måndag 21 december 2009

Nu vänder det


Idag var det årets kortaste dag sägs det. Jag märkte det för solen gick ner bakom trädtopparna redan vid tretiden. Vi åkte iväg till stan för att handla julmaten och lite annat då. När vi kom hem strax efter fem var det redan kolmörkt. Månens lilla skära förmådde inte lysa upp vår värld särskilt mycket. Det var tur att vi tog en liten promenad innan vi åkte hunden och jag. Det var vackert med den vita snön och solen som dalade från himlen. Men nu vänder det. Dagarna kommer att bli längre och ljusare för varje dag. Vi kan ana en vår bortom den vinter som nyss börjat.

En annan ska som vänt idag är hundens tillstånd. I helgen mådde han inte bra. Han ville mest ligga i fåtöljen eller i sin korg. Inte åt han så mycket. Han bara låg där och skakade till ibland. Jag blev riktigt orolig för honom. Man befarar ju alltid det värsta . I morse bestämde jag mig för att ringa till veterinären. Vi har distriktsveterinärerna här i Forsheda så det är nära. jag fick ringa på deras telefontid precis innan första lektionen började. De ville att hunden skulle komma in så jag fick skicka dit maken med honom. Sedan fick jag ett SMS att jag skulle ringa när jag kunde. Det var inte så farligt. Han har lite problem med trånga örongångar och behövde en salva mot skräpet som samlats där. Nu verkar han må lite bättre. Han har till och med jagat en och annan katt och skällt på dem.

Naturens vändningar kan vi inte göra så mycket åt. Vi kan förstås försöka leva så klimatsmart som möjligt, men naturen har sin gång. Mycket i livet kan vi inte påverka. Då är det onödigt att hänga upp sig på det. Det skapar bara frustration och känslan av att inte räcka till. Det gäller att välja sina strider.

Andra saker kan vi påverka. Vissa saker borde vi försöka göra mer för att förändra till det bättre, men även små förändringar kan betyda mycket. Ibland tror vi inte att våra val betyder något eller att vi har något val egentligen. Vi tror att vi måste handla på ett sätt, tänka och tycka på samma sätt som vi alltid har gjort. Jag tror att vi alltid har ett val. Vi kan göra som vi alltid har gjort eller som andra tycker att vi ska göra, men det är också ett val, valet att inte förändra eller förändras. Vi brukar säga att vi inte kan förändra någon annan bara oss själva. Så är det nog. Men det krävs mod att våga förändras och förnyas. ibland skulle det vara skönt och bara säga till någon som de gör i Go´kväll: Gör om mig. Det kanske går bra till det yttre. Den inre förändringen kan vi bara göra själva. Ett av mina favoritställen hos Paulus finns i Rom 12:2. "Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt."

5 kommentarer:

 1. Så fina bilder! Apropå val... man väljer nog väldigt mycket undermedvetet... Tur att hunden piggande till. Pratade med M och J igår, katten hade varit riktigt dålig på söndagen, antagligen en juvertumör ( opererades för det för snart två år sedan tror jag) som spridit sig till lungorna. De vill ha en ny katt snart, de har vant sig med djur i huset.
  Nu går det mot ljusare tider! Härligt! Hösten gick så fort....

  SvaraRadera
 2. Vi har katter över om de vill ha nu.

  SvaraRadera
 3. Ska kolla med J under helgen. Vad ha du att "erbjuda"? Kan vara bra att veta :))

  SvaraRadera
 4. Förresten, har du reklam utifrån det du skriver i din blogg. Häftigt!!

  SvaraRadera
 5. Reklamen anpassas automatiskt efter innehållet i bloggen. Var först tveksam till reklam men håller på att testa. Ska försöka mejla över några bilder på katterna.

  SvaraRadera