söndag 18 oktober 2009

Touch of Africa och lite julstämning


Igår var vi på en fantastisk konsert i Gnosjö Missionskyrka. Triple &Touch och Star Choir från Sydafrika och Namibia fick oss att gunga hela kvällen. Afrikansk musik har en sådan underbar rytm och känsla i sig. Vi skulle behöva lite mer av sådant i vår musik. Turnén samlar in pengar till organisationen Star for life, som arbetar med ungdomar i södra Afrika. Ett litet smaprov kan ni få från konserten tidigare i Värnamo. Det finns på Youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=0Vu-nW3cdX4

Efter en sådan konsert blir man inspirerad att sjunga själv. Då var det ju tur att vi började körövningarna inför vår julkonsert idag. Vi har arrangerat en julkonsert i två år tidigare. Innan dess satte vi upp en julmusikal i två år i rad. Det blir alltså femte året som vi gör en stor satsning i Forsheda Missionskyrka inför julen. Fler och fler forshedabor kommer och lyssnar. Det börjar bli en tradition. En del vill t o m beställa biljetter till nästa års konsert innan de går hem från årets.
I år har vi lyckats få med en del körsångare från Kärda och vi har en ny körledare, som i lånat in. Annars brukar vi klara oss med lokala förmågor. Det är härligt att sjunga julsånger i kör. När man står mitt inne i sin körstämma och hör alla andra stämmor kan man få rysningar. Det låter redan bra efter första övningen. Vi planerar för tre föreställningar 4-5 december. Alla som vill lyssna är välkomna då. Våra biljetter är billiga och pengarna går till barnhem i Rumänien. Den största anledningen till att vi ordnar konserterna är inte att samla in pengar. Det är att vi vill förmedla julens budskap till människor i vår omgivning.

Tidigare idag var vi på julmässa på Åminne bruk utanför Värnamo. Den riktiga julstämningen ville väl inte infinna sig, men lite uppvärmning inför körövningen kunde besöket där fungera som. Vi handlade lutfisk, honung, glögg och lite annat smått och gott. Det fanns mycket att provsmaka.

Även om vi redan börjat öva julsånger, vill man inte ha jul riktigt än. I varje fall vill jag inte se affärerna fyllas av julsaker innan min födelsedag har passerat. Jag vill inte ta ut julen i förskott. Det är fortfarande höst och jag vill njuta av den. Tids nog kommer snön och kylan, advent och jul. Därför avslutar vi det här inlägget med en liten höstfilm.

Foto: Inga M Johansson, Touch of Africa, Julmässa i Åminne

1 kommentar:

  1. Javisst, är det härligt att stå mitt i kören och höra alla andra runt omkring.
    Det ger gåshud när man bara hör att allt stämmer =))

    Julmarknader, ja det är visst tid för sådana nu...jag önskade att det vore lite mer tid kvar innan man tänker på julen. Sommaren är ju just slut.

    Nu ser jag fram emot ett lov en hel vecka =))

    SvaraRadera