tisdag 3 januari 2012

Tomt hus - full dag

Badplatsen i Åker
Året har börjat ganska lugnt för vår del. Nyårsdagen vilade vi mest. På eftermiddagen skulle jag predika i Kärda Allianskyrka. Jag hade lovat min bror det i svagt ögonblick. Det gick bra och jag fick mycket feedback efteråt både direkt och via Facebook. Jag tänker inte avslöja mer om predikans innehåll för jag ska återanvända det på söndag här i Forsheda har jag tänkt. Efter mötet åkte jag in till sjukhust för att hälsa på mamma. Hon åkte in på morgonen för hennes hjärta sviktade lite och hon blev yr. På kvällen mådde hon bättre.

Igår morse åkte äldste sonen tillbaka till Skåne och idag var det den yngres tur. Jag skjutsade in honom mitt på dagen och sen tänkte jag fortsätta på en geocachingtur. Men när sonen precis fått ut sina biljetter, ringer maken och säger att jag låst ute honom. Det brukar finnas en nyckel som man kan komma åt om man vet var den är men den hade han inte lagt ut igen. Så jag fick åka hem och släppa in honom så han kunde duscha och göra sig i ordning för att åka och jobba kvällen.

Huset var så gott som tomt, bara jag, hunden och katterna kvar. Det var därför jag tänkte åka på en burkletarrunda. Det gjorde jag också fast jag tog andra hållet. i stället för att fortsätta upp till Hörle och Klevshult åkte jag upp till Åker. Där hittade jag den första av dagens nio cacher vid badplatsen. Än så länge var vädret ganska hyfsat. Det duggade lite men höll sig några grader ovanför nollan. Det skulle bli värre.
Kyrkstallarna och fotografen
Därefter återvände jag till Åker och stannade vid de gamla kyrkstallarna. Det var en intressant plats. Här hade man stall för sina hästar när man var i kyrkan. Det kom en äldre man med stor kamera, stativ och annan kamerautrustning och gick förbi. Jag pratade lite med honom och berättade vad jag gjorde. Sedan gick jag och letade efter gömman.
Fler kyrkstallar
Precis när jag stod och loggade cachen kom han tillbaka och ville prata mera. Vi jämförde våra GPS:er och språkades vid en stund. Man träffar faktiskt en hel del trevligt folk på turerna. De kan bli intresserade av vad man gör och vill veta mer. Mannen bodde i närheten och tyckte nog att det var kul att prata med någon idag.
Ljungbergs missionshus
De här trakterna är jag inte så bekant med. Jag fortsatte tvärsöver vägen på en mindre grusad väg för att ta mig till nästa geocache. Den fanns i närheten av Ljungbergs Missionshus. I beskrivningen kunde jag läsa att församlingen här upphört därför att flera mindre församlingar i trakten gått samman till en gemensam församling för hela Åkerbygden. Jag hoppas att missionshuset kommer att finnas kvar i någon form i alla fall. Sådana här missionshus på landet känner jag lite extra för eftersom jag själv har gått i söndagsskola i ett sådant hemma i byn. Där kallades det för skolhuset eftersom det tidigare varit byskola där. Sedan blev det missionshus och nu är det sommarstuga. Det finns kvar i alla fall. Maken berättar att när han kör omkring i trakterna kan han stöta på både bostadshus och missionshus som står och förfaller. Det är trist när ingen tar hand om dem.
Skillingaryds dämme
I Skillingaryd har jag varit förut och letat cacher. I somras var pojkarna och jag där och hittade min första mystery cache. Idag hittade jag 3 nya. Den första fanns vid Skillingaryds dämme och var ganska enkel att hitta. Däremot fanns det inga fåglar idag. Det ska vara ett fint tillhåll för fåglarna annars. De kommer väl tillbaka så småningom.
Lillemo soldattorp
Det började skymma och vid de nästa två cacherna fick ficklampan komma fram. Den första hittade jag under ett av husen vid Lillemo soldattorp. Det var ett fint ställe. Jag vet att det finns soldater i min släkt längre tillbaka. På mormors sida fanns en som hette Glader. Min morfar tillhörde husarerna i Eksjö. Han red kurir.

Inte alls långt från soldattorpet fanns radioflygklubbens tillhåll. Där hittade jag en cache genom att treva med händerna. Men för att logga den måste jag gå tillbaka till bilen och plocka fram pincetten. Loggboken satt fast i röret. Det gick lättare att få fram den och att skriva i loggboken i bilen. Ute hade det börjat regna mer och mer och temperaturen hade sjunkit varje gång jag varit ute ur bilen och kom tillbaka.  Nu började den närma sig nollan. Vantarna blev genomblöta och glasögonen fläckades av regndropparna.

I Byarum skulle det finnas en ganska ny cache som var väldigt speciell. Jag bestämde mig för att åka dit innan jag vände hemåt. På vägen stannade jag till vid hembygdsgården och loggade den cachen. GPS:n var inte helt tillförlitlig idag. Jag tror det var för grått och regnigt. Den nollade sällan utan skickade mig lite kors och tvärs. Ibland var det enklare att gå efter ledtråden om det nu fanns en sådan.

Mr Acher i Byarum
Utanför kyrkogården vid Byarums kyrka hittade jag till slut cachen MrAcher. Den bestod av en svart kista med ett skelett inuti som omfamnade ett petrör där loggboken fanns. Man kanske inte kan kalla gömman för läcker snarare lite makaber, men kul var den. Vädret bidrog till draculastämningen och på kyrkogården höll man på att göra i ordning en grav inför begravningen. Nu var det riktigt mörkt och regnet började innehålla snö. När jag körde söderut igen ökade snöfallet. På E4:an körde bilarna i 70-80 km/h, men lastbilarna blåste förbi med högre fart. De stänkte upp blasket från vägbanan och snöfallet gjorde sikten stundtals obefintlig.
Sista cachen i Klevshult
Vid Klevshult körde jag av och stannade vid vägkanten. När den andra trafiken passerat, rusade jag över och loggade cachen vid muren i rekordfart. Fingrarna frös till isbitar och kläderna blev genomsura. Det var gott att hoppa in i bilen igen. Då stannade det en bil med några killar i 20-årsåldern och de undrade om jag behövde hjälp. Det behövde jag inte, svarade jag, men jag tackade för att de frågade. Jag kunde ju varit en tant med problem. Jag fortsatte söderut till Bredasten och svängde sedan västerut hem mot Forsheda. Fem timmar hade jag varit borta när jag kom hem till det tomma huset. Hunden kom förstås och viftade på svansen och ville ut en runda. Det blev en mycket kort runda i snöslasket.

Det ska visst komma mer regn och snö de kommande dygnen. Blåsa ska det också göra. Sen ska det bli kallare dessutom. Jag hoppas detta inte ställer till med problem för Anna-Lena och mig när vi ska ut och leka med GPS:erna på torsdag. Men vi kan hålla oss här i närheten och de flesta av mina gömmor går att hitta även om det har kommit lite snö.

Även om huset varit tomt idag, och det lär jag få vänja mig vid igen, så har dagen varit full av upplevelser. Jag har hittat roliga gömmor och träffat trevliga människor. Sen hade jag ett varmt hus att komma tillbaka till. Vad mer kan man önska. Lite mat och det fixade jag också. Nu kan jag sätta mig och koppla av med min stickning och en kopp te. Snart kommer maken hem igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar