söndag 3 januari 2010

Vintriga stigar, soliga vyer


Morgonen var underbart vacker när vi tittade ut genom fönstret. Det var en sådan där blek sol som steg över trädtopparna. Hunden och jag tog en liten runda innan det var dags att åka till kyrkan. När vi svängde in på vägen hemåt, såg vi den bleka månen framför oss samtidigt som solen sken bakifrån. Det var oerhört vackert. Jag hade inte kameran med och från gårdsplanen kunde man inte se månen. Jag tog kameran med och rusade tillbaka ut på vägen. På den korta tiden hade månen bleknat ännu mer och var knappt synlig. Ibland går förändringarna snabbt.


Den första gudstjänsten på det nya året brukar styrelsen ha hand om. Vi försöker sjunga några sånger och berätta lite om hur vi jobbar. Pastorn predikade men jag fick förmånen att leda nattvardsfirandet. Det är alltid speciellt att få läsa instiftelseorden. Det är en riktig fest att få dela brödet och vinet med varandra, en fest som alla är inbjudna till, inte bara vissa utvalda. Här möts både gammal och ung, rik och fattig, hög som låg. Det görs ingen skillnad mellan människor från olika länder, samhällsklasser eller yrkesgrupper. Alla är vi lika inför nattvardsbordet. Det finns bara ett krav, att vi vill tro och ta emot gåvorna som erbjuds.


Efter gudstjänsten åkte vi hem och fikade. Sedan var jag bara tvungen att ge mig ut i det fina vintervädret. Det blev till att klä på sig termobyxor och rejäla vantar. Den här gången fick kameran följa med från början. Det blev många bilder. Jag måste nog göra en liten film när jag hinner.


Det var gudomligt vackert med solen som sken mellan trädstammarna i skogen och den gnistrande vita snön. Vägen var lite mer upptrampad nu. Det är ganska många forshedabor som går Rannäsarundan varje dag. Det blir 6-7 km och det är väl en ganska lagom motionsrunda. Det är inte så ofta jag går hela rundan över Forsheda. Jag gillar inte att gå på asfalt så mycket. Det är bättre på skogsvägarna där det inte kör så mycket bilar. Jag går runt på andra stigar och vägar uppe i skogen innan jag går tillbaka samma väg hit till Rannäs by.


Jag går här nästan varje dag, ibland flera gånger samma dag, men jag tröttnar aldrig på skogsrundan. Naturen är omväxlande. Det är öppna hagar och ängar, det finns tallmo och blåbärsgranskog, för att inte tala om mossen. Naturen växlar också efter årstiden. Det är roligt att följa naturens växlingar från år till år. Där vi avverkade skog för snart 20 år sedan är nu skogen uppvuxen igen. Så är livets gång.


Det var så tyst i skogen idag. Jag hörde inga bilar, inga motorsågar eller bösskott från jägarna. Det kanske var för att det var söndag, vilodagen. I morse var det kallt, men nu ikväll har temperaturen stigit till -5. Undrar om det är mildare väder på gång.

2 kommentarer:

 1. Ser på de fina bbilderna att ni har mycket mindre snö än vad vi har. Ska försöka ta mig ut en stund denna lite mildare måndag. Ska först testa om jag klarar en dust med de nyanlända pelletssäckarna,
  Intressant att man som vanlig människa kan leda nattvardsfirandet. Det funkar inte i svenska kyrkan. Nattvard och dop - det är prästen som leder det.

  SvaraRadera
 2. Visst var det en härlig dag igår? Vi var på isen och sysselsatte oss från sen förmiddag till sen eftermiddag. Då träffade vi också mer folk som vågat sig ut i det kyliga vädret. De åkte skridskor, fyrhjuling och bil. Det var riktigt roligt att träffa gamal bekanta som jag inte träffat på länge. Samtalämnen och skratt avlöste varandra. Som avslutning grillade vi korv vi i familjen.

  Nattvarden är mina döttrar med och delar ut när de har möjlighet. De brukar ta hand om brödutdelandet och läsa de välkända orden om det, det känns mäktigt när man hör det.

  Jag ser fram emot en vacker vinterfilm =)

  SvaraRadera