lördag 15 augusti 2009

Kärleksbevis

I vår by finns det gott om vild kärleksört. Jag tror att det är lite speciellt för jag har inte sett så mycket på andra ställen häromkring. I år blommar den extra mycket. Den vilda kärlekörtens blommor är inte så rosa som den odlades som jag har i trädgården. De är ljusare och blekare, men vackra när man kommer nära. Jag har också en variant som har röda blad och stjälkar. Man skulle kunna tro att blommorna också skulle vara röda, men det är de inte. De är ljusa som den vilda artens.

Man kan undra varför den heter kärleksört. När jag googlade på namnet, hittade jag en förklaring. Förr trodde man att man kunde ta reda på om två älskande skulle få varandra genom att hänga upp två plantor i taket. Om de växte mot varandra skulle de få varandra. Om de växte från varandra skulle de inte bli ett par. Jag läste också att man planterade den på taket för att avvärja blixtar.

Om den vissande var det ett tecken på att någon skulle de en för tidig död. man använde också bladen på sår. Det är spännande med gammal folktro även om man inte tror på allt. Det enda jag skulle kunna tänka mig att testa är väl att lägga bladen på sår. Det fungerar ju med aloe vera. Varför inte med kärleksört.

Det finns många gamla traditioner som handlar om att avslöja kärlek. Tänk bara på seden att plocka bort de vita bladen på en prästkrage och säga "älskar, älskar inte". Vi vill så gärna veta att vi är älskade. Samtidigt kan det vara så svårt att säga det till den man älskar. Och även om vi får höra orden är det inte säkert att vi riktigt tror att det är sant. Vi vill ha bevis, kärleksbevis.

Kärlek beskrivs ju oftast som en känsla. Inte minst i litteratur och film frossar man i jakten på den känslan. Men kärlek handlar inte bara om känslor. Kärlek är vilja och beslut. Kärlek är handling. Det behövs inte några storslagna hjältedåd för att bevisa kärlek. De räcker med en enkel handling. Vi kan ge små kärleksbevis varje dag. När pojkarna var små, kunde man bli glad av en halvvissen tusensköna som de plockat i gräsmattan. Den var ett litet bevis på deras kärlek.

Ibland kan kraven på bevis gå för långt. Att kräva att någon ska vara beredd att döda eller att dö själv för någon annan är att gå för långt. Det är sådant man läser om i kärleksromaner eller ser i romantiska filmer från förr. Ändå händer det i Sverige idag har vi nyligen kunnat läsa i tidningarna. Det är tragiskt när unga människor drivs till mord av vad man kallar kärlek. För mig är det inte kärlek. För mig handlar kärlek om att leva för någon, inte att dö för någon.
Kärleksbevis
Om kärleken bara är en känsla,
hur kan du då kräva av mig
att jag ska bevisa att jag älskar dig?
Hur kan man bevisa en känsla i sitt inre?
Nej, kärleken är inte bara en inre känsla
Kärlek är också vilja och handling
Det är de små vardagliga kärleksfulla handlingarna
som visar att jag älskar dig
Men när jag handlar i kärlek,
ökar också den inre känslan inom mig
Då växer kärleken

Foto: Inga M Johansson, Kärleksört

1 kommentar:

  1. Kärleksört har vi gott om mhär omkring också. Tänkte ha lite artkunskap igen - det har jag både vår och höst - och då har kärleksörten sin givna plats. I "Barnens flora" kan man läsa en del roligheter kring växterna - och berättelsen om kärleksöretn går alltid hem.
    Vill någon i dein skola vara med på mitt "bokprojekt"? Kolla på min blogg - --- Skulle vara roligt, roligt om några klasser kunde ha en bokblogg tillsammans.

    SvaraRadera