tisdag 29 december 2009

Spårsnö, snöglopp och skareSnö kan se ut och kännas på många olika sätt. Det sägs ju att inuiterna har 70 olika ord för snö. Vi har ganska många i svenskan också. De senaste dagarna har det varit lite varanndagsväder, mildgrader och snöslask omväxlande med is och lite kallare i luften.

För ett par dagar sedan blev man blöt om fötterna när man plaskade fram i snösörjan. Idag var det lite fler minusgrader när hunden och jag tog den vanliga promenaden. Det var ändå inte så kallt utan det var riktigt skönt i luften. Det bet bara lite i kinderna. Lite jobbigt kan det vara att gå, när stigar och hjulspår har fruset till knagglig is som man lätt kanar på. Det är bara att inse att man måste plocka fram broddarna. Bredvid spåret var skaren stundom så hård att den höll att gå på och stundom tunn så att man sjönk igenom. Det krasade varje gång man satte ner kängorna i marken. Hunden skuttade glatt bredvid snitslande sin vanliga gula runda.


Vi ser många spår när vi går våra rundor. Rådjuren går ända fram till trappan här hemma på nätterna när vi sover. Katterna sätter sina spår i snön. Småfåglar och lite större har hoppat lite kors och tvärs. ibland kan man se spår efter möss och andra smådjurs tassar och svansar. Uppe i skogen håller ekorrarna till. Vi har kunnat se spåren efter deras julkalas under granarna.

Djuren har det alltid lite svårare att hitta mat när skaren lägger sitt lock över marken. Där jag sitter har jag utsikt över hagtornsträdet med fågelfrömataren jag vann på missionsauktionen och talgbollshållaren i pil, som jag gjorde på en pilflätningskurs för några år sedan. Talgoxar, entitor och nötväckor är flitiga besökare. Ibland kommer nötskrikorna fram och skrämmer bort de andra fåglarna. Idag såg jag en koltrast på en av grenarna i trädet. Han hoppade runt en stund och plockade korn på marken ända tills nötskrikan kom och körde bort honom. Om det blir lite kallare kanske domherrarna tittar fram. De är så vackra med sina röda bröst.

När jag bläddrade i mina anteckningsböcker, hittade jag en liten dikt om spår som jag skrev för 10 år sedan. Då var det nog spåren efter rådjurets klövar i sanden som inspirerade. Men spår hittar vi lite överallt.

Spårstämplar

Spår av klövar i sanden
Ett avtryck av närvaro
"Jag var här, följ mitt spår"

Spår av Gud i historien
Ett avtryck av hans hand
Han var här, följ det spåret

Spår av Gud i naturen
Ett avtryck av Gud i mig
Han är här, följ honom

Foto: Inga M Johansson, Fågelrstaurangen, Rådjursspår, Gnagspår från ekorrarna, Koltrasten

1 kommentar:

  1. Tänkte just på dej och dina dikter, när jag promerade i dag. Tänkte att det var längesedan som man fick läsa någon klok Inga poesi.
    Vi har också haft en koltrast de senaste dagarna. Normalt brukar vi inte se någon förrän i februari, men den kanske inte har brytt sig om att flytta alls i år.Nötskrikor har i flera stycken, C-E gillar dem inte alls, men jag tycker att de är äl fåglar med samma rätt som andra fåglar. Sen snön kom, så har vi haft en stor flock med gulsparvar också. De är fortfarande rätt färglösa, men om ett par månader så blir de riktigt fina och gulbröstade.
    Undrar var ärlorna är ... om de har det skönt och varmt och gott om insekter någonstans 500 mil söderöver.??

    SvaraRadera