söndag 25 april 2010

Hajk utan mig


Den här helgen har vi hajk med uv-scouterna och imorgon är det scoutgudstjänst med invigning. Just nu ligger de i sina sovsäckar i vindskyddet och sover, får vi hoppas. Jag är inte med.

Redan för några veckor sedan bestämde jag mig för att inte sova över. Inte för att jag är för gammal för att sova i vindskydd. Det var för att jag inte mår helt bra och är ganska trött. För några veckor sedan fick jag ont av magkatarr. Det har jag haft förr, men nu var det länge sedan jag hade besvär av den. Många år sedan. Men jag kände lätt igen det. I det här läget är det bäst att varva ner och ta det lite lugnare. Det blir ju inte bättre om man stressar. Därför var jag tvungen att prioritera om bland aktiviteterna i mitt liv. Städa och tvätta och liknande göromål hade jag redan minskat ner på. Nu var det dags att skära bland de roliga sakerna också. Jobbet måste ju prioriteras högt. Det fick bli hajken och andra samlingar som måste strykas. I stället tar jag det lugnt. Jag mår bättre nu, men det gäller att inte hamna där igen.

På jobbet är det inte lugnt så här års. Jag håller på med mina utvecklingssamtal, slutför och rättar nationella prov och ska börja skriva så där 130 skriftliga omdömen. Den här veckan och de två kommande är ganska så hektiska. Men vi överlever nog. Vi har gjort det förr.

Vårt vindskydd
Helt kunde jag förstås inte hålla mig borta från hajkplatsen. I år var ju hajken på hemmaplan, till och med hemma i byn. Vi har sedan ganska många år tillbaka ett vindskydd nere vid Rannäsasjön. Det var några av ledarna för uv-scout och tonår som byggde det. Vi har haft flera hajker där och andra övernattningar. Ibland brukar vi gå ner dit och fika, kanske grilla lite. Så i eftermiddag, när hajkabstinensen satte in, tog jag hunden med mig och gick ner till sjön. Vi skulle ändå ut och gå. Vi går inte så ofta åt det hållet så han trodde vi skulle gå uppåt skogen, men vi gick åt andra hållet. Det var skönt väder idag och solen sken.

Flotten är sjösatt
En nyhet för året är en jättestor flotte, som elitpatrullen och deras ledare har jobbat med. Nu var den på plats i sjön. Den var faktiskt jättestor. De fick plats med ett militärtält på den. Drygt 40 kvadratmeter mäter den. Man kan förstås inte gå i sömnen, om man ska sova i tältet. Annars var det gott om plats. Några skulle sova på flotten medan de andra sov i vindskyddet.

Vägen mot sjön
Efter besöket gick vi hemåt igen. Då gick vi en annan väg där vi såg massor av vitsippor i sluttningarna ner mot sjön. De har kommit längre där än hemmavid. Sakta med säkert kommer de fram även hos oss. Mina blå backsippor börjar visa färg. De öppnar sina ludna knoppar så att de blå kronbladen börjar skymta.

Mina backsippor
Imorgon ska jag i alla fall vara med på hajkgudstjänsten. Vi ska spela upp ett drama som jag har skrivit och sedan ska jag prata lite om att Gud hör när vi ber. Nya scouter ska invigas och de ska få sina stjärnor som tecken på att de har lärt sig en hel del under året som gått. Jag hoppas det fina vädret håller i sig. Vi ska vara ute hela tiden. Efteråt ska vi plocka fram kaffekorgen och fika ihop.

2 kommentarer:

 1. Det är nåt visst med att sova i vindskydd eller tält. Då är det som om frihetskänslan blir tillfredsställd för ett tag. Förståndigt att du inte har dragit på för fullt om det känns som om detb är för mycket nu. Det gäller att känna sin kropp så bra att man kan bromsa i tid.

  Sköt om dig och njut av det fina vädret idag!!
  Det blev nog en kanongudstjänst ute i Guds fria natur, om det dessutom var ett drama som du skrivit kan det inte bli annat än bra =))

  SvaraRadera
 2. Håller med Bodil. Skulle vara kul att höra/ se ditt drama för det är säkert bra och tänkvärt.Jag tror att jag känner mig för gammal för att sova på marken .... men jag vet inte ... kanske är det inte så mycket mer jobbigt än att sova i karins nya soffa. Lite för kort, lite för smal- men alldeles lagom mjuk.
  Visst är naturen underbar så här års... jag njuter av varje ny naturdag. Skåne och Halland var förstås ännu grönare än här. Vackert!

  SvaraRadera