söndag 22 mars 2015

Kvällsevent med lägereld vid sbm14


Idag får jag mest vila mig efter två intensiva dagar. Igår kväll bjöd 1000sjöar in till kvällsevent vid
3 meter . Det kunde man ju inte missa. Dessutom hade han aviserat ett cachesläpp senare så att vi skulle få fumla lite i mörkret.


Jag åkte iväg hemifrån strax efter halv sju. På parkeringen mötte jag GSK-nisse, Danne100 och ytterligare en halmstadbo som jag nog inte träffat förut. Det var ca 1 km till eventsplatsen men vägen var utmärkt med reflexer. De som inte loggat multin gick iväg för att leta upp första delsteget och nissen följde med för att se om de hittade det. Därför kom jag själv fram till eventsplatsen. Det syntes ingen vid lägerelden som sprakade, men jag hörde röster från en högre nivå.


CO själv, Ardbeg10 och bonkebenke var på plats och inspekterade faciliteterna. De andra dök upp efter ett tag när de hittat de olika delstegen. Efter ett tag kom tomju. Vi samlades runt elden som värmde skönt i den kyliga luften. Temperaturen låg runt nollan när jag stannade bilen. Den sjönk nog några grader till framåt natten.


Vi hälsade glatt på varandra och snart var snacket igång som det brukar på event. Vi jämförde ficklampor och berättade cachinghistorier. Sen såg vi några lampor lysa i skogen, men de kom från ett annat håll. Det visade sig vara markägarna som ville vara med och grilla.


Lite hade vi förstås undrat över vad sbm14 i eventets namn stod för. Nu fick vi förklaringen. Gömman vi befann oss vid hade fått utmärkelsen Sveriges Bästa Multicache 2014. Alla som loggat den har gett den favorritpoäng så den vann den kategorin vid Geocaching Hall of Fame. Utmärkelsen delades ut samma kväll vid ett galaevent i Örebro, men CO tyckte det var lite långt att åka så han ordnade ett eget event. Det tycker vi var bra. Vi gratulerade givetvis till utmärkelsen. Nu hoppas vi att fler geocachare ska hitta hit.


Gömman är verkligen den allra bästa jag sett. Den har allt. Sen jag var där sist förra våren har det hänt en del. Grillplatsen var ny bland annat. Tyvärr har det förekommit en del skadegörelse. Nu senast hade ett par grabbar från byn varit där och förstört en del, men de blev sedda och har erkänt dådet.


När lågorna brunnit ned och glöden började avge sin sköna värme, lade vi på korvarna och grillskivorna på gallret. Det var gott med en korv som kvällsmat. Det är i och för sig alltid gott med mat när man är ute och sitter vid en lägereld. CO hade med sig pinnbrödsdeg som han gräddade. Då fick man lite nostalgisk scoutfeeling.


Efteråt serverades det kaffe och tårta samt chokladpraliner för att fira gömmans seger. Jag hade eget kaffe med mig, men lite tårta säger man ju aldrig nej till.


Vi värmde oss runt brasan. Det var kallt men vi hade klätt på oss ordentligt. Långkalsingar och flera lager av tröjor så är det inga problem att hålla värmen. Några frös om tårna. Det var blött i markerna och blir man fuktig fryser man lätt. Mina kängor höll i alla fall tätt.


När vi svalt tårtan och kaffet, plockade CO fram lite papper med koordinater till sju nya gömmor i skogarna runt omkring oss. Vi bestämde oss för att ge oss ut på en gemensam runda och logga som Eventsgänget 7 vågade livet. Vi var nämligen sju geocachare som gav oss av i samlad tropp.


Samlad och samlad? Det höll på att börja illa då vi inte var riktigt överens om vart vi skulle, men det ordnade sig. När vi följt Havridaån en bit bort, kunde vi hitta den första gömman, (H)julbord?. Den var inte svår at hitta och när GSK-nisse lyfte på täckmaterialet, kunde jag se burken.


Vi fortsatte sedan i mer eller mindre samlad tropp mot nästa gömma som var Bergbrant vid åkerkant. Sista biten var det brant uppför mot bergväggen där istapparna glittrade. Gömman hittades enkelt. Vi var ju många ögon som spanade i ficklampsskenet. Sen drog vi vidare mot STOR och liten. Den gömman kan nog vara svår att hitta i dagsljus men vi hade inga större problem. Det var en snygg gömma. På vägen hit plingade det till i mobilerna. Gömmorna var officiella och det kunde ju finnas andra FTF-jägare, men vi trodde knappast det.


CO hade sagt att vi kunde följa stigarna hela vägen runt, men det var det inte alla som lyssnade på. Därför hamnade vi på ett lite surare ställe när vi skulle ta oss till Hygge där Hälge stupade hösten 2013. Lite besvärligt var det att ta sig fram över kalhygget. Det kanske var tur att vi inte såg så mycket i mörkret. Kalhyggen är ingen rolig syn och här fanns djupa sår efter skogsmaskinerna och markberedarna. Men gömman var riktigt stilig.

Vi vände sedan och på väg mot Bron vid spårmöte träffade vi på CO på sin fyrhjuling. Bron hittade vi enkelt och likaså gömman.


Nu var det bara två gömmor kvar att leta upp. Snoddas #2 hade jag mina aningar om, men innan vi kom fram till den var vi tvungna att sikta in oss i rätt riktning. Det var det inte alla som kunde, men man lär sig något nytt ibland. Själv hade jag prövat detta tidigare. Vid gömman kände jag igen mig. Jag har ju nyligen loggat en liknande vid Snoddas #1 på en annan plats. Fast den här var lite klurigare gömd.

Den sista gömman hette Nying. Det visste inte alla vad det var, men jag har både suttit och sovit vid en sprakande sådan. Nu tog vi stigen så långt det gick innan vi brakade rakt in i skogen. Den snygga burken hittades och därmed var alla sju gömmorna loggade.


I gömmorna hade det funnits små lappar med FTF-bevis och i några en lapp som berättade var FTF-priset fanns. Vi begav oss av mot parkeringen där detta skulle finnas. Det visade sig vara några fina burkar med tranbärssylt. Jag har fått en sådan  burk av CO förut så jag vet att den sylten är god. Vi lottade ut burkarna och jag vann en av dem.

Sen tackade vi 1000sjöar så mycket för ett mycket trevligt event och för jättefina gömmor. Klockan var mycket och det var hög tid att åka hemåt efter en riktigt trevlig kväll i skogen.

1 kommentar:

  1. Förstår att det snart är läge för Smålandsresa. Tror att CE gärna går med på rundan. Ullared låter bra. Torsdag eller fredag gärna. Johanna ville gärna att hon och jag skulle besöka gårdagens event. Men kylan skrämde iväg oss. Vi västgötar är lite sjåpiga. AL

    SvaraRadera