fredag 10 juli 2015

Gammalt och nytt


Visserligen såg det inte så lovande ut på morgonen, men vi gav oss ändå ut på en mc-tur i onsdags. Det höll uppe men molnen hänge över trädtopparna. Färden gick västerut via Gislaved mot Sjötofta.


Strax innan Sjötofta finns ett övergivet hus. Maken hittade det för några år sedan när han körde färdtjänstbussen. Han visade mig det och nu gjorde vi ett återbesök.


Huset syns inte från vägen så ingen anar att det finns där bakom träden om man inte vet om det. Vi hade ingen aning om vad huset använts till eller varför ingen tagit hand om det utan låtit det förfalla.


Nu hade det rasat ihop ännu mer. Fönstren var sneda och väggarna lutade betänkligt åt alla håll. Taket verkade ge sig på flera ställen.


Inuti ruttnade golvet bort. Det verkade ha varit någon sorts ordenshus eller Folkets Hus. Det fanns en liten scen på ena kortsidan. En anledning till att vi besökte platsen igen var att jag ville lägga ut en gömma här. Förra gången hade jag inte med mig någon burk, men nu fixade vi till en multicache med namnet UE Sjötofta - Baloo. Den publicerades idag och då kan jag lägga ut lite bilder och berätta om besöket. Några har redan loggat den och de tyckte också att det var en häftig plats.


Vi fortsatte mc-turen och körde mot Ambjörnarp trots att det såg riktigt mörkt ut åt det hållet. Regnet kom också och vi sökte skydd på byakrogen. Maten var tyvärr slut, men vi pratade lite med damen i köket och frågade henne om hon kände till huset. Baloo menar ni, sa hon till oss. Hon hade varit där i mitten på 70-talet på röjarfester. Då var det ett fint ställe. Uppe fanns ett kök. Nere kunde man dansa. Då var det indrottsföreningen som hade hand om det, men hon visste inte mer om det. Då fick vi en liten förklaring i alla fall.


När regnet slutat, fortsatte vi mot dagens andra mål, Motormuseet utanför Svenljunga. Här var jag för ett tag sedan på geocachingtur med 1000sjöar. Ingen av oss visste om detta museum. Bynanders motormuseum, men det öppnade ju för ett år sedan bara.


Magen kurrade så vi började med en macka. Jag tog en räkmacka och maken en baguette. Det var inte dumt med lite mat i magen.


Det var inte så många besökare så tjejen i caféet kunde sitta ner och göra lite annat mellan gästerna. Caféet var fint och allt såg nytt ut fast det var gjort för gamla saker.


På nedre plan fanns det ett stort antal gamla bilar, både urgamla och lite senare modeller. Ägaren till museet hade köpt delar av Göran Karlssons samling och kompletterat med sina egna bilar och motorcyklar. Vi var väl mer intresserade av motorcyklarna än av bilarna.I taket hängde en del gamla välkända skyltar från bensinmackar.


Det var inte bara fullstora exemplar i muséet. I ett glasskåp fanns också en samling leksaksbilar.


På ett podium som jag sen upptäckte var en boxningsring stod en gammal bil somägts av Ingo Johansson.


Längst bort fanns ett hörn med saker från en gammal lanthandel. Där fanns det mycket som maken kände igen från sin mormors och morfars lanthandel i Hjälmaryd. Jag kände också igen en del burkar och andra föremål.


En del märken står sig än idag. Jag har också några gamla burkar och trälådor med varumärken som förekom här.


En gammal folkabubbla återkallade minnen för oss båda. Min morfar hade en sådan och maken kuskade runt på semester med sina föräldrar i en annan. Saabar och Amasoner var också representerade både på muséet och i våra minnen.


Däruppe huserade motorcyklarna. 120 stycken skulle det finnas. PÅ en vägg fanns en stor samling priser utställda.Det fanns motorcyklar i en massa olika modeller. En del kände vi igen, men några saknade vi.


Det fanns också en del bisarra skapelser. Denna hade ägaren tagit hem från USA just för att den var så bisarr. Det såg ut som om den var täckt av vassa piggar.


En guldfärgad lastbil ser man inte så ofta. Bakom den skymtar en tvåfärgad Amason. Vi hade en röd och vit på 70-talet.


En modell av Svenljunga från 1920-talet stod uppställd där nere. Så såg nog många orter ut på den tiden.


Vi var nöjda med titten och återvände ut till vårt eget transportredskap för att åka hemåt igen. Nu visade sig solen lite mellan molnen men det var fortfarande risk för skurar. Vi åkte via Tranemo och Gislaved. När det regnade, var det lite kyligt, men när solen sken, var det bara varmt och skönt att åka motorcykel. Man blir lite stel av att sitta still, så hemma på gårdsplanen stapplade vi av och välkomnades av hunden och katterna.


Det var en dag på semestern. En planerad utflykt var genomförd. Muséet var besökt och en gömma utlagd.


En annans sak som blivit klar var ett gammalt UFO som jag började på för rätt längesen. Nu har jag äntligen stickat klart min topp i det japanska Norogarnet. Gammalt UFO blir ny semesterutstyrsel.

2 kommentarer:

  1. Försökte kommentera via mobilen, men den ville inte alls. Supersnygg tröja! Nyklippt och fin. så är du ju hur snygg som helst iden.
    Stället i Sjötofta, det hörde jag talas om på 70-talet. Vet att det var tal om att vi skulle åka dit, men det blev inte så. Trodde att det hette Bamboo...f.ö. Hör fel, det gör man tydligen även i unga år. Får åka dit någon gång, det förstår jag.
    Bilmuseet såg jag här om veckan, då vi åkte den vägen mot Skene.... vägarbete på vanliga vägen, sa C-E. Det är väl en plats som inte lockar så där mycket... men man ska aldrig säga aldrig. Vågat att ge sig utpå motorcykeltur i vädret... det är ju inte så ofta det är riktigt bra. Men igår så... då var det både bad, sol, promenad och cykelväder. Sannolikt mc-väder också.

    SvaraRadera
  2. Huset e en gammal bygdegård, som har varit övergiven i åratal. Området kallas för Aggarp.

    SvaraRadera