onsdag 20 maj 2015

Abborrar och blommor


Det verkar vara varannandagsväder nu. Igår regnade det en hel del. Idag höll det mest uppe, bara lite regn. Det var bra för idag genomförde vi årets upplaga av fiskedagen med skolan.


Men först blir det lite fina blombilder. Liljekonvaljerna är på vippen att slå ut nu, men det finns ju så många andra fina blommor både i trädgården och ute i den vilda naturen. Jag tog en liten runda i trädgården och hittade klematis som också var på gång att slå ut. Vid sydöstra husknuten blommar smörbollarna.En av mina favoriter trots det lite konstiga utseendet är blåsugan. Den växer både i gräsmattan, där den ofta blir skalperad, och ute på ängen.


Våra gullvivor är inte lika många eller lika frodiga som de vi såg på Öland, men de finns kvar och kommer tillbaka varje vår.Det var många blå blomster den här gången. Violer och teveronika får avsluta sekvensen med blomsterfoton.


Idag var som sagt skolans årliga fiskedag. För tredje året i rad höll vi till vid Rannäsasjön. Vi brukar kunna ha tur med vädret och så även i år. Det blåste lite från sjön så det var inte så varmt i luften. Fåglarna sjöng i kör. Lövsångarnas melodi ljöd i buskagen.


Medan klasserna cyklade en extra runda via Torskinge för motionens skull, fraktade vaktmästaren ut packningen och fiskespöna till sjön. Jag hade som vanligt ansvar för elden och grillningen. Dessutom var det två grabbar i sexan som fick åka bil med mig. En hade skadat sig och kunde inte cykla. Den andre fick ena däcket punkterat precis innan starten.


Vi kom fram en god stund innan cyklisterna, men snart var alla framme och fisket kunde börja. Alla fiskar inte, men alla har en härlig utedag vid sjön. Det var god stämning bland alla fyror, femmor och sexor som var med. En del satt och pratade, andra sprang runt och lekte.


Vi i arbetslaget började förstås med att plocka fram kaffet. Vi behöver oftast inte göra så mycket för alla sköter sig själva. Ibland får man hjälpa någon att reda ut lite trassel på metrevarna eller ta hand om en fångad fisk.


Skolans kök bidrar med korv och dricka, men vi får laga till korven själva. Det går smidigt med stekpannorna som jag lånar från scoutförrådet i kyrkan. Då går det fort att grilla eller snarare steka 250 korvar.


Många föräldrar tycker att det är roligt att följa med den här dagen. Vi hade nog ett tjugotal föräldrar med oss i år. Även mor-och farföräldrar ställer upp för sina barnbarn. Det är en anledning till att allt går så smidigt. Det är många som hjälps åt.


Fisk blev det också. Vi fångade många små abborrar. Det är roligt för dem att det blir lite fisk, men vi lär dem förstås att ta hand om fisken själva.


Tiden går rätt fort och snart var det dags att cykla tillbaka till skolan. Då började det regna lite, men det blev inte så mycket av det. Det var en kort skur. Alla kom tillbaka till skolan och prickades av på listorna innan de cyklade hem.


Jag åkte också hem. Maken ville att jag skulle sätta till en bulldeg som han kunde baka ut när han kom hem. Så ikväll blev det nybakade bullar. Hunden fick sin promenad uppåt skogen. Solen sken och vi plockade några liljekonvaljer. Sista kilometerna regnade det på oss. Det kom en riktig skur igen, men vi tog oss hem och sen var det skönt med en varm dusch. Då blev vi både varma igen och blev av med röklukten och sotet under naglarna.

2 kommentarer:

  1. Visst är naturen helt underbar. Fördelen med det kyliga vårvädret är att man -nästan- hinner med det som händer. En ny blomart dyker upp varje gång man är ute på promenad, tycks det. Fast nog längtar jag efter en värma på 18 -22 grader. Egentligen har jag ingen större anspråk än så vad det gäller temperatur, någon gång. Ser lite kallt ut på bilderna från sjön. Vore gott att kunna cykla utan vantar på.... ska väl komma sådana dagar också. Blev inspirerad av dej/er och har bokat en resa till Öland 5-6 juni. Tycker att jag är värd en extra ledig dag på fredagen.... Är Åsenrundan attrekommendera. Tänkte hitta någon runda att gå varje dag av de två.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att ni åker till Öland. Åsen rundan var trevlig. Lite knepiga cacher men ingen match för er som tagit 1000sjöars. Härlig natur att vandra i. Vi får hoppas ni får fint väder och kan se många orkidéer då.

      Radera