onsdag 12 augusti 2009

Gamla vanor

Nu har vi börjat igen. Det känner riktigt bra att träffa de gamla kollegorna igen. Vi kom snabbt in i de gamla vanorna. Vi har fullt upp även om inte eleverna är på plats.

Igår var det information och välkomstfika på förmiddagen. Sedan satt vi i arbetslagen och försökte få ihop schemat för alla klasser. Det märktes att resurserna har minskat. Vi är färre personal vilket innebär att vi måste ha fler lektioner eller större grupper. Trots det hade vi svårt att få ihop alla lektioner. Helt klart är behoven större än resurserna. Idag har vi fortsatt i arbetslagen med schema och lokal pedagogisk planering. Det är skönt att vi fått den här tiden med arbetslagen så att inte allt varit uppbokat för annat. Imorgon har vi en föreläsning i stan. Vi ska få lite ny inspiration att jobba med livskunskap. På fredag ska jag åka till Ronneby och hålla en kurs i NTA. Som ni ser kommer vi snabbt in i arbetet igen. Gamla vanor ändrar man inte så lätt.


Men ikväll har jag inte jobbat. Maken och jag åkte in till Värnamo och lyssnade på Wells i parken. En konsert med Robert Wells hör också till gamla vanor. Jag tror vi har varit på Rhapsody in Rock varenda år de senaste tio åren. I år blev det bara den mindre versionen Wells i parken. Som vanligt var det fullt ös på Roberts pianospel. Kompbandet bestod av det vanliga gänget. Lennie Norman stod för de humoristiska inslagen. Jag saknade de klassiska orkesterverken. Det var mer boogie woogie och rock. Inte lika stor variation på musiken.


Det var i alla fall bra stämning bland publiken. Som vanligt var det många i vår ålder, men det fanns också en hel del lite yngre. Framför oss satt lite utspridda ett gäng som jag vet har brukat spela ihop i ett band. Det är några utvecklingsstörda som hade egna spelningar i varje fall för några år sedan. Det är härligt att se hur de lever sig in i musiken. Vi andra är nog för det mesta lite stelare och hämmade.
Den som missat Wells i parken kan kolla in den här länken: http://www.youtube.com/watch?v=Er9R15CkiYg

På tal om gamla vanor så är det ofta väldigt lätt att fortsätta på samma sätt som man alltid har gjort. Vi fastnar lätt i gamla vanor och gammalt tänk. En del människor har svårt för förändringar. De vill helst att livet ska fortsätta som det alltid har gjort. Men det är sällan livet gör det. Vi möter ständigt nya utmaningar. Andra människor vill ha nytt hela tiden. De blir uttråkade annars. De flesta är nog en blandning av båda typerna. Jag hör nog mer till de som vill ha nya utmaningar och förändringar. Bill Clinton sa: "Låt oss göra förändring till vår vän och inte till vår fiende." Det tycker jag var klokt sagt. En annan klok man sa: Allt förändras, har alltid förändrats och meningen är att det ska förändras. Men människor vill att det ska bestå och vara som det är. Det här är en svår sak i varje människas liv. Man har det på ett visst sätt och man kan ofta känna att man inte vill ha några förändringar... Men livet kommer inte att tillåta det. Saker och ting händer. Det är det som är livet." (Gordon Gano)

Paulus uppmanar oss med följande ord: "Se till att ni förnyas i ande och förstånd." (Ef 4:23) Vi behöver lära oss att stanna upp och reflektera över vart vi är på väg. Utan att vi märker det kanske vi har hamnat på fel väg. Om man har orienterat vet man att det bara krävs en liten avvikelse från den rätta kursen för att man ska hamna helt fel. Det är farligt att bara fortsätta på den inslagna vägen utan att reflektera om det är den rätta vägen. Vi kanske skulle ha tagit en annan väg.

"Gå inte alltid dit vägen leder. Gå i stället där ingen väg finns - och lämna spår."

Foto: Inga M Johansson, Folkparken i Värnamo, Wells i parken

3 kommentarer:

 1. Ni liksom vi har fullt upp så här de första dagarna efter lovet. Mycket att ta in. Vi var på Diggiloo igår och det var en trevlig och härlig musikstund. Vi var glada och sjöng med i alla schlagers även om himlen öppnade sig under hela andra akten. Blött men mycket trevligt .

  SvaraRadera
 2. Förändring är utveckling. Ibland kan utvecklingen gå fel ... men man kan alltid rätta till den igen... och kanske är det då det blir mest utveckling. Många i skolan är rädda för förändringar, och visst kan det bli för mycket ibland... men oftast är det bara positivt.
  Kloka tankar du citerat - jag skriver ut dem och sätter upp på toan i personalrummet!
  Låter kul att vara föreläsare. Materialet verkar bra - MEN finns det någon som har råd att satsa på ett så dyrt undervisningshjälpmedel i dessa tider?

  SvaraRadera
 3. Det kanske inte är så dyrt egentligen. Man slipper köpa andra dyra läromedel och NO-materiel. Fördelen är att temalådorna innehåller allt man behöver och även de som inte är så intresserade av NO klarar av dem. Man får med de flesta av målen i NO/Tk på ett enkelt och roligt sätt.

  SvaraRadera