torsdag 7 januari 2010

Påbjuden körriktning


Vintern fortsätter att hålla sitt grepp över landet. Vi eldar för fullt för att värma oss. Snön fortsätter att falla.

Så har årets första arbetsdag klarats av och det gick ju ganska bra. Som vanligt kommer man snabbt in i de gamla rutinerna. För oss som inte är så morgonpigga är det extra viktigt med bra rutiner på morgonen. Man ska kunna utföra alla moment halvsovande.

Jag började dagen med att lyssna på en föreläsare som heter Mikael Andersson. Ämnet var "Nya tider - en ny skola?" Det skulle handla om de nya eleverna - Homo Zappiens eller MeWe-generationen hade vi fått veta. Han var mycket intressant att lyssna på. Han var rolig och bjöd på sig själv som en bra föreläsare ska göra. Som med de flesta föreläsningar har man kanske hört det mesta förut. Inget nytt under solen, som man brukar säga. Ibland är det bra att bli påmind om det man redan vet. Men ännu bättre är om föreläsaren kan sätta in det vi redan vet i ett större sammanhang och det kunde dagens föreläsare. Vi nickade och hummade igenkännande i hans beskrivningar. När vi gick därifrån kände vi att vi nog hade fått en bättre bild av hur dagens
ungdomar fungerar och en större förståelse både för dem och hur det blivit som det är.

Det var förvånansvärt mycket av det han sa om dagens ungdomar som jag tyckte stämde in på mig också. Åtminstone till viss del. jag känner mig nog mer besläktad med den generationen än tidigare generationer. Vem vet, jag kanske är född i fel tid. Det finns säkert anledning för mig att återvända till föreläsningen i kommande inlägg.

En sak som föreläsaren och jag har gemensamt är att vi båda har svårt för vår skolminister. Jag tycker att den riktning han försöker baxa skolan är helt åt skogen. Utveckling ska gå framåt inte bakåt. När man läser de nya kursplanerna blir man inte glad. Det fanns mycket att önska hos de gamla, men frågan är om de nya blir bättre. Jag är för en målstyrd skola, men inte en detaljstyrd dito. Jag tycker att politiker som Jan Björklund kan sätta upp målen och sedan ge oss pedagoger friheten att tillsammans med våra elever välja vägen dit. Nu verkar det som att de nya kursplanerna blir mer styrda till innehållet än de tidigare. Dessutom verkar det bli mer diagnoser och prov,omdömen och betyg. Jag tror att det är fel väg.


Det finns många sätt att ta sig runt ett monument. Dagens skylt får illustrera mina tankar. (Ni kanske har märkt att mina senaste inlägg haft med bilder på olika skyltar. Vi får se om det blir så i varje inlägg framöver.) Bilden knäppte jag när vi passerade en av rondellerna vid Bredasten. Konstverket hatas av många, men jag tycker det är helt OK. Å andra sidan vet jag inte om något offentligt konstverk som fått allmänhetens gillande. Åter till bilden. I en rondell får man bara köra åt ett håll. Det är därför vägmärket "Påbjuden körriktning" står där. Det skulle inte funka annars. Där passar det att peka med hela handen som fd militären gör. Men på många andra områden i livet är det bättre med lite mer valfrihet. Vi är trots allt olika som människor. Vi lär oss på olika sätt och vi har olika förutsättningar. Man kan inte alltid dra alla över en kam.

I alla grupper finns det människor som vill likrikta verksamheten. Ibland har de större inflytande, ibland mindre. När en person eller en mindre grupp bestämmer hur alla andra ska vara, handla eller tänka, brukar man kalla det för en sekt. Titt som tätt blir vi frikyrkliga anklagade för att vara sekter. precis som med alla grupper finns det kyrkor som har snävare ramar än andra. Men min upplevelse av den församling jag tillhör är inte sådan. Jag tror det finns fler sekter än de religiösa. Det kanske även finns politiska sekter.

Det finns många vägar fram till ett mål. På samma sätt finns det många vägar fram till tron. Vi har alla vår egen väg fram till tron. Med det menar jag inte att "var och en blir salig på sin tro". Det är ju inte målet som varierar, det är vägen dit.


När vi körde genom stan igår, passerade vi en annan rondell. I mitten av rondellen såg vi en rondellängel, kanske en ny variant av rondellhundarna. Min egen ängel, som står där hemma utanför dörren, har fått ett mjukt vitt snötäcke över sig.


2 kommentarer:

 1. Det verkar som om det skulle vara en föreläsning även för mig. Ska skriva upp hans namn och försöka få till en föreläsning för oss som möter dessa ungdomar varje dag.

  Jag tror att vi tänker på kursplanerna på lite olika sätt, jag är redan uppe i betygstänkandet, men det kan ske på så många olika sätt, det där med bedömning. Och jag tror att vi alla vill lyfta eleverna inte tryck ned dem, och då måste man se de möjligheter som finns eller som A-L skrev, vi håller oss i utkanten av planen. Vårt uppdrag är ju ändå att ge eleverna kunskap för framtiden, då får vi göra det på det sätt som gagnar alla bäst. Men jag förstår din besvikelse, när det kommer något nytt så tror/hoppas man att det ska bli till det bättre!! Men det får bli vårt uppdrag att ta oss, vi tolkar den så att det blir bäst för eleverna!!

  Så roligt att du tolkar med hjälp av skyltar, ser fram emot fler tolkningar av den typen =)

  Ska nu halka iväg till min andra arbetsdag=)))

  SvaraRadera
 2. Jag gick in och kollade lite om Homo Zappiens på nätet, och fick då upp din föreläsare. Det jag kunde läsa i artikeln appelerade verkligen på mig. Skulle vara så INTRESSANT med en föreläsare någon gång. I vår kommun så ska det sparas på allt - även kompetensutveckling - så det brukar alltid vara dagar när man får sitta och älta kursplaner eller diagnostiska hjälpmedel. Inte speciellt upplyftande - även om jag förstår att sådant också måste till. Men inte ALLTID. Nu har vi ju det här med PUG också. Det hade vi halva dagen idag. De hela går ut på att vi får se kortkorta videosnuttar med scener från förskole/fritidverksamhet. Sedan ska vi analysera dessa scener och hitta FELEN .... jag gillar inte sådant ... vill hitta det som är BRA i stället. Men maten var god.... den blev i bjudna på idag. En dags arbetsvecka, det är lite för kort. Hade tänkt plocka fram skidorna i helgen, men kanske är det alldeles för kallt... Ha en bra helg! Undrar vad et blir för skylt nästa gång? ....

  SvaraRadera