fredag 1 januari 2010

Grått nytt år


Förmiddagen var grå och mulen här hos oss. Inte inne men ute. Jag blev riktigt besviken när jag tittade ut. Jag hade hoppats på sol som igår så att jag kunde ta en kameratur. Det nya året började grått och trist tyckte jag. Nu blev det en kort hundpromenad i stället för en solig skogspromenad. Det var kallt i luften och snön knarrade under kängorna. Maken hade kaffet klart när vi kom in igen. Det uppskattade åtminstone jag. Hunden brydde sig inte.


Lite senare på dagen ljusnade det lite. Det nya året kanske börjat lite grått och trist, men fortsättningen kan bli ljus ändå. Jag försökte fotografera fåglarna vid frömataren genom fönstret. Koltrasten var framme igen. Nötskrikan och en skata såg jag också förutom småfåglarna. Jägarna gick förbi ute på årets första jakt. Det var en av katterna också. Han klättrade upp i trädet där fåglarna höll till. Då försvann de. Kvar satt katten. Han fick ingen fågel som tur var. Men han fick tag på en mus i kväll. Maken hittade den på köksgolvet.

Framåt eftermiddagen gav vi oss ut på vår längre skogspromenad. Då fick kameran följa med. Det blir vackra bilder med snön, skogen och den rodnande himlen. Man kan riktigt känna kylan i bilden. Efter en timme ute är det skönt att komma in i stugvärmen igen. Maten var klar. Den hade den yngre av sönerna fixat.

I vår familj älskar vi semlor. Vi köpte faktiskt var sin semla när vi var i Jönköping i mellandagarna. jag vet att en del tycker att det är för tidigt med semlor. Säsongen börjar inte än. Men det gör den på fler och fler ställen. Så fort julen är över försvinner safffransbröden och pepparkakorna. fram kommer semlorna. Allra godast är förstås hembakade. Därför bakade jag en omgång idag. Dem njöt vi av till kvällsfikat.


För övrigt har dagen varit lugn. Jag pular lite med en andaktsbok som vi håller på att skriva i församlingen. Det är tredje året som vi gör en sådan. Om några veckor inleder vi en 40-dagarssatsning som i år kallas "40 dagar på väg". Alla gudstjänster och samlingar ingår i temat. Dessutom hjälps vi åt att skriva en liten betraktelse för varje dag. Nu väntar jag på att få alla bidrag på mejlen så att jag kan sammanställa andaktsboken. Det var lite trögare i år att få tag på skribenter. Kanske några dagar blir tomma.

I "På spåret" är de också på väg någonstans. Jag har alltid gillat det programmet. Det är kul att försöka lista ut vart resorna går. Ibland är det riktigt svårt, men ganska ofta prickar vi inte resmålet. Jag tycker att en del av frågorna har blivit svårare med de nya programledarna. Annars är programmet sig likt.

Som ni förstår har jag inte avgett något nyårslöfte att sluta äta onyttigheter. Jag brukar inte avge några nyårslöften. Om man ska sluta med något eller för den delen börja, måste man vara motiverad. Det räcker inte att det är ett nytt år. Det är bättre att starta nya vanor, när motivationen är tillräckligt stark. Annars håller det inte. Riktigt svåra förändringar behöver man oftast vara flera om. Då kan man coacha varandra.

Många brukar lova att de ska motionera mera. Jag ska försöka återuppta träningen på gymmet nu när foten är fixad. Men det bästa jag gjort för att få regelbunden motion är att skaffa hund. Han ser till så att jag kommer ut.


Den första dagen på det nya decenniet är snart slut. Dagarna rullar på och så småningom börjar jobbet igen. Än har jag inte börjat planera för den nya terminen. Det väntar jag med till nästa vecka. Än njuter jag av ledigheten.

5 kommentarer:

 1. Vilka rena fönster du måste ha, som får så klara bilder. Här är det knappt läge att fota genom fönsterrutan. Då kan det bli lite dåligt med skärpan. :))
  Två koltrastar hade vi här idag. Konstigt att de inte gav sig a´v innan kylan kom. Tänker på det ibland; Fy sjutton för att vara småfågel i den här kylan. Undrar om det har några kylpunkter under fjäderdräkten???

  SvaraRadera
 2. Låter så spännande med andaktsboken.
  Säljer ni den?
  Eller finns den enbart i er kyrka?

  Angående semlor så har jag alltid hört till dem som tycker att man väntar.
  Men .......
  .... det är ju faktiskt innan fastetiden man ska äta de där godsakerna!
  Under själva fastan, efter fettisdagen, ska man ju låta bli.
  Alltså- nu har jag ändrat åsikt. ;)

  SvaraRadera
 3. Låter intressant med andaktsbok, det får du gärna berätta mer om...

  Vi har som tradition att köpa/göra egna semlor på trettondagsafton, då har Hannah namnsdag. Det var naturligt att ta in lite nytt efter julens alla godsaker, för att visa att vi firar något annat, så då blev traditionen semlor. Förstår av föregående inlägget att jag även skulle kunna bjuda min syster på namnsdagskalas nu när hon ändrat åsikt =)

  Du tar verkligen fina bilder på det som finns i naturen. =))

  SvaraRadera
 4. A-L: Kameran ser förbi alla prickar på fönstren.
  I och B: Andaktsboken sälj i vår kyrka för 40 kr (=en krona dagen). Men det brukar bli några över.

  Semlor passar alltid, tycker jag. Maken omvände mig för många år sedan. Men det är bra med traditioner. Då har man något att se fram emot.

  SvaraRadera
 5. Inga, Inga semlor redan, vad tänker du på.....
  Förkylning och hosta präglar min vardag och en förlamande trötthet. Och lovet är snart slut....

  SvaraRadera