fredag 19 juni 2009

Magisk, mysig, mumsig midsommar

Det är något magiskt över midsommaraftonen. Egentligen är det ju inte den rätta dagen idag. Ska man vara noga så firar man midsommar i veckan som kommer. Hedniskt känns det väl också. Det finns många riter förknippade med midsommar. Den som de flesta känner till är väl den att plocka sju sorters blommor (eller nio säger en del) och lägga dem under kudden för då kommer man att drömma om sin tillkommande. Jag vet inte att jag drömde om någon, men det ordnade sig ändå. Jag brukar plocka betydligt fler än sju sorters blommor. Om man räknar med alla olika sorters gräs, blir det säkert mer än tjugo. Blåklockor, rödklöver och smörblommor är ett måste. De andra blommorna varier från år till år. I år ser min bukett ut så här. Jag plockade den i morse, när hunden och jag var ute och gick.I trädgården frodas ogräset och jag har inte hunnit hålla efter det. Nu, när både skolan och lägret är över, ska det bli rensa av. Jag får väl varva med köksrenovering. Fast en del tid måste jag reservera för att bara vara. Jag gick en runda i trädgården efter regnet. Då plockade jag två av mina favoriter, toppklockor och jättedaggkåpa. Jag älskar kombinationen av mörkt blått och lime. Det blir så vackert att sätta ihop dem till en bukett. I bakgrunden skymtar vårt nya köksgolv. Det är inte klart än. Vi har bara satt ihop några plattor för att se hur det kommer att bli.Med tanke på vädret får man väl mysa inomhus i midsommar. Mumsigt kan det ju bli i alla fall. Sill och ny potatis hör till. Alla gillar inte sill, så det får väl bli något mer. Vid midsommar måste man bara ha en riktig jordgubbstårta. Tyvärr kunde jag inte baka den själv i år. Jag har ju ingen ugn för tillfället. Snart ska vi sätta tänderna i den.

Det fanns väl inga jordgubbar på Johannes Döparens tid. Han åt ju gräshoppor och vildhonung. Det är hans dag vi firar i kyrkan vid midsommar. Jag undrar hur han var som person. Han predikade i öknen. Konstigt ställe att predika på. Men det kom folk för att lyssna och han samlade lärjungar omkring sig. Han hymlade inte utan gick rakt på sak. Undrar vad han skulle ha satt fingret på hos oss idag. På sin tid gick han hårt åt makthavarna och det religiösa etablissemanget. Inte konstigt att de gjorde sig av med honom. Han hade en bra egenskap till. Han var en kändis, men han var inte någon diva. Han var ödmjuk. När Jesus kom och samlade lärjungar omkring sig, steg han tillbaka. Han visste att han hade gjort sitt. Han höll sig inte krampaktigt kvar i rampljuset. Nu var tiden inne för Jesus. Jag hoppas att jag också har vett träda tillbaka, när det blir dags för mig att släppa fram någon annan.


Foto: Inga M Johansson, Midsommarbukett, Toppklockor och daggkåpa, Jordgubbar och violer

2 kommentarer:

 1. Fina blommor och smaskig tårta =) kan det bli bättre!!
  Ha en fortsatt fin helg, och så hoppas vi på lite sol och värme...

  Spännande tanke om Johannes Döparen, idag finns de många och mycket att tycka till om.

  Vi får ses i sommar efter Norrland.
  Ha de gott =)

  SvaraRadera
 2. Oj, den såg god ut den tårtan.
  Johanna kom igår kväll och hade med en stor bit av deras midsommartårta - fanns i ICA buffé - med marängbottnar, hallongrädde och mjölkchoklad ... och så en massa jordgubbar. Det blev en bra fika!
  Jordgubbarna som jag köpte i grimsås, visade sig komma från Danmark. Men de var jättegoda, och kan väl knappast ha fått behandling liknande grisarnas. ( Men det öär ju konstigt hur man tänker - jag var LITE tveksam till dem - men valet var danska jordgubbar eller inga alls.

  Spännande tanke, det där med Johannaes Döparen. Tänk vad intressant att få möta honom - eller åtminstone få följa hans ( och framförallt Jesu) förehavanden på TV....

  Hoppas köket ert snart blir klart - det måste ju vara lite besvärligt att inte ha ett fungerande sådant! Men tänk vilken härlig känsla att få börja använda det nya!

  Ha en bra fortsättning på midsommaren!

  SvaraRadera