fredag 28 januari 2011

Tacksamhet


Då var det kallt igen. Det knarrade rejält under kängorna i morse. På vissa träd var det rimfrost men inte på andra. Vackert var det i alla fall. Torsdag igen och snart är arbetsveckan över. Och om två veckor är det lov igen. jag börjar förstå mormor som tyckte att veckorna på hemmet gick så fort. "Först så är det måndag och sen är lördag", brukade hon säga. Nu förstår jag vad hon menade.


Efter skolan idag gick jag en lite längre promenad med hunden. Solen sken och det var så vackert som det bara kan vara en solig vinterdag. Maken jobbade kvällpasset så vi fick klara oss själva. Ut och hämta ved från vedbon, tända i pannan, fylla på lite då och då så att det blir varmt och skönt i stugan och i duschen. Fixa fika, laga mat, rätta mattepapper, skriva samtalsfrågor till årsmötet på lördag. Kolla Facebook, läsa blogginlägg, ladda in bilder från promenaden. Läsa lite, lösa ett korsord eller sudoku, sticka några varv på strumporna. Tömma tvättmaskinen och ladda den med smutsig tvätt. Det finns hur mycket som helst att hitta på. Jag har inga problem med sysslolöshet.


Jag prenumererar på ett nyhetsbrev med Ola Wallström. Det kommer på torsdagar men ibland hinner jag inte läsa det förrän senare. Men idag hann jag och där stod några tänkvärda ord.

Tacksam för det dåliga  -27 januari

Ibland kan vi tänka att vi inte har något att vara tacksamma för, att det händer en massa dåliga saker i våra liv. Men vi behöver förstå att vi kan vara tacksamma också för det vi upplever som dåligt. Vad som är dåligt är bara en uppfattning, och ofta ligger det något bra i det dåliga.

Det är så lätt att fastna i ett negativt tänk. Det som vi uppfattar som dåligt hindrar oss från att se allt det positiva som vi trots allt möter varje dag och alla möjligheter som varje dag erbjuder oss. Imorgon är en annan dag. Den ger oss nya möjligheter.

Tacksamhet är något positivt. Det finns de som tackar jämt så att man kan bli irriterad. Vi svenskar anses ibland tacka för allt. Men det är en bra utgångspunkt. "Den som är tacksam för det lilla har mycket att vara tacksam för" läste jag någonstans. Det är så sant. Idag är jag tacksam för alla mina underbara kollegor och trevliga elever, ett varmt hus att gå in i när det är kallt ute, att uppkopplingen funkar så att jag kan kommunicera med mina härliga bloggvänner. Men mest tacksam är jag för att jag får leva i "a wonderful world".

2 kommentarer:

 1. Nattuggla där! Hur orkar du? Ser på publiceringstiden....
  Jag var irriterad på min mamma under hennes sista år... hon tackade för allt och lite till. Jag har ändrat ståndpunkt där.... man kan inte säga tack för många gånger.
  Tacksam för dett dåliga ... ja, vad är det som är det dåliga ... det får man väl först ffundera över. Men absolut, så finns det så mycket att vara tacksam för. Kollegor, familj, elever .... att vara frisk .... boendet, möjligheterna.... Ja, det finns så mycket. Helg igen! Hörs! Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Tacksamhet är en sak som jag behöver öva på. Jag tror även att jag ska öva det lite mer med mina tonårselever...livskunskap som heter duga=)
  Kunna hitta det braiga i det dåliga, det övar jag på nu. Man kan nog alltid hitta något som är bättre i det dåliga. Öva Bodil!! Säger jag till mig själv.

  Ha en go helg med mycket avkoppling och mys.

  SvaraRadera