 1. Det låter som en bra början på ert läger =)
  Tänk så mycket man lär sig som man aldrig skulle gjort om man bara suttit innanför fyra väggar. Och tänk på alla nya kompisar man kan få, både de stora och de små.

  Vilka fina bilder du tagit som visar livet på lägret.

  Jag har själv aldrig varit på ett scoutläger, men min dotter brukar vara med på Broaryds Allianskyrkas läger, de åker näsa tisdag, uppåt Vaggerydstrakten tror jag det var i år. Hon säger att det blir ingen riktig sommar om man inte varit med på ett läger.

  Hoppas att du kan vara med på slutet av lägret också, det verkar vara roligt med lägerbål och så.

  SvaraRadera
 2. Funderar på hur du känner dej efter två dagar, sovandes på marken? Jag menar, vi är väl i samma ålder du och jag. Sista gången jag sov i tält var nog 6-7 år sedan. Oj, vad ont jag hade i kroppen dagen därpå.
  Skulle gärna vilja ta med mina elever och tälta på min favorittältplats - vid Lagmanshagasjön.Det känns som om kroppen är för gammal för sådan behandling .... annars är det mysigt att vara så nära naturen.
  Var har ni ert läger? Är det flera församlingar med?
  Det låter roligt ... men jag skulle nog ändå gärna åka hem till min egen säng för några timmars kvalitétssömn....
  Du har min beundran! Anna-Lena

  SvaraRadera
 3. Ibland känns det i ryggen. Har lite sned rygg. Det gäller att hitta en bra plats i tältet med en liten grop för rumpan. Är van vid att sova i tält på liggunderlag. Har vandrat både på lågland och i fjällen förr. Vi sover ofta i tält på semestrar både med bil och mc. Ibland tar jag med mig en trädgårdsdyna också, men den här gången var det bara en natt. Då står man ut.

  Vårt läger är på Sjöholmen i Rydaholm. En "lyxlägergård" med riktiga toaletter, inga bajamajor. Det är ganska många kårer med, Forsheda, Kärda, Gnosjö, Lidhult, Horda, Rydaholm m fl. Tänker åka ut till avslutningen ikväll onsdag, när jag jobbat klart och kan ta sommarlov på riktigt.

  SvaraRadera