söndag 2 augusti 2009

Småstjärnor och superstars


Det är skönt att gå i skogen nu. Varje gång vi gått vår lilla skogsrunda kommer jag hem med några kantareller i fickan. Jag glömmer ju alltid att ta med en påse att ta dem i. Vi går rundan varje morgon, hunden och jag. Jag plockar blåbär och hallon till en första frukost. Den andra äter jag när vi kommer hem. Framåt eftermiddagen eller kvällen går vi rundan en gång till. Ibland kan det bli en tredje gång.


Man hör många fåglar och djur i skogen. Igår såg jag gröngölingen och idag iakttog jag den större släktingen spillkråkan när den flög. Jag brukar ofta höra deras klyh-klyh-klyh. Tranorna hördes på långt håll. De verkade ha party ute i mosskanten.

Oftast har jag kameran med mig. Det finns så många intressanta motiv i skogen. När jag kollade mina skogsbilder, hittade jag många bilder med stjärnmotiv. Det var inte bara skogstjärnorna som blommade tidigare i sommar. Björnmossan såg ut som små stjärnor om man tittar på den uppifrån. Det gjorde granplantorna och de små ekarna också.


Det finns många stjärnor, inte bara de som blinkar på natthimlen. Vi ser så kallade stjärnor på TV och i tidningar. En del kallas till och med "superstars". Alla håller väl inte riktigt måttet. Många är ute på turnéer just nu, kanske rentav på världsturné. Vi brukar också åka på musikevenemang så här på sommaren. Vi har varit på Rhapsody in Rock nästan varje sommar de senaste tio åren. Förra året åkte vi motorcykel till Dalhalla. Det var en fantastisk upplevelse på denna speciella plats. I sommar vet jag inte om det blir någon konsert för oss. Vi får väl se.


Många barn drömmer om att bli stjärnor. Om man frågar dem, vill de flesta antingen bli fotbollsproffs eller artister. Så var det inte förr. Då var det polis, brandman eller lokförare för killarna och sjuksköterska eller lärare för flickorna. Tyvärr är det inte alla förunnat att bli det man vill. Konkurrensen om de få platserna i rampljuset är hård. Man måste hela tiden prestera resultat och synas annars finns man inte. Jag önskar att alla barn skulle få vara stjärnor på ett eller annat sätt. Det är här vi föräldrar kommer in och skolan. Vi kan låta dem få glänsa. Alla människor har något att lyfta fram. Det gäller bara att hitta det. Ibland tror jag att vi inte ser barnen som de är. Vi ser det vi vill se och tolkar det vi ser utifrån våra förutfattade meningar. Vi behöver lära oss att se varandra med öppna ögon utan färgade glasögon. Då tror jag vi skulle upptäcka många nya sidor hos mäniskor vi tror att vi känner väl.


Idag läste jag ett bibelord om stjärnor. Paulus skriver till filipperna "ni lyser som stjärnor på himlen när ni håller er till livets ord." (Fil 2:15-16) Livets ord finner jag i bibeln. Där finns många visa ord för livet och många berättelser att hämta lärdom av. Jag försöker läsa lite varje dag. Hela bibeln har jag nog läst 4-5 gånger, men alla böckerna är inte lika roliga att läsa. ibland fastnar man i långa släkttavlor och uppräkningar av olika lagar och förordningar. Det finns också böcker som jag gärna läser om och om igen. Mina favoritböcker är Johannesevangeliet och Romarbrevet. Om någon vill försöka läsa bibeln, rekommenderar att man börjar med något av evangelierna. psaltaren är en underbar bok för oss som tycker om lyrik. Även om jag har läst bibeln många gånger, upptäcker jag ständigt nya saker.

Bibeln talar till oss på många olika sätt. Ibland kan vi bli irriterade, ibland blir vi uppmuntrade, ibland upptäcker vi något nytt hos oss själva. Det är inte alltid jag förstår det jag läser, men då får jag lägga det åt sidan. Jag kanske förstår bättre nästa gång jag kommer till det stället. Mark Twain lär ha sagt ungefär så här: "Det är inte de bibelställen som jag inte förstår, som bekymrar mig. Det är de bibelställen som jag förstår, som oroar mig mest."Det är inte bara stjärnor man kan hitta i skogen. Ibland ser man andra figurer också. Man förstår att man kunde tro på trollen och skogsfrun förr. Ha en bra vecka om du nu har semester en vecka till som jag eller om du börjat jobba igen. Jag ska fortsätta pyssla i köket, städa resten av huset och sen är det väl dags att pula i trädgården igen, om jag har någon ork kvar.

Foto: Inga M Johansson, Skogstjärnor, Mosstjärnor, Granstjärnor, Ekstjärnor, Herr Gran och En liten större bit av köket

5 kommentarer:

 1. Vi har också varit på Dalhalla - Rhapsody in Rock. Tror det kan ha varit 2005. Ett härligt ställe - men lite träsmakslång konsert....
  Alla måste ju ha sina drömmar - och jag tycker att vår uppgift är att låta våra elever få leva i sina positiva visioner.... "Satsar du mot stjärnorna så kanske du når trädtopparna"... Få av mina elever vill bli stjärnor - men de vill ha viktiga yrken ... pilot, designer, sjuksköterska, psykolog..... I varje klass brukar det finnas någon som vill bli ( och blir ) lärare.... och det är ju också ett riktigt viktigt jobb.....

  SvaraRadera
 2. Har flera gamla elever som blivit lärare. brukar tänka att jag i alla fall inte avskräckt dem från yrket.

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du har upptäckt stjärnor lite överallt. Det är bara upptäckten som fattas för att vi inte ska se allt vi går förbi, ibland dagligen, utan att se det där lilla extra. Det är som att leta trattkantareller, jag lyckas inte hur mycket jag än försöker. Jag kan stå jämte någon som frågar mig om var de är, och jag ser nada, det finns inga tror jag. Haha ser du inte dem de är ju där och där, får jag till svar och blir visad till ställen där de verkligen växer. Det hänger lite ihop med att man inte ska låsa fast sig i tankar om andra utan låta de få avslöja sig själva genom att visa hur de är. Vi får inte låsa fast oss i det vi enbart ser, utan lyfta det som de vill förmedla, utan värderingar. Där har vi en viktig uppgift som du skriver, lyfta alla elever och barn och framhäva det som är bra och unikt för just dem.

  Ett tips till musikupplevelse...Diggilo är i Ullared på idrottsplatsen den 12/8. Vi ska dit hela familjen...vädret kan ju bara bli bättre =)

  SvaraRadera
 4. Glömde säga att matplatsen ser härlig och rogivande ut....där smar säkert all mat bra =)

  SvaraRadera
 5. Jag är nog bra på att upptäcka saker. Hittar oftast massor av trattisar. Tack för tipset om Diggilo.

  SvaraRadera