torsdag 22 september 2011

Mattepalatset

Inspiration från Escher
På vissa platser känner man sig välkomnad och hemma direkt. Själva atmosfären är inbjudande och inspirerande, genomtänkt och kreativ. Det var nog så vi kände det igår när vi anlände till Navet i Borås. Vi var sju lärare från vår skola som äntrade den hyrda minibussen på morgonen för att bege sig till en fortbildningsdag i matematik. Dagen ingår i vårt matteprojekt. Nästa vecka åker våra kollegor dit för att vara med om samma sak.
Hittar vi ut från skogen?
Det regnade hela vägen och vattennivån i Viskan var mycket hög såg vi när vi parkerade vid Navet. Men vi fick ett varmt välkomnande och fick börja med fika i en liten femtiotalshörna. Miljön på Navet är speciell och man riktigt känner kreativiteten som frodas där. Många tankar och idéer föds i huvudet på en.
Arkimedes möter Sonja Kovalevsky
Två pedagoger tog hand om oss hela dagen. Vi fick möta Sonja Kovalevsky och Arkimedes som tog oss med till cirklarnas värld. Det blev mycket praktiskt arbete med cirkelns omkrets och möbiusband. Många fina tips kunde vi ta med hem.
Vi satt trollbundna när de spelade upp en scen. Den fångade vår uppmärksamhet precis som eleverna också fångas när man dramatiserar en introduktion. Det är så vi inleder våra bibelkväll på scouterna. Barnen älskar när vi dramatiserar gärna med lite humor. Det borde vi göra oftare även i skolan.
Här var det möbiusband som studerades
Längre fram i höst ska alla våra elever på skolan få åka till Mattepalatset på Navet. Det ska bli riktigt roligt att få se deras reaktion på miljön där. När vi provat på en del övningar, var det redan dags för lunch. Den intog vi på Träkolsgrillen i närheten. Där var god mat.
Efter lunch fick vi botanisera i matteverkstan och undersöka deras mattelådor. Det finns fem lådor för F-3 och fem för 4-6. De innehåller alla tio övningar som utgår från fem områden i det centrala innehållet i den nya kursplanen för matematik. Det enda område som inte hade en egen låda var problemlösning, men det ingår ju i alla de andra. Vi fungerar på att köpa in alla lådorna för våra projektpengar. Vi resonerar som så att vi inte har all tid i världen att tillverka lådor och innehåll. Varför uppfinna hjulen igen? Vi får se hur vi beslutar, när resten av kollegiet varit där.

Materialet förvarades i fina lådor i olika former och storlekar. Vi blev väldigt förtjusta i de tilltalande hyllorna och prövade glatt olika övningar. Jag tror dock att den sparsmakade färgsättningen tilltalar oss vuxna mer än barnen. Innehållet passar oss allihop.
Vi diskuterar hur vi kan använda detta material i vår undervisning
Hurra, vi klarade det!
Vi var alla mycket nöjda med besöket. Eftermiddagen gick lika fort som förmiddagen. Efter fikat gick vi även runt bland de andra lokalerna och kikade helt hastigt på några NO-teman. Det är synd att Borås ligger så avlägset ur vår horisont. Annars hade vi gärna åkt hit med eleverna flera gånger.
När kan vi ha en sådan affär på skolan?
Det blev en lång, men innehållsrik dag. Minibussen tog oss tillbaka till Småland framåt kvällen. Det blev inte så mycket mer gjort den dagen. Man blir trött av att resa och uppleva nya miljöer. Jag var trött hela dagen idag också. Redan förra veckan kände jag av en lätt förkylning, som inte velat försvinna än. I måndags hade jag feber och var hemma. Det gör lite ont i halsen och i eftermiddags fick jag rejält ont i huvudet. Jag hoppade över nätverksträffen. Man kan inte huvudvärka och nätverka samtidigt. En liten skogspromenad med hunden, en huvudvärkstablett och en tupplur på soffan gjorde susen.

Ikväll samlades vi i vår värdgrupp. Värdgruppen är de som ansvarar för det praktiska i kyrkan som städning, servering, blommor, mötesvärdar, kollektörer m.m. en vecka var. Det finns nio värdgrupper. Vår vecka är nästa vecka, men ikväll skulle vi planera vår insats vid en kommande basar/misionsauktion. Det har alltid varit en missionsauktion i november som syföreningen ansvarat för. Nu kände de att de inte orkade det längre. Vi har i flera år pratat om att förnya missionsauktionen. En liten kommitté tillsattes som gav varje värdgrupp uppdraget att bidra med något stånd där vi kan sälja olika saker eller upplevelser. Vi kom fram till att vi ska tillverka adventsljusstakar i olika modeller och prisklasser. Dessutom kan vi köpa och slå in barnjulklappar som kan säljas. Vi får se om kommittén godkänner vårt förslag. I så fall får jag plocka fram finbetongen och gjuta lite ljusstakar. Det blev inte så mycket av den aran i somras.

Skönt att arbetsveckan lider mot sitt slut. Det är fredag imorgon och man kan pusta ut ett tag. Vi funderade ett tag på att åka på bokmässan på lördag, men det blir nog inte så. Vi väljer nog att prioritera andra saker inte minst vila den här helgen. Det kanske kan bli en liten cachingtur också. Min earthcache vid Slättö sand har äntligen blivit godkänd. Om vädret är någorlunda hyggligt, kan jag ge mig ut och logga några geocacher.

3 kommentarer:

 1. Kul att se bilderna från Navet. och höa om er entusiasm. Som närkommun till Borås har vi ett eget avtal och åker dit varje år. Vi har även haft mattesamarbete med Navet. Vi har fyra fem av deras lådor som hyllvärmare. Jo, precis så är det - alla tyckte att det var bra när vi var på plats MEN sen när vi kommer hem i verkligheten, så hgar vi inte så mycket nytta av materialet. det blir happenings när personal från Navet kommer hit, det blir lite kul att använda lådorna. Men jag ska gå och kolla vad som finns igen, för nu har de stått på hyllan snart ett år, så de kan vara bra och se om det finns ngt som man har nytta av nu.
  I Grön Flaggarbetet var Navet bra att ha, däremot.
  Krya på dej och förkylningen. Många som drabbas av det just nu. Ha en bra helg.

  SvaraRadera
 2. Det finns alltid en risk att lådor blir hyllvärmare. Vi hoppas att det inte blir så och att vi kunnat öka medvetenheten hos alla pedagoger i och med projektet. Vi ska även utveckla fler lådor utifrån NCM:s strävor. Men man behöver ständig påminnelse om alla bra saker som finns.

  SvaraRadera
 3. Kollade i ( de dyra) lådorna. Hittade faktiskt några grejer att använda. MEN allt är absolut inte bra, inte värt det höga priset. Att få ti att göra eget, det vore önskvärt!

  SvaraRadera