torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År!


År 2009 e Kr går mot sitt slut. Det är bara några timmar kvar för oss. För andra har det nya året redan börjat. Vi är ju aldrig först. För 10 år sedan var det ett nytt millennium vi vakade in. Nu har det redan gått ett decennium. Tiden går snabbare och snabbare känns det som. Det kanske är för att vi har fler och fler år att relatera till. Framtiden blir kortare och dåtiden allt längre. Ändå är det ju så att ingendera finns annat än i vår tanke. Det är bara nuet som är verkligt.


Det är ju vanligt att man summerar året som gått. Det finns årskrönikor i varenda tidning och i nästan alla TV-kanalerna. Det kan handla om sportåret, året med kungafamiljen, lokala årskrönikor m.m. vad skulle min årskrönika handla om?

2009 innebar inga stora förändringar för mig. Jag har inte flyttat och inte bytt jobb. Livet flyter just nu på i sina vanliga banor. Annat blir det kanske nästa år. Vi kan ju ana att yngste sonen då inte bor hemma längre. Han tar studenten till sommaren och kommer troligen att studera på annan ort. Det blir en ny epok i vår familjs historia.


Ändå har det hänt en hel del under 2009, när man tänker efter. Jag har tagit steget ut i bloggvärlden och fått nya vänner, som jag hoppas vill fortsätta med de möten och kontakter vi har. Dessutom har jag upptäckt att Facebook är bra om man vill uppdatera sig i släktens förehavanden. Många släktingar har anslutit sig till min vänlista, både syskon och syskonbarn som jag träffar då och då, och kusiner och vänner till släkten som jag inte haft mer än sporadiska kontakter med. Det är positivt.

Vänner är bland det viktigaste vi har i livet. Det är alltid tråkigt när man tappar kontakten med tidigare vänner. Det kan bero på olika orsaker, men oftast för att man helt enkelt bara glider ifrån varann och kontakterna blir alltmer sällsynta för att till slut upphöra. Desto roligare är det att träffa nya vänner. Det är alltid spännande att lära känna nya människor. Ofta upptäcker man då även nya sidor hos sig själv. Vänner kan lyfta fram de bästa sidorna hos oss. Mina bloggvänner är sådana vänner.

I vår församling startade vi i början av året flera nya gemenskapsgrupper utöver de som redan fanns. Nu har vi träffats ett helt år och i vår grupp har vi det riktigt trevligt. Vi fikar tillsammans. Sedan samtalar vi om något utifrån en bok som vi läser ett kapitel ur till varje gång. Den heter "Tillsammans- nitton livsviktiga saker kristna gör när de möts" och är skriven av Emmanuel Bäckryd. Vi avslutar med att be tillsammans. Då delar vi både tacksägelseämnen och böneämnen med varann. Det stämmer bra att delad glädje blir dubbel och delad sorg blir halv.


Nyårsafton har vi inga speciella traditioner att ta hänsyn till. Jag började med att gå ut på hundpromenaden i bitande kyla. Sedan var jag i stan och hämtade sonen som kom från Malmö med tåget. Det var så vackert i stan med all rimfrost i träden och snön som gnistrade i solskenet. Jag ångrade att jag inte tog med kameran, men jag ville inte att den skulle ligga i bilen medan vi handlade. I stället gick jag ut en kort runda när jag kom hem. Det blev några fina bilder i alla fall.


När vi är hemma på nyårsafton brukar vi laga en trerätters nyårssupé. Vi hjälps åt och så dukar vi fint i stora rummet. Efterrätten är redan klar. Den står i kylskåpet. Det blir chokladpannacotta. Köttet håller på att möras och ta smak av alla goda kryddor vi klappade in i det. Resten fixar vi om en stund.

Nu vill jag önska alla mina vänner och övriga som läser detta ett riktigt gott nytt år. Vi möts på ett eller annat sätt även under 2010.

2 kommentarer:

 1. Kloka ord av dig som vanligt =) Jag har inte heller varit med om stora förändringar, utan allt har gått i sin gilla ban...och fortsätter förhoppningsvis så även 2010.

  Det har varit otroligt givande och roligt att få möjligheten att lära känna dig och A-L genom bloggandet. Det har givit en liten annan dimension på tankarna. För att inte tala om alla fina dikter du givit oss. Tack för att ni kommer in på bloggen och tycker till om det jag skriver.

  Vilka fina kort du tagit =) tänker nog också köpa en bättre kamera...jag blir så sugen på att kunna ta kort med ett annat djup.

  Måste ta reda på mer om boken ni samtalar om. Vi har tänkt att ha en läsecirkel här också. Kanske det är en bok som passar!!

  ☆·٠•●♥ GOTT NYTT ÅR ♥●•٠·☆ till er alla

  SvaraRadera
 2. Wow, vilka fina bilder du tagit. Så visst är det skillnad på kamera och kamera. Boken verkar intressant. Ska kolla om den finns i nätbokhandeln. God fortsättning. Nu är det läggdags för första gången detta nya decennium.

  SvaraRadera