söndag 30 augusti 2009

Söndag i Malmö


Vi vaknade ganska tidigt trots att det var söndag. Äldste sonen fyllde 23 år idag. Ut på en promenad med hunden, frukost och duscha. Sedan gav vi oss iväg. Vi som inte körde kunde förstås slumra lite i bilen. Det tar ju några timmar ner till Sveriges tredje stad. Vi hade planerat att mötas i Immanuelskyrkan för att gå på gudstjänsten där, men vi kom ner i så god tid så vi åkte till sonens lägenhet och plockade upp honom på vägen.

Det är alltid tevligt att gå på gudstjänst i Immanuelskyrkan i Malmö. Man känner sig välkommen och undervisningen är bra. Numera känner vi ganska många där. Vi träffade flera i släkten. Det var en avskalad gudstjänst. Inte så många programpunkter som vi brukar ha, men det viktigaste var med: välkomstorden, lovsången, bönen, predikan och nattvarden. Så mycket mer behövs inte.


Predikan utgick från Rom 12:14-21 och handlade om att älska sina fiender. Inte helt lätt. Nu har vi kanske inte så många som vi kallar fiender, men vi kan ju ha människor i vår omgivning som vi retar oss på eller som är besvärliga mot oss. Det kan vara svårt att älska dem också. Kontentan av predikan var nog att det handlar om våra attityder till andra människor och hur vi reagerar på motgångar och besvärligheter. Visst ska vi reagera mot ondska men vi vet alla att förbanna och hämnas inte leder till något positivt utan bara leder oss in i en ond spiral. Detta gäller både i de stora sammanhangen mellan länder och folkgruppen likaväl som i de mindre sammanhangen. I alla mänskliga relationer är det bättre att tänka positivt, att välsigna och inte förbanna, att hålla fred så långt det beror på oss, att göra gott och att förlåta, att välja en positiv attityd. Detta behöver vi öva på varje dag.Efter gudstjänsten var det fika i kyrkan. Sedan fortsatte vi ut på stan. Vi åt mongolisk barbeque i en källarrestaurang för att fira sonen. Vi fortsatte firandet hemma hos honom med den medhavda tårtan.
Vi lämnade sonen som ska fortsätta att plugga i Lund och anträdde färden hemåt. Det hann bli mörkt innan vi var hemma. Hösten är snart här. Imorgon är det den sista dagen i den sista sommarmånaden. Hunden blev förstås glad när vi kom hem. Det blev en liten kvällspromenad i mörkret. Det är bara att vänja sig. Om några månader är det mörkt när man åker till jobbet och mörkt när man kommer hem. Då gäller det att inte se mörkt på livet utan att kunna se de små ljusglimtar som finns och njuta av dem.

Foto: Inga M Johansson, Födelsedagstårta, Mongolisk BBQ

2 kommentarer:

 1. Livet blir mycket lättare om man försöker hitta en positiv ingång till alla medmänniskor. Man blir gladare! Absolut!
  Mörkret är tråkigt - det är det sämsta med höst och vinter. Synd att man inte kan jämna ut det lite, och alltid ha solnedgång vid halv niotiden. Fast det är väl så det är nu ... och det är OK.
  Hoppas att vikariefrågann har löst sig bra och att operationen blir så lite besvärsam som möjligt!

  SvaraRadera
 2. Skön dag med både andlig och kroppslig spis. Visst är det härligt att få fira födelsedagar, särskilt de egna barnens dagar tycker jag är underbara.
  Och så sant allt blir mycket enklare med positiv ingång till våra medmänniskor. Ett leende kan göra underverk =))

  Hoppas att operationen går bra och att du kan njuta av att sitta vid datorn utan dåligt samvete. Tänker på dig.
  Bodil

  SvaraRadera