söndag 17 maj 2015

Öland - dag 1


En långhelg kan ju passa bra att hitta på lite annat än en vanlig helg. Samtidigt orkar jag inte alltid göra så mycket. Då är det lämpligt att vara hemma halva tiden och åka bort halva. Så tänkte jag och bokade en natt på B&B på Öland. Vi var hemma och pysslade lite på torsdagen. På fredag förmiddag efter fikat gav vi oss av mot Öland. Maken behövde ett par nya skor så vi stannade till vid Grand Samarkand i Växjö. Under tiden gick Takko och jag en runda. Jag kollade förstås om det fanns någon gömma i närheten som jag inte loggat. Det fanns en 350 meter bort men på andra sidan köpcentret så vi fick gå runt.


I en liten dunge mellan alla parkeringsplatser och företag hittade vi Snabba Cash. Det var en trevlig gömma som jag snabbt förstod hur jag skulle komma in i. Ett kort var allt som behövdes i dessa dagar när kontakter är sällsynta. Gömman var även snygg på insidan inredd i passande stil, men den får ni upptäcka själva när ni besöker den. Vi hann ta en liten promenad till innan vi återvände till bilen och maken som hittat ett par gympaskor storlek 49.


Färden gick vidare, men snart gjorde hungern sig hörd och vi svängde in i Hovmantorp för att beställa en pizza. Det räckte med en att dela på tyckte vi. Den var helt OK men inte supergod. Vi tog med oss den och satte oss vid ett bord utomhus där jag fikat en annan gång.


Medan maken beställde pizza kollade jag och hunden in mosaikväggen i närheten. Där skulle dessutom finnas en gömma, men tyvärr var pizzabagaren alldeles för snabb så jag hann inte leta upp den. Det satt dessutom två hantverkare och åt lunch precis intill nollan så den fick vara till en annan gång.


Det var min tur att ratta bilen mot Öland. Solen sken och vinden förde oss österut. Snart var vi uppe på den långa Ölandsbron. Det var inte så mycket trafik över sundet så vi kunde rulla på i stadig takt.


Mitt på bron körde vi om en karavan av Grålletraktorer med tillhörande släp som husvagnar och prärievagnar. De körde inte så fort men de tog sig också över i sin takt.


Det var längesen Grålle var modern men det finns fortfarande entusiaster. Detta var ett sådant gäng, som varje år gav sig ut på Grållerallyt.


Vi kom fram till ön och fortsatte en bit norrut. Det B&B jag bokat fanns i Stora Rör. Vi hittade enplansvillan där det fanns en bit ner i backen mot hamnen strax in ortsskylten.


Ägarinnan tog emot oss och visade oss vårt rum med egen ingång från altanen. Vi var de enda gästerna den här dagen, men hon hade åtminstone ett rum till ledigt. Hon höll på att städa rummen och göra iordning för säsongen. Hon berättade att hon ursprungligen kom från Kalmar, men hade studerat i Göteborg och sedan bott utomlands. Nu var hon pensionär och drev detta B&B på sommaren. Hon bodde resten av året i England.


Vi packade upp våra prylar och satte oss sedan på altanen och fikade. Det var riktigt varmt och soligt så vi blev lite dåsiga. Då kan det behövas kaffe för att pigga upp oss. Det fanns möjlighet att fixa både kaffe och te på rummet, men vi hade ju med oss eget fika.


För Takko var det många nya intryck, spännande dofter och ljud från andra hunder och inte minst tjoande barn i närheten. Vi andra lyssnade kanske mer på fågelsången som var nästan öronbedövande även så här på eftermiddagen. Den är nog ännu högljuddare på morgonsidan. Kanske kunde vi höra näktergalen.


I trädgården blommade det för fullt i träden. Både plommonträd och äppelträd var översållade av blommor och det surrade av bin i kronorna.


Efter en stunds vilande tog vi en promenad nedåt hamnen. Vägen kantades bland annat av syrener som höll på att slå ut.


Under buskarna växte det gulsippor som blommade för fullt. Vitsippor fanns också här och där även om de nog blommat över på de flesta ställena. Hela Öland blommade. Det såg vi längs vägarna.


I hamnen hade vi utsikt mot Ölandsbron och Kalmar. Det skulle finnas en gömma här som berättade om Gustav II Adolfs landsstigning på ön, men den var avaktiverad och troligen borta. Så jag brydde mig inte om att leta efter den. Det fanns inga andra gömmor nära. Jag hade tydligen lyckats boka ett B&B mitt i ett hål på cachingkartan.


Nere i hamnen hittade vi Grållefantasterna igen. Här hade de ställt upp sig och skulle övernatta på platsen vid hamncaféet.


Nu kunde vi studera dem lite noggrannare och prata med ägarna som gärna berättade om sina rariteter. Någon var till salu, men vi var intresserade av en affär.


De verkade ha det trevligt på sina träffar. Många andra som gick förbi verkade också var intresserade. Vi fortsatte sedan ner mot vattnet.


Det var stenigt men det gick att ta sig ner till sundets kalla vatten. Vågorna kluckade mot stranden och måsarna skrek som vanligt. Det syntes lite fluffiga moln på himlen men annars sken solen fortfarande på oss.


Maken ville gärna svalka sina  fötter i det kalla vattnet, men Takko gillar inte att bada. Han höll sig hellre på torra land.


På hemvägen mot vårt tillfälliga boende tog vi en avstickare på Orkidéstigen. Det kanske bara var ett namn, men det fanns ju en chans att få se orkidéer. Dessa vackra blommor var en anledning till att jag ville åka till Öland den här helgen. För många många år sedan var jag här på en körresa och såg orkidéerna. Sedan dess har jag velat återvända under orkidétiden och nu var det dags. Dessutom arrangerades ett geocachingevent på lördagen med namnet Ölands Orkidéer som vi tänkte besöka. Men det var inte förrän nästa dag. Jo, vi hittade några Sankt Pers nycklar i en trädgård tillsammans med gullvivor. Över hela Öland blommade gullvivorna överdådigt. Det är nog egentligen dem jag kommer ihåg mest.


När vi kom tillbaka till rummet, vilade vi en stund till innan vi gav oss ut för att hitta lite mat. Takko gjorde sig hemmastadd och vi tog det lugnt ett tag.


Framåt kvällen blev vi lite hungriga och tog bilen norrut mot Borgholm. Vi åkte fram till slottsruinen som badade i kvällssolens sken.


Här var ängarna mot slottet översållade av blommande mandelblom. De är så vackra dessa vita blommor med sina skira rödaaktiga stjälkar.


Vi fortsatte en bit ifrån slottet mot en gömma och här hittade vi vilda orkidéer som blommade bland gräset.


Gömman fanns inne i en skogsdunge där det ibland betade kor, men jag såg inga kor den här kvällen. Däremot hittade jag ett omkramat träd.


I det trädet fanns gömman Borgholms Slott/Castle. Jag hittade den enkelt. Senare på året kan det nog vara svårare att ta sig fram till gömman genom snåren. Jag lyckades undvika alla taggiga buskar.


På vägen tillbaka över hagarna såg jag massor av överblommade backsippor. Det måste ha lyst i blått här när de blommade. Nu fanns bara vissna blommor och fröställningar, men de var också vackra i motljuset.


Vi åkte ner till hamnen i Borgholm. Det fanns en gömma där, men jag struntade i den. Jag kunde förstås ha plockat fram stegen, men det fick vara. Den här helgen handlade det inte om att hitta så många gömmor som möjligt utan om att ha kul och hitta roliga och intressanta gömmor. Ett petrör i ett träd hör oftast inte till dessa. Vi cruisade lite genom stan och hamnade sedan på ICA. Där inhandlade vi lite kvällsmat och lite fika till morgondagens utflykt.


På vägen tillbaka stannade vi till vid Strandskogens naturreservat. Det fanns informationsskyltar, men man kan ju också läsa informationen i cachebeskrivningen till Strandskogen naturreservat. Gömman var inte svår att hitta. Jag fick passera ett djurskelett på vägen dit, men burken var enkel att finna.


När jag tog mig tillbaka mot bilen, upptäckte jag att det fanns blommande vildkaprifol som klängde med sina långa revor i buskarna. Den söta doften brukar nästan vara kväljande men det var den inte här.


Sen åkte vi hem till kvällsmyset och kvällsmaten. Ingen TV och inget wi-fi så då får man roa sig bäst man kan. Det fanns ju några spel i plattan och jag hade min bok, mina korsord och en stickning, men Takko hade glömt sina bollar hemma.

1 kommentar:

  1. Öland är vackert. Länge sedan vi var där senast. Funkar ju absolut att åka dit med en övernattning. Vackert överallt nu. Tillbringade förmiddagen ute, så det känns ändå rätt ok att vara inne på eftermiddagen... vädret är ju ingen maj-höjdare precis. HA en bra vecka.... Nu är det inte långt kvar av terminen.

    SvaraRadera