tisdag 4 januari 2011

Tulpaner, tulpaner


En av mina favoritblommor är tulpanen. Den kommer i affärerna nu när julens blommor gjort sitt och påminner om den vår som är på väg trots allt. Jag brukar alltid köpa en bukett till min mamma när hon fyller år. Det gör hon om två veckor precis. Men idag blev det en liten bukett vita tulpaner till mig själv. De satte guldkant på den här dagen.


Annars är det liljekonvaljerna som är mina absoluta favoriter. Nej, de blommar inga liljekonvaljer på kullen bakom vårt hus nu. Än är marken täckt av snö. Det är en gammal bild från våren. Men snart kommer de att skjuta upp sina spjut och sprida sin underbara doft. Visst får vi längta dit ibland.


Makens favoriter är är en annan vårblomma, vitsippan. Som ni märker håller vi oss till vita blommor. Det finns många vackra blommor i vitt och de har oftast en underbar doft. De prålar inte med sin färg utan med sin doft. Kanske inte vitsippan men definitivt liljekonvaljen. Bäst doftar de i skymningen då de lyser med sin vita rena färg.


Magnolian sover fortfarande i sitt hörn av trädgården. Snart kommer solens strålar att väcka den. Jag planterade den för två år sedan och den klarade förra vintern bra. Nu hopas jag att den klarar även denna kalla vinter så att den kan glädja oss med sina vackra blommor.

Den vita färgen återkommer vid många tillfällen under livets gång. Det finns de som inreder hela sitt hem bara i vitt. Det gör inte jag även om det finns inslag av vitt och jag gärna använder vita blommor. På lördag ska vi på bröllop. Bruden kommer säkert att bära vitt. För några veckor sedan stod lucia med tärnor framför oss i sina vita klänningar. Dopdräkten är också vit liksom studentmössan.

Den vita färgen står för renhet. Tanken slår mig att det oftast är när vi går in i en ny fas i livet som vi klär oss i vitt. Studenten lämnar skolan och går kanske ut i arbetslivet. Bruden börjat ett nytt liv tillsammans med sin man. Hon kanske t o m byter namn. I dopet visar vi att vi lämnar vårt gamla liv bakom oss för att följa Jesus som nya människor. Vi begraver det gamla och uppstår tillsammans med honom till ett nytt liv. 


"Se, jag gör allting nytt." (Upp 21:5)

2 kommentarer:

  1. Vita blommor är helt ljuvligt vackra. Min favorit ä nog vitsippan, den betyder att våren är på gång på allvar. Tulpaner är ljuvliga att få ha just nu. Ljudet av deras frasande och färgklicken som lyser upp, även vitt lyser upp.
    Sant det du skriver om vitt, det är ofta när man går in i en ny fas i livet. Vår präst säger alltid vid dopet att det är en stor klänning för att man ska kunna växa i den. Båda de sakerna stämmer , vitt och stort, vi växer in i olika roller hela tiden och ibland är det extra viktiga roller/bekräftelser på nytt.

    SvaraRadera
  2. Röda tulpaner är mina favoritblommor så här års. Gillar absolut inte vita sådana, vilket har en alldels särskild historia.
    Vitsippor är ljuvliga liksom liljekonvalj. Fast bäst tycker jag om vårens/sommarens blandbuketten med måna färger. Vitt är så kallt tycker jag,jag vill ha färg!!! Ha några bra sista lovdagar ...

    SvaraRadera