söndag 4 november 2012

* FAD 2012 *

Lite loggning vid sidan av vägen
 Igår var det då dags för årets stora begivenhet för geocachare - Fumble After Dark. Det är ett megaevent som i år genomfördes för tionde gången, tredje som megaevent vilket betyder över 500 deltagare. Förra året var jag där med klokare och pjf70. Så var det tänkt i år också. Men i fredags slog magsjukan till och de kunde inte åka. Då kontaktade jag 1000sjöar och tingade en plats i hans bil. Så den här gången samarbetade jag med honom och Virrepinnen, som också mötte upp i Bredaryd igår morse.
Lite loggning mitt i vägen
 Vi stannade till några gånger längs vägen mot Göteborg och Hjällbo. Det var där FAD skulle hålla till den här gången. För min del blev det bara en loggad burk längs vägen, men de andra fick lite fler loggar på ställen där jag redan varit. Vid flaggrondellen passerade andra bilister som tittade förundrat på oss. Några vinkade glatt. Det var väl några andra burkletare på väg till FAD. Många var på väg åt samma håll som vi. Det märktes på loggarna på mina egna cacher längs väg 27 som trillade in i mailboxen.
Uppvärmning i Hammarkullen
 Vi kom fram i god tid till Hjällbo. Eventet höll till i idrottshallen, men det öppnade inte förrän 12.00. Vi passade på att leta upp några gamla burkar i trakterna. Vi hittade två i Hammarkullen. Området är väldigt kuperat. När vi kom fram mötte vi ett annat gäng som just varit och loggat Hammer Hill. De tipsade oss om lämpliga vägar dit. Som vanligt tog vi den svåra vägen dit och stigen på vägen tillbaka till bilen. Den andra gömman hette Hammerhook. Där letade vi bland trädrötterna i regnet tills jag skymtade något som jag först trodde var skräp, menVirrepinen plockade fram det och det visade sig vara burken.
Mingel på FAD 2012 i Hjällbo
 Vid strax före tolv hängde vi på låset och kunde storma in när eventet äntligen öppnade. Det var inte lika många utställare som förra året, men det räckte till. Det är kul att titta på alla prylar och kanske inhandla något. Ännu roligare är att studera folket, heja på några bekanta ansikten som man kanske sett ute i skogen eller på ett annat event. Eftersom alla har namnskyltar med sina cachingnick så kan man få ansikten till de nick man sett i loggar och olika forum. När caféet öppnade köpte vi lunch. För min del blev det kycklingpasta. Fullt ätbar, men min egen hemlagade smakar mycket mera.
Föreläsningar
 Eventet invigdes strax före 13.00 och sedan hölls det föreläsningar varje klockslag fram till kl. 16. Först lyssnade vi på Djurets som tipsade om hur man kan lösa mysteriecacher med bilder. Det har jag undrat över. Därför var jag väldigt intresserad av den föreläsningen. Jag lärde mig en hel del som jag säkert kan använda framöver. De svenska reviewerna, som godkänner och publicerar alla cacher vi skickar in, berättade om sitt arbete och svarade på frågor. De är åtta stycken och förra året publicerades över 17 000 cacher i Sverige. Det lär bli ännu fler i år. De har mycket att göra och sköter detta helt ideellt.
Intresserade cachare
 Den sista föreläsningen höll Jan Jörnmark som berättade om Övergivna platser. Det finns ju ett antal spännande cacher utlagda på sådana platser. Jag lyssnade inte på hela föreläsningen, men kom in på slutet då han berättade historien om en övergiven lyxvilla och mannen som byggde den. Han höll också den första men då på engelska. Det fanns en hel del utländska gäster på FAD. De kom från de nordiska grannländerna, Tyskland, Tjeckien och USA. Det mesta informerades också om på engelska.
TB och coin som vill ha lift
 Som vanligt fanns ett helt bord med spårbara föremål. Jag lämnade av några där och plockade med mig några andra hem. Andra gick runt och loggade personer med spårbara koder. Några stannade mig och tog kort på min ryggsäck. Där finns en spårbar kod. Jag träffade bl a Yngve Myrslok, som såg att jag också var lärare. Han jobbade visst på en gymnasieskola. Vi var ju i hans trakter för bara några dagar sedan.
Laddning av GPS:erna
 Klockan 17 öppnades laddningsstationerna. Jag stod långt fram i kön och kunde koppla in min GPS till en dator som automatiskt laddade över alla GPX-filer med kvällens cacher. Sen fick vi vänta en timme innan portarna öppnades och alla kunde välla ut i kvällsmörkret. Medan vi väntade kunde vi studera häftet med cachebeskrivningarna och en liten karta. Lite taktiksnack hanns det med.
Mörkercaching i Hjällboskogen
 När portarna öppnades strömmade alla ut åt olika håll. Det fanns som vanligt olika sektorer, i år var det fem sektorer. Vi valde att hålla oss söderut i sektor D och Sektor E. Det blev ganska många steg i den kuperade terrängen. Stigarna bar uppåt och sen neråt, uppåt igen osv. Ibland gav vi oss ut i den blöta terrängen och halkade runt i leran bland höstlöven. Jag tror vi hittade 17 olika cacher i de båda sektorerna. Det var lite jobbigt med backarna och terrängen för mig. De andra höll en hög fart. Ibland lade vi upp det så att jag väntade nedanför kullen medan de andra hämtade informationen och ropade siffrorna till mig. Jag var sekreterare och höll ordning på alla siffror och koordinater. Det funkade alldeles utmärkt.
Så här dagen efter kommer jag på att jag glömt en spännande detalj i berättelsen om FAD2012. När vi var ute i skogen och letade efter en cache vid några stenar, hittade 1000sjöar en annan sorts gömma. Det var en plastpåse, ja, inte bara en, en hel massa plastpåsar att ta sig igenom innan man kom in till innehållet. Vi var förstås nyfikna på vad någon hade gömt i skogen. Jag tänkte att det kunde vara en begagnad blöja, men det var det inte. Längst in i paketet hittade vi små zippåsar med ampuller. Jag lyckades tyda trycket på dem till Cidoteston. Vi googlade på det och förstod att våra aningar var rätt ute. Det var säkert någon muskelbyggare som skulle bli besviken när han återvände till gömman. Vi tog med påsen till FAD och lämnade in den till informationsdisken. De skulle sedan överlämna den till polisen. Vi lär väl inte få veta vad som hände sen. Det hade varit kul att se ägarens reaktion vid den tomma gömman. Cachen då? Den hittade vi alldeles i närheten.
Två sektorer avklarade
 Cacherna bestod liksom förra året av plexiglasskivor med ledtrådar och delar av koordinater. Vi behövde hitta ett antal cacher för att kunna logga sektorsfinalen, som är den enda cache i varje sektor som går att logga på nätet. Vi hann till slut hitta två sektorsfinaler. Det var en mer än förra året, men då var vi i alla fall nybörjare. Egentligen gillar jag inte det upplägget. Vi fick jobba ganska hårt i fyra timmar för att kunna logga två cacher. Dagen efter eventet släpps sektorsfinalcacherna som vanliga traddar och då kan alla logga dem på mycket kortare tid och med mindre ansträngning. Vi kan i alla fall stoltsera med att ha loggat under FAD. Det blev någon gammal cache loggad av bara farten därför att den befann sig i området.
Lite vila innan avslutningen
 Efter fyra timmar ute i skogen var vi ganska nöjda och lite trötta. Vi återvände till idrottshallen, besökte toaletten och åt upp den sista mackan i ryggsäcken. Sen tog vi oss en liten lur på golvet medan vi väntade på avslutningen. Fötterna var lite kalla och fuktiga. På slutet råkade jag stiga ner i ett djup vattenhål när jag skulle ta mig över ett dike. Sånt händer, men det var tur att det var på slutet och inte i början av kvällen.
Prisutdelning och avslutning på årets FAD
 Hela megaeventet avslutades med prisutdelning. Ingen av oss vann något den här gången. En ny GPS hade inte varit fel att vinna, men man har inte alltid tur. FAD Crew tackade för sig och berättade att de  lämnade över nästa års Mega Event till en annan geocachare. Det var förstås fejkat men de låtsades lotta fram vinnaren som skulle få anordna nästa års FAD. Det blev Wellner från Södertälje. Så nästa år får vi åka till Sörmland.
Så här många var vi
Vi gav oss av hemåt vid halv tolv. Jag satt där bak i bilen och slumrade lite medan bilen susade mot småländska trakter igen. Min bil väntade i Bredaryd och ett par timmar senare var jag hemma igen. Det blev en mycket trevlig dag, trots att den inte blev så som vi tänkte oss från början. Nu får vi se fram emot nästa FAD om ett år igen.

4 kommentarer:

 1. Åh så trevligt att läsa, Vi var oxå där men vi satsade på helt olika sektorer. Inte såg vi dig den här gången heller men kanske på luciaeventet i växjö......Håller med dig om att det är så synd att det inte finns mer cacher att logga på nätet./bojip

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det kul. Hoppas vi ses i Växjö. Vi får väl söka upp varann. Jag glömde berätta en spännande sak när jag skrev igår. Var väl för trött. Lägger till lite till berättelsen nu.

   Radera
 2. Tocket stollastycke.....Roligt att läsa om, men annars inget för mig. Fänestadsevent-typ, det skulle jag gärna se mer utav. Växjö? Mia undrade om jag ville åka med dit....men det känns som om det ligger alldeles för mycket i juletid. Få se hur det blir!

  SvaraRadera
 3. That looks like an AWESOME event!! ...and CONGRATULATIONS, you won the Yuma Mega Geocoin Giveaway on my blog(www.erikajean.com). Please leave a comment on my blog (it will not be published) with you address so that I can mail you your prize!

  SvaraRadera