söndag 30 augusti 2009
Söndag i Malmö
onsdag 26 augusti 2009
Fotnoter
söndag 23 augusti 2009
Hyllning till skogen
Varje morgon försöker jag att ta med hunden ut på en promenad till skogen innan frukost. De dagar vi är lediga som idag kan det bli en längre tur. När jag jobbar eller om det regnar blir turen lite kortare. Idag liksom igår var det en underbar dag för strövtåg. Vi var ute en timme på morgonen och två på eftermiddagen. På morgonen kan dimman ligga lågt i svackorna. Daggen får alla spindelnät att framträda. Senare på dagen glittrar solen i vattenpölarna. Den skimrar mellan grenarna som kastar sina skuggor på marken. Det fanns så mycket att titta på, så många intryck att ta in, så många fotomotiv att föreviga. Hela sommaren har jag fotograferat i skogen. Idag var jag bara tvungen att sätta ihop bilderna till en hyllning till skogen.
Det är något visst med träd. Det kanske är därför som Jeremia liknar den som litar på Gud vid ett träd. "Välsignad den man som sätter sin lit till Herren, som litar helt till Herren. han blir som ett träd planterat vid vatten. Det sträcker sina rötter mot bäcken. Det har inget att frukta av hettan, bladen är alltid gröna. Det ängslas inte under torra år, upphör inte att bära frukt." (Jer 17:7-8)
fredag 21 augusti 2009
After work
Foto: Inga M Johansson, En sol i rabatten, Klematis i ginst, Vallmor och Solhatt
torsdag 20 augusti 2009
Asfaltsblomma
Sista timmen satt jag och pratade med två flickor i sexan som jag ska träna matte med lite extra. Då frågar en av dem om jag har sett den häftiga blomman. Så det var inte bara jag som hade sett den. Även en del elever hade blivit förundrade över växten.
Det märks annars på skolgården att det har varit semestrar och att resurserna har minskat. Det var ovanligt mycket ogräs. Vid parkbänkarna runt flaggstången växte meterhöga gråbo i asfaltssprickorna. Ogräsrensning har väl inte prioriterats i sommar. Det kanske har funnits viktigare saker att göra. Jag har inte heller prioriterat ogräsrensning de senaste veckorna. Gräsklippningen har också blivit eftersatt. Men det har sina skäl. Man kan inte prioritera allt och då blir en del saker gjorda senare eller inte alls. I sommar har vi prioriterat köksrenoveringen. Vi väntar fortfarande på kyl/frys. Så det återstår vissa små detaljer att fixa. Men nu när jobbet börjat igen har man inte lika gott om tid eller ork för den delen. Mycket energi går åt till jobbet.
Det finns människor som är som asfaltsblomman. De kan blomma mitt i asfaltens ökenlandskap med andra kräver god mylla och omsorgsfull omvårdnad för att blomma. Hur kommer det sig att vi är så olika? Varifrån får dessa tåliga "blommor" sin kraft? Många människor liknar svamparna. De lever i symbios med andra levande varelser. Det innebär att de har nytta av varandra. De hjälper varandra att skaffa den näring och de levnadsförhållanden som de kan frodas i. Utan träden - inga svampar. På samma sätt kan vi hjälpa varandra att utvecklas och leva ett gott liv. Det finns också människor som är som parasiterna. De lever också i ett beroende av andra, men de ger inget tillbaka. De bara tar. Sådana människor är inte roliga att leva med eller jobba tillsammans med. De suger musten ur sin omgivning och dränerar alla andra på kraft. Parasiterande organisker kan till och med döda sina värdar. jag hoppas att inte någon uppfattar mig som en parasit. Jag vill vara en människa som inte bara tar utan också ger.
Vi möter många människor i bibeln. Där finns alla sorter, både asfaltsblommor, parasiter och de som både ger och tar. Man kan tycka vad man vill om Paulus, men överlevnadsförmåga hade han. Ja, till slut blev han förstås avrättad, men innan dess var han med om det mesta. Han blev jagad och förföljd, kastad i fängelse och stenad, skeppsbruten och mycket mera. Hela tiden arbetade han målmedvetet för det som han trodde på, eller rättare sagt, DEN som han trodde på. Varifrån fick han sin styrka? Hur orkade han? "Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft." (Fil 4:13) Det kanske var det som var hans hemlighet. Han hade en stark tro som bar honom genom allt. Han hade ett hopp och mål att kämpa mot.
I skolan har vi många mål att jobba mot. Ibland tycker jag att de är alldeles för många våra mål. Då gäller det att prioritera och bara jobba mot några mål i taget. En sak i taget och var sak på sin plats. Det är då det fungerar bäst. I skolan och i livet.
lördag 15 augusti 2009
Kärleksbevis
onsdag 12 augusti 2009
Gamla vanor
På tal om gamla vanor så är det ofta väldigt lätt att fortsätta på samma sätt som man alltid har gjort. Vi fastnar lätt i gamla vanor och gammalt tänk. En del människor har svårt för förändringar. De vill helst att livet ska fortsätta som det alltid har gjort. Men det är sällan livet gör det. Vi möter ständigt nya utmaningar. Andra människor vill ha nytt hela tiden. De blir uttråkade annars. De flesta är nog en blandning av båda typerna. Jag hör nog mer till de som vill ha nya utmaningar och förändringar. Bill Clinton sa: "Låt oss göra förändring till vår vän och inte till vår fiende." Det tycker jag var klokt sagt. En annan klok man sa: Allt förändras, har alltid förändrats och meningen är att det ska förändras. Men människor vill att det ska bestå och vara som det är. Det här är en svår sak i varje människas liv. Man har det på ett visst sätt och man kan ofta känna att man inte vill ha några förändringar... Men livet kommer inte att tillåta det. Saker och ting händer. Det är det som är livet." (Gordon Gano)
Paulus uppmanar oss med följande ord: "Se till att ni förnyas i ande och förstånd." (Ef 4:23) Vi behöver lära oss att stanna upp och reflektera över vart vi är på väg. Utan att vi märker det kanske vi har hamnat på fel väg. Om man har orienterat vet man att det bara krävs en liten avvikelse från den rätta kursen för att man ska hamna helt fel. Det är farligt att bara fortsätta på den inslagna vägen utan att reflektera om det är den rätta vägen. Vi kanske skulle ha tagit en annan väg.
"Gå inte alltid dit vägen leder. Gå i stället där ingen väg finns - och lämna spår."
Foto: Inga M Johansson, Folkparken i Värnamo, Wells i parkenmåndag 10 augusti 2009
Det smakar Grekland
Längtan efter choklad
Doften av choklad kan vara en ren njutning. "Varje gång han gick förbi, saktade han ner stegen och han brukade vända näsan högt i vädret och ta långa djupa andetag av den där underbara chokladlukten omkring honom. Åh, vad han älskade den lukten! " (Roald Dahl i Kalle och chokladfabriken)
Dofter kan få oss att längta. Att längta efter något kan vara en skön känsla. Särskilt om vi vet att vi kommer att få det vi längtar efter så småningom. När jag var barn, kunde vi längta efter att få dela en sockerdricka eller en halv liter glass. Det var inte varje dag vi fick det. Vi fick vänta på ett få. Och vi var tre som skulle dela på det. Idag behöver vi sällan vänta på något. Om vi vill ha något, så köper vi det direkt. Vi njuter av glass och läsk vilken vardag som helst, det som vi förr kunde längta efter när det var fest. Har vi blivit lyckligare av att vi så lätt kan tillfredsställa våra önskningar? Jag tror inte det. Om man måste vänta ett tag på det man längtar efter, blir glädjen så mycket större och njutningen så mycket intensivare, när man väl kommer dit. Vi kanske gör våra barn en björntjänst som ger dem allt vad de pekar på. Ibland skulle de bli lyckligare av att vänta och längta ett tag.
Nu tänker jag gå ut i köket och leta reda på en liten bit mörk choklad. Den ska jag njuta av innan jag går och lägger mig. Nu har jag väntat länge nog.
Foto: Inga M Johansson, Chokladblomma
torsdag 6 augusti 2009
Vandra på gungfly
Gungflyleden heter den nya sträckningen. Den är en del av Kävsjön runt. Så nu slipper man gå den tråkiga grusvägen över Kittlakull, om man ska gå runt sjön. Det fans inga skyltar, men vi frågade på Naturum. Leden börjar där och går ut över Gungflyt. Spången är extra bred med tre plankor i stället för två. Den pålad ner till fast mark och det märktes. Det var inte det där gunget som kan bli om plankorna bara ligger på vegetationen. Vi hade bara gympaskor och blev ändå inte blöta. Det hade vi blivit om vi klivit bredvid för där var det blött. Vi har ett gungfly vid elljusspåret i Forsheda. Jag brukar ta med mina elever dit och hoppa i gungflyt. Det är en härlig känsla. Eleverna brukar tycka att det var det roligaste de har gjort.
Ibland kan hela livet kännas som ett gungfly. Det gungar under fötterna och vi vet inte var vi kan sätta ner dem. Under gungflyt finns fast mark, men det kan var djup dit ner. Då gäller det att inte stå still. Om man inte rör på sig hela tiden, sjunker man och stövlarna sugs fast. Då kan man behöva hjälp för att komma upp. I livets gungfly gäller det också att inte fastna och gräva ner sig. Vi behöver ständigt gå vidare, utvecklas och mogna. Ofta behöver vi hjälpa varandra, om vi fastnar. Det är svårt att själv komma ur ett destruktivt beteende. Då är det skönt att ha vänner som kan se vart vi är på väg och som kan hjälpa oss upp på den fasta marken. Som kristen kan jag alltid lita på Guds hjälp. "Han drog mig upp ur fördärvets grop, ur slam och dy. Han ställde mig på fast mark, mina steg gjorde han trygga." (Ps 40:3)
Vi såg en hel del spännande växter på mossen. Vitmossor, dvärgbjörk, vattenklöver, tuvull och många fler. Tranbären hade inte fått så mycket färg än. Några små sileshår såg vi också. Slåtterblommorna och fackelblomstren blommade. De påminner oss om den tid då man hade slåtter på mossen. Det finns många spännande växter på mossen. Djurlivet var det svårare att se. Mitt på dagen håller många sig borta. Insekter och spindlar kilade omkring eller surrade runt oss. Några fåglar såg vi också. Det fanns gott om ödlor i olika storlekar och färger.
När vi kom upp på fast mark ändrade naturen karaktär. Östra Rocknarna är sandrevlar som höjer sig över mossplanet. Där växte blåbär och lingon, kremlor och kantareller. Marken var torr och bevuxen av olika arter av lavar. Tallarna gav skugga. Det var skönt att gå i skugga ett tag för solen gassade. Vi stannade och fikade vid ett bord innan vi gick ett stycke på leden mot Svänö. Vi vände efter ett tag och gick tillbaka över gungflyt till Naturum. Där stannade vi och pratade ett tag med killen som är guide där. Ganska många turister hade sökt sig till Store Mosse idag. Det var tyskar, holländare, belgare, schweizare och danskar såg vi på bilarnas nummerplåtar. Men det var en hel del svenskar också. Store Mosse är ett annorlunda stycke svensk natur som fler borde ta sig tid att besöka. Inte minst för barn är det spännande att vandra där. Lederna är välskötta och informationen bra.
onsdag 5 augusti 2009
Snart ringer klockan in igen!
Det finns så många olika sorters klockor, inte bara de som hör till Campanula-släktet. Många andra arter har klocklika blommor. Jag tänker på Klockljungen som jag kan se när vi går våran skogsrunda, hunden och jag. De är så vackra med sina rosa klockor.
Man har ringt i klockor i många hundra år i vårt land. Klockorna kallar oss till något. Kyrkklockorna kallar oss till helg eller gudstjänst. De ringer till glädje men också i sorg när någon har dött. Förr ringde de för att varna i ofärdstider. klockklangen hörs vida omkring. Där jag bor kan jag höra klockorna ringa i två kyrkor, Forsheda och Torskinge.I skolan ringer vi till lektion. På morgonen, när alla börjar samtidigt, ringer den stora klockan. Men under resten av dagen får var och en av oss ringa in sina elever. Vi har ju rast så olika tider. Det är många olika klockor som låter. Och alla klockor har olika ton. Eleverna lär sig att känna igen vilken klocka som gäller dem. När den rätta klockan ljuder, lyssnar de och kommer in.
Det finns så många ljud som låter idag. Egentligen är det aldrig tyst. Peter Englund har sagt: "Tystnaden finns inte, och den har en lång historia." Naturen har många ljud. Vinden och vattnet låter. Insekter, fåglar och andra djur har sina läten. Vi människor ligger bakom mycket av det som når våra öron. Och när inga andra ljud hörs, kan vi höra ljuden från vår egen kropp. Vi som har en liten släng av tinnitus har ständigt något son ringer eller susar inom oss. Så det är nog sant att tystnaden inte finns.
Vi människor kan vara som klockor. Vi kan ge ljuv musik ifrån oss. Vi kan ge vackra, spröda ljud ifrån oss som i klockspel. Vi kan dundra som stora kyrkklockor. Vi kan kalla på andra i rätt tid. Vi varna när något verkar gå fel. Vi har alla olika ton i vår klocka. En del låter sprött, några låter dovt, andra låter högt och klart. Alla kan inte vara lika. I ett klockspel behövs många olika klockor. Tillsammans kan vi prestera något vackert. Vi har alla olika uppgifter. precis som Paulus skriver till korintierna så kan inte alla vara apostlar. Det måste finnas profeter och lärare också. (1 Kor 12)
Vi lärare har en viktigt uppgift. Inte bara att ringa in till lektion. Vår största uppgift är nog att locka ut den ton som finns i varje elev som vi möter. I varje människa finns en ton som behöver komma ut. I dig och mig, i alla som vi möter. Tillsammans kan vi skapa den vackraste musik.
Som vanligt blev det sent innan alla tankarna har fallit på plats. Klockan kallar till vila. Imorgon ringer den till en ny dag.
Foto: Inga M Johansson, Ring, klocka, ring, Blåklockor, Klockljung, Timmen är sen
söndag 2 augusti 2009
Småstjärnor och superstars
