lördag 2 maj 2015

GeoTaxi till Växjö


Denna lite småregniga majdag började som de flesta lördagar brukar. De blev både frukost och fika och däremellan en hundrunda. Vi tog det lite lugnt. Jag lade upp byxbenen på mina nya friluftsbyxor. Sen lagade jag lite Chicken Panang till oss.


På eftermiddagen ville sen sonen återvända till lyan i Växjö. Jag lovade skjutsa honom så han slapp ta tåget. Jag tänkte att jag kunde kombinera taxiresan med en geocachingtur. Vi stannade till i Alvesta där det finns en riktigt klurig gömma vid en parkeringsplats som tidigare var rastplats. Nedanför går fruktrundan som Anna-Lena och jag gick i vintras nångång. Då kikade vi ens tund på denna gömma också men gav upp i snålblåsten.


Dessförinnan har sonen och jag stannat och letat en gång. Då var det också isande kallt. Vi hade ingen aning om vad vi skulle leta efter. 25:an heter gömman. Sedan dess har jag loggat en liknande tillsammans med klokare och Ardbeg10. Då gick det upp ett ljus för mig även för denna gömma. Det visade sig stämma bra och idag kunde jag snabbt plocka fram den lilla loggremsan. Det tog längre tid att rukka ihop den.


I och med denna logg kvalificerade jag mig för en ny souvenir, Celebrating 15 Years of Geocaching. Den här helgen firas det över hela världen att geocachingen fyller 15 år. Imorgon ska vi fira med ett vårevent, men redan idag fick jag alltså min souvenir.


Sonen och jag fortsatte mot Växjö. Vi stannade till vid Samarkand och tog en liten latte. Sonen kompletterade garderoben med lite tröjor och sockar. Sen skjutsade jag hem honom och släppte av honom utanför hyreshuset där han bor. Jag fortsatte min runda så sakta hemåt.


Medan jag ändå var i staden kunde jag passa på att logga några gömmor. Inte så långt bort fanns Bäckaslövs våtmark. Jag hittade en liten grusplan att parkera på och gick sedan mot gömman. Det var några trevliga små dammar man byggt för att rena vattnet i området. Jag hittade burken utan några problem och kunde sen studera fågellivet.


Änderna simmade runt och dök efter mat i den ena av dammarna.


På andra sidan landade några knipor efter en liten flygtur.


Vig gångvägen mittemellan dammarna höll ett par kanadagäss till. De sträckte på sina långa halsar och spanade efter mig.


Jag gick tillbaka till parkeringen men jag hoppade inte in i bilen utan fortsatte förbi mot en annan gömma. Vägen förde mig genom hagmarker som förmodligen betas på somramra. Nu fanns inga djur ute i hagen. Mne jag hittade ett roligt stubbträd. Det såg kul ut där det växte på en rotvälta.


Nere i gräset fanns det gott om små daggkåpeblad. En del av dem hade stora vattendroppar i sin skål.


Jag kom fram till målet för min promenad genom hagen. På toppen av detta berg skulle gömman finnas. Jag fick krypa under elstängslet men som tur var fanns ingen ström i trådarna.


Når jag tagit mig upp på toppen hittade jag enkelt gömman som tillhörde ena av Julkalendrarna närmare bestämt 2010 års.


Från toppen hade man fin utsikt över hagen. Sen tog jag mig ner igen, under stängslet och över hagmarkerna tillbaka till bilen.


Nästa gömma var också en julkalendercache men från 2013. Jag passerade nästan förbi och svängde in på en grusplan som fungerade som parkeringsplats. Det kom en man och gick förbi på väg till sin parkerade bil. Han tittade lite konstigt på mig men sen åkte han och jag kunde börja leta. Jag tittade på flera ställen, men det var min första tanke som stämde. Gömman fanns där helt synligt, men man tänkte inte på att det var den så väl smälte den in i miljön.


Dagens sista gömma hade jag löst för längesen. Jag hittade den bland mina lösta cacher när jag skulle ladda ner filerna i GPS:en. Det var en av Växjö Mailboxes. Denna letterbox var utlagd av Cookiebar. På väg mot gömman passerade jag passande nog en massa postbilar.


Under helgen står postbilarna stilla. Då leverers inga brev. Jag fick sköta om leveransen till denna mailbox själv.


Jag hittade den fina brevlådan och snart hade jag även tagit mig in i den. Den öppnades inte på det sätt man trodde den skulle göras, men det var inte svårt att klura ut hur.


Det var en stor burk som innehöll loggbok att skriva eller stämpla i, en stämpel och ett antal vykort att skriva en hälsning på och sedan lämna i en påse i burken. Jag klarade snabbt av alla moment så nu finns min stämpel i loggboken och ett signerat vykort i påsen.


Solen sken när jag gick tillbaka till bilen. När jag kom dit stod det redan en bil på grusplanen. jag trodde först att det var andra geocachare, men det visade sig vara en dam i slöja som troligtvis övningskörde. De försvann innan jag gav mig av mot gömman. När jag kom tillbaka , fanns inga bilar i närheten.


Nu var jag nöjd med de fem gömmor jag loggat. GeoFabian fick rulla hemåt igen. Jag handlade lite på vägen hem. Ju närmare jag kom Forsheda desto mörkare blev det på himlen. Jag kunde se tydliga fallstrimmor under de mörka molnen.


Regndroppar började falla, men det såg ändå ljusare ut hemåt Rannäshållet. Det hade nog regnat här men nu var det uppehåll och solen visade sig lite igen. jag kunde packa upp matvarirna och börja förbereda lite inför morgondagens event.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar