fredag 1 maj 2015

Valborgs afton och Maj den första


Precis som väntat var cirkusvagnarna på plats, när vi kom till skolan på valborgsmässoafton. Djuren betade på gräsmattan och en och annan cirkusarbetare syntes bland vagnarna.


Under dagen kunde vi sen se hur tältet restes. Allt gick säkert efter en noggrant uträknad plan. Var och en hade sin uppgift, men den måste också utföras i rätt tid.


Eleverna var förstås nyfikna på djuren och allt som häde framför ögonen på dem. Vi hade bestämt var eleverna fick vara så att de inte gick för nära. Tyvärr kan vi inte klappa djuren eftersom det finns eleverna med pälsdjursallergier.


Små och lite större hästar betade i sin hage. De minsta var riktigt små. Det kanske var falabella, världens minsta hästras med en mankhöjd på max 78 cm. De häst intresserade tjejerna i femman trodde i alla fall det. Lite senare såg vi tre djurskötare som rastade fyra små pigga hundar var.


Kamelerna lockade nog mest. Eleverna hade många funderingar om deras raggiga päls och om pucklarna som på endel kameler hängde lite på sniskan. Vi hade väl inga bra svar att ge dem. Sen fanns det lamadjur i en hage. Hela dagen pågick aktiviteter i cirkuslägret medan vi hade våra aktiviteter på lektionerna.


Eleverna gick hem och vi hade arbetslagsmöte en liten stund till. Det finns saker att planera även för den sista dryga månaden av terminen. En del av dem är trevliga som till exempel en fiskedag. När vi skulle gå hem, hade det börjat regna. Det hade varit mörkt på himlen en bra stund innan dess.


Det var skönt att komma hem till en långhelg. I Rannäs regnade det inte så mycket och det avtog mer och mer. Vi kunde ta vår hundrunda innan jag åkte till stan för att uträtta en del ärenden. Valborgsmässoafton firade vi sen hemma. Vi brydde oss inte om att åka till någon brasa och lyssna på vårtal.


Det blev en stadsresa även idag på första maj. Sonen anlände med tåget mitt på dagen så vi åkte in och hämtade honom. De är ju trevligt när de kommer hem på en visit. Vi åkte runt till några affärer innan vi åkte hem för att laga mat till oss. Idag blev det pepparbiff.


Sen gick hunden och jag en längre runda. VI började i trädgården. Jag hade sett att plommonträdet slagit ut. De små vita blommorna täckte grenarna. Nu får det inte bli alltför kallt om vi ska få någon frukt.


Narcisser och tulpaner tittar upp lite här och där. Det är trevliga färgklickar i det gröna. Inga rådjur har varit framme och ätit upp tulpanerna som tur är. Fast jag har sett många rådjur ner i ängarna. Förr kom de fram i trädgården, men det var ett tag sedan jag såg något här framme.


Mahoniabusken har fått klasar med gula blommor. Den kallas ju ibland för Nordens mimosa och det kan man förstå när man ser dem.  Bladen påminner om järnek och har vassa taggar.


En annan trevlig buske har stora knoppar i klasar. Det är mitt doftolvon som kommer att blomma lite längre fram. Då fylls hela trädgården med en underbar doft.


Rabarberna kommer också. Än är de inte tillräckligt stora för en rabarberpaj, men snart så kan vi skörda de syrliga stjälkarna. Vi har satt flera nya plantor som verkar ta sig.


Det blev rabarberpaj till dessert idag ändå. Jag köpte några stjälkar i affären, men jag glömde köpa vaniljsås. Sonen och jag plockade fram ett recept och gjorde hemlagad vaniljsås. Jag råkade ha en vaniljstång i kökslådan och resten av ingredienserna fanns också hemma. Det satt fint med en paj till kaffet.


När hunden och jag gick över kullen, upptäckte jag några gröna spjut vid kanten på stigen. Det fanns inga knoppar än där, men längs grusvägen hittade jag några små, små knoppar av liljekonvaljer. Nu är de också på gång. Vi har en underbar tid framför oss.

1 kommentar:

  1. Vilka fina buskar du har i trädgården! Väntar på att vår lilla magnolia ska börja blomma. Och rhododendronen. Allt har så kort tid bara, det bara visslar förbi och så är det vackraste över. Ganska gott med en kall dag, som idag. Ger naturen lite vila i sin vårbrådska. Ses i morgon...vädret verkar bli ok.

    SvaraRadera