fredag 30 september 2011

Höstens lov

Småkryp på höstastrar
 Jag har sagt det flera gånger förut. Jag gillar verkligen hösten. Den här hösten har hittills varit underbar. Visst regnar det ibland och det blir mörkare för varje dag, men det har funnits härliga, soliga dagar också. Det händer mycket på jobbet. Där är det fullt upp varje minut. Men man kan med gott samvete krypa upp i soffan med ett korsord, en god bok eller en stickning när kvällen kommer. Man tänder ett ljus och njuter en god kopp te ur favorittekannan från Japan. Då är det höstmys.
Näva i fokus
 Vi tar vad som hänt på jobbet först. Igår var det mina kollegors tur att åka till navet. Det var de som inte följde med oss förra veckan som fick samma fortbildningsdag som vi hade. De kom tillbaka lika glada och inspirerade som vi andra. Vi som var kvar fick hålla ställningarna i skolan., men eleverna skötte sig jättebra och vi hade kul som vanligt. Jag har börjat med ett NTA-tema i trean som heter Från frö till frö. Nu var det dags att så små frön. Det kunde ha blivit totalt kaos med 28 treor, jord, vatten och pyttesmå frön. Men det gick perfekt. Vi var två vuxna för jag hade hjälp av en resurspedagog. Visst blev det en del jord att sopa upp från golvet. Men i det stora hela så klaffade allt.

På eftermiddagen ar det nätverksträff med NTA-gruppen inne i stan. Tidigare har det mest varit F-5 som jobbat med NTA-teman. Nu har förskolorna börjat med två teman om vatten och luft. Dessutom har det äntligen lossnat på 6-9. Så NTA växer i vår kommun. Just nu jobbar jag med 4 teman samtidigt. Det kanske är lite väl mastigt, men om jag inte haft de lådorna hade jag fått hitta på annat i stället. Och det ska också planeras och genomföras.

I NTA är det ju kommunen som går in och blir medlem. Det kostar en hel del och materialet är inte speciellt billigt, men det är bra. Nu hörde jag att de kommuner som vill prova utan att bli medlemmar först, kan göra det. Det finns två "provapålådor", som man kan hyra. Det finns en för lågstadiet och en för mellanstadiet. De som ska prova måste givetvis gå temautbildningen, som är en heldagsutbildning, men sen kan man pröva.
Vad katten gör jag här bland krassen?
Efter nätverksträffen var det ingen idé för mig att åka hem. Jag skulle ju vidare på en tjejträff. Så jag stannade i stan och tittade in i några affärer. Det var ett tag sedan jag gjorde det. Sen plockade jag upp en av tjejerna och vi åkte ut till Rydaholm för att träffa de andra tre. Det är alltid kul att äta gott och umgås. Givetvis pratar vi mycket skola. Alla är eller har varit lärare. Vi närmar ju oss pensionen sakta men säkert allihop. Ibland är det ett och annat som har mycket synpunkter på och vi jämför hur vi gör på olika skolor i kommunen och på andra håll där vi har kontakter. Man kan få riktigt bra tips och idéer i sådana här nätverk.
Solrosrestaurangen
Den här fredagen började ganska tidigt för mig, men mer om det senare. De första lektionerna var som vanligt. Sen serverade vi korv med bröd i klassrummen innan det var dags för skoljoggen. Alla från förskolorna till högstadiet samlades för gemensam uppvärmning innan starten. Våra elever gick eller sprang rannäsarundan på 6 km. Högstadiets runda gick ända till Torskinge, 12 km. De yngre gick andra rundor som elljusspåret eller ängarundan. Den som var snabbast på vår skola sprang de 6 kilometerna på prick 30 minuter. Det var en elev i femman. Efteråt fanns det bananer och lite mys i klassrummet. Vi samlar in en frivillig avgift som går till cancerfonden. Vi brukar få ihop ca 12 000 kr från Forsheda. Det tycker jag är bra gjort.
Sommarens sista Begonia
 Tillbaka till morgonens aktivitet som egentligen började igår kväll. Innan jag gick och lade mig kollade jag mejlen och några andra sidor på nätet. Då fick jag se att min geocachinggranne i Bredaryd lagt ut tre nya cacher i närheten. Den ena var traditionell och fanns vid stationen i Forsheda. De andra båda var multicacher längs cykelvägen mellan Forsheda och Bredaryd. Det var sent och jag valde sängen i stället för att jaga cacher mitt i natten. Men jag steg upp lite tidigare i morse, åt frukost och gick en promenad med hunden innan jag åkte till stationen. Hinten var ganska tydlig så jag hittade stället direkt. Tåget var på ingång när jag loggade cachen men jag gömde mig ibland det gröna. Sen åkte jag upp till skolan och var där i god tid säkert minst 20 minuter tidigare än jag brukar. De andra båda cacher får vänta. Det hann bli för mörkt ute innan jag kunde ge mig av på cachejakt. Det kanske kan bli nån gång i helgen. Maken jobbar och jag får roa mig själv och hunden. Då kanske jag kan återvända till "brottsplatsen" också, alltså platsen där jag bröt armne. Den ligger mellan de båda multicacherna. Någon gång ska jag väl kunna logga den cachen.
Blodsdroppar
Annars finns det en hel del att göra både inne och ute här hemma. Det blommar fortfarande fint både här och där i trädgården. Men snart måste en del växter plockas in för vinterförvaring. Det finns förhoppningsvis något att skörda också. Jag har ju inte kunnat jobba i grönsakslandet på flera månader. Det har fått klara sig utan min omvårdnad. Vi får väl se om det finns något kvar.

Maken var ledig igår och idag så han städade en del här inne i alla fall. Jag tror jag hoppar över fönsterputsningen. Vi ska städa kyrkan för det är vår värdgrupp som är i tjänst den här veckan. Det blir förmiddagens aktivitet imorgon. Sen finns det tid för annat roligt. Vi får se vad det blir.

2 kommentarer:

  1. Fina solbilder. Hoppas att det inte blir för dåligt väder på länge än, så jag kan åka till Forsheda och leta cacher,det tycks finnas en hel del . Det där med multicacher har jag inte pröva, fattar nog inte riktigt heller.... men det går säkert att lära sig.
    Ska kolla hyrlådan - vet du vad det är för tema? Kan man gå kurs hos dej eller måste man till Sthlm. Har tipsat nosamordnaren om NTA, men inte fått någon respons - ännu. Men ligger man på så... tycker att det verkar toppenbra. Ha en bar solhelg!

    SvaraRadera
  2. Välkommen hit! Jag kan ordna en rundtur. Jag tror hyrlådan är Kemiförsök för mellanstadiet. Man kan gå kurs här när det nu blir nästa gång, inte i höst i alla fall. Den som är intresserad kan kontakta våra samordnare sa de.

    SvaraRadera