lördag 3 april 2010

Påskhönor och påsksånger

Påskhönan kommer på besök i skolan.
Nu är det påsk igen. Det är påsklov. Det här året kom hönan på besök i skolan innan lovet började. Förra året dök hon inte upp. Jag tror alla gillar hennes besök. Hon värper ett stort ägg med godis i varje klassrum. Det kan ju vara därför, men man blir glad av att se henne.

Igår hade vi vår ekumeniska Getsemanesamling. Vi började i Missionskyrkan med sång och drama. Sedan vandrade vi i ett fackeltåg mot Svenska kyrkan. Vi stannade i backen och sjöng några sånger innan vi gick in i kyrkan. Där firade vi nattvard tillsammans. En av mina gamla elever sjöng. Hon har en så fantastisk röst så det är en fröjd att lyssna.

Ikväll fick jag vara med och sjunga själv. Vår kör, som brukar sjunga lite då och då, medverkade i gudstjänsten. Just nu kallas vi påskkören. Det lät fantastiskt med tanke på att vi inte övar regelbundet. Vi övade i tisdags och en timme innan gudstjänsten. Det är roligt att vara med när sångerna sitter och när de berör både oss  som sjunger och de som lyssnar.

Påskens sånger kan ibland upplevas lite dystra. De handlar mycket om korset och om att Jesus dog för oss. Särskilt på långfredagen är det allvarliga toner. Ändå är det stor skillnad mellan hur det är idag och hur det var när vi var barn. Då var affärerna stängda och det var mycket man inte fick göra. Många har minnen av hur lång och tråkig långfredagen var. Den engelska benämningen på dagen låter trevligare, Good Friday, den goda fredagen. Det låter mer positivt. För även om påsken handlar om död så är ändå grundtemat glatt. Döden måste finnas där för annars kommer inte fortsättningen. Jesus måste dö innan han kunde uppstå. Det kom ändå något positivt ut från allt det negativa och tråkiga. Påskens budskap handlar först och främst om Guds kärlek till oss människor. Korset är kärlekens symbol.

Våra tranor är tillbaka.
Några andra som sjunger är tranorna. Nu har de visat sig här nedanför på ängarna som de brukar varje år. Man blir lika glad varje år när man kommer ut och ser dem spatsera på sina långa ben. Det är verklig vår.

3 kommentarer:

  1. Vilken fin påskhöna ni haft på besök. Jag blir glad bara av att titta på bilden =))

    Visst är det så att vi måste fira långfredagen innan man kommer till glädjen på påskdagen. Så är det verkligen många gånger i livet, gå igenom det jobbiga och ledsna men sen kommer glädjen och ljuse äter. Det är det som är så fantastiskt med livet, man går hela tiden genom glädje och sorg, lättsamhet och svårighet. Men det gäller att aldrig tro att det är för sent.

    SvaraRadera
  2. Ni gör så många roliga saker på er skola. Påskhönan var ju helt underbar... och bara att komma på en sådan visar på att det är kreativa personer som jobbar på skolan.
    Vi prtatde om det där med hur långfredagsinnehållet har förändrats under åren, i fem-sexan. En pojke, vars pappa bara är 37, berättade att hans pappa inte fick göra något kul på långfredagen. Jag trodde att den allvarsamma dagen blev en sekulariserad dag, tidigare än så. Men på sextiotalt var det verkligen en lång dag.... Trodde att landsortsaffärer höll stängt i går, och blev riktigt förvånad när jag såg att affären i Dalstorp var öppen strax före tre. Nu tycker t.o.m jag att allt har blivit alltför jämntjockt. Det är helt ok att ha öppet affärer en stund på söndagar, men man kunde ju uppmärksamma de stora högtidsdagarna med stängda butiker....
    Håller jag på att bli för gammal?????

    SvaraRadera
  3. Det är väl så här det blir i ett sekulariserat samhälle. Alla firar inte påsk. Jag störs inte av att affärerna är öppna eller att det är fotbollsmatch på söndagen. Det är ändå jag som väljer vad jag ska göra. Men det kan innebära att det blir tuffare att göra de val man vill.

    SvaraRadera