lördag 9 januari 2010

Ljus och värme


Så här års brukar det gå åt en hel del stearinljus och värmeljus. Det här året är inget undantag. Vi tullar hårt på lagret i kökssoffan. Vi tänder ljus inte så mycket för ljuset de ger som för den värme och trevnad de sprider omkring sig. Värme i dubbel bemärkelse. De har en viss temperaturhöjande effekt, men också värme i form av hemkänsla och trivsel.

Dagens skylt uppmanar oss att spara ström och i stället bruka stearinljus. Det är en emaljskylt som jag köpte för många år sedan. Den har suttit ovanför strömbrytarna mellan två dörrar i vårt kök ända tills vi började renovera det. Nu har den inte skruvats upp än på sin plats, men det ska ske.

Det är väl fler än skylten som uppmanar oss att hålla igen på elförbrukningen i den här kylan. media slår upp stora rubriker om elbrist och kärnkraftverk som står stilla. Elen kommer inte att räcka, säger de. jag har aldrig varit så förtjust i kärnkraftverken så för mig får de gärna stå stilla, men vi måste ju få vår energi någonstans ifrån. Solpaneler, vinkraft, vågkraft, ja tack, men det går så trögt att få fram detta. Idag gjorde vi tvärtemot uppmaningen. Vi köpte ett elektrisk element och satte in det på vår tioalett. Det har inte funnits något element där. Man kanske tyckte att det räckte med de stora rören som går genom det lilla, lilla utrymmet som förmodligen varit en garderob under trappan på den tiden när man bara hade utedass. Så här års brukar det vara svinkallt på toa och man sätter sig försiktigt på sitsen för att inte få urinvägsinfektion. Nu känns det varmt och skönt, när man
kommer dit.


De senaste dagarna har jag och hunden gjort flera långa promenader. Det har varit kallt men så vackert. Igår sken solen på de snötyngda träden. Ljuset silades mellan grenar och stammar och snön gnistrade vit. Jag hoppas att snön består ett tag till så att vi kan ha vår vinterdag i Kärda med hela skolan. Eleverna var mycket nöjda med sitt lov och de flesta hade varit ute mycket och åkt pulka och skridskor ibland flera timmar i sträck. Det är härligt. Det var roligt att träffa dem igen igår. Jag hade engelska i femman. Vi startade vårt terminstema "World Tour". Det ska bli spännande att ut och resa med dem jorden runt på kartan. Jag delade in dem i lag och första uppgiften var att fixa ett pass. Vi kommer att blogga om vår fiktiva resa. Ni kan följa oss här.
På eftermiddagen träffade jag fyrorna. Vi började på ett geometritema i matten. Efter skolan på fredagar är vi några kollegor som ibland brukar åka till Café Snipen för lite After Work-snack. Vi avslutade den här första veckan på terminen med att upprätthålla den traditionen.


Idag läste jag i Luk 11:34-35 där Jesus säger: "Kroppens lampa är ögat. När ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus,men när det är fördärvat är det mörkt i din kropp. Se alltså till att ljuset inom dig inte är mörker." Det låter som om detta handlar om någon som har problem med starr. Det fanns säkert många på den tiden som hade olika sorters ögonproblem som man inte kunde avhjälpa så lätt som idag. Vi som måste ha glasögon för att kunna se klart hade nog fått svårt att klara allt lika bra som idag om vi levt på den tiden. Man kan undra vad Jesus menar när han uppmanar oss att se till så att inte ljuset i oss är mörker. Jag tror att det handlar om en bild för det onda och det goda. Ondskan omtalas ibland som mörkrets makter och de goda är de som lever i ljuset och inte har något att dölja. Vi har alla inom oss potential för både ondska och godhet. Det gäller att vara på sin vakt så att inte det negativa och destruktiva slår rot i oss och fördärvar oss inifrån. "Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret. "

4 kommentarer:

 1. Tur att ni fått in ett element på toan, så ni slipper sätta er ned så försiktigt =). Men toaletten är ett ställe som man ska känna hemtrevnad på, tycker jag. Ett varm och skönt badrum eller toalett är härligt att öppna dörren och stiga in i. Vi har eldat i vedspisen under nästan hela mitt lov, det är så värmande och rogivande att höra hur elden bryter ned veden med sitt knaster. Ljus har vi också använt mycket i julhelgen, det ger en så härlig hemtrevnad.

  Roligt att läsa citat ur bibeln och sedan att klart kunna se din liknelse framför en när man läser. Jag ser som vanligt fram emot mer sådant under detta år.'Ha en fortsatt härlig helg!

  SvaraRadera
 2. Ja, som det kan bli! Läste din blogg, men såg inte rubriken utan jag blev så fascinerad av den vackra emaljskylten. Aå det var ett riktigt sammanträffade att vi kunde få till samma rubrik...vi tänker väl lite likt kanske =)

  SvaraRadera
 3. Häftigt med ditt och Bodils rubrikval....
  Jsg blev mycket inspirerad av ditt engelskaarbete. Är det helt ditt eget, eller har du fått idén någonstans ifrån. Skulle absolut kunna tänka mig göra något liknande, men mer komprimerad - t.ex mellan sportlov och påsklov - med mina sexor. Kommer att följa er resa med största intresse.
  Det där med ont och gott är intressant, tycker jag. Jag är övertygad att alla har dessa båda sidor i sig själva. Ibland är det svårt att se/inse detta, speciellt när den onda sidan tar över. Men jag tror att man kan öva!

  SvaraRadera
 4. Jag blev inspirerad av en idé på lektion.se. Sedan har jag utformat temat efter våra förutsättningar och efter mitt eget huvud. Eleverna hade önskat i IUP att lära sig mer om engelskspråkiga länder (ett av målen i femman). Tycker också att det ska bli spännande. Har många idéer som jag inte kan avslöja i förväg.

  SvaraRadera