söndag 19 juli 2015

Villat, chillat, grillat och gillat


Lördagen var vikt åt släktträff i Möcklehult då vi skulle fira min brors 60-årsdag. Han fyllde år redan i söndags men då var de inte hemma. Vi anlände vid halvtretiden och trodde att vi var lite sena, men det visade sig att vi villat bort oss lite med tiden. Vi var i stället alldeles för tidiga, men det gjorde inte så mycket. Vi skulle ta med oss vår kanot hem. Den har legat i Möcklehult ett tag och nu tänkte vi ta hem den för att ge oss ut på en paddeltur nån dag på semestern.


När kanoten var upplastad på släpkärran, var det fortfarande drygt en timme kvar till grillfesten. VI tog en promenad på markerna i Möcklehult. Vi följde en körväg uppåt skogen.


Inne i granskogen växte det gott om mossa på de gamla stenmurarna. Det fanns massor av olika arter, en del bekanta, andra obekanta. Kammossa och björnmossa känner man ju igen. Björnmossor fanns det flera arter av.


Väggmossa och husmossa fanns det också. Kvastmossan och vitmossan var representerad. Det fanns alltså en hel liten samling av olika mossor.


Sen kom vi ut på stora öppna fält där rödvenet vajade i vinden. Jag måste erkänna att jag inte är så hemma på våra vanligaste gräsarter, men rödsvingel, fårsvingel, ängsgröe, rajgräs, och timotej kan jag kanske skilja på om jag får googla på dem. .


Vi travade på längs de gamla stenmurarna. På andra sidan muren var ett lika stort fält och längst bort betade några kreatur, men de såg nog inte oss. Det gjorde fåglarna som tjattrade och kvittrade i buskarna.


I nästa lilla granskog fanns det flera stenrösen, både stora och små. Vi funderade på om det hade funnits några torp här förr. Vi fortsatte tills vi kom fram till en s k föryngringsyta. Där blev det lite blötare och körvägen syntes inte lika tydligt så här vände vi. Om vi hade fortsatt, hade vi kommit fram till en liten fågelsjö, så min bror sen.


Vi vände och gick samma väg tillbaka. Rallarrosorna blommade liksom må¨nga andra högsommarblommor. Det fanns gott om stora blåklockor här. Hemma är det mera vanligt med den lilla varianten.


Inne i skogen hade myggen kommit fram och de var nyfikna på oss, men vi ville inte att de skulle besöka oss så vi skyndade vidare.


När vi närmade oss bycentrat igen, gick maken raka vägen tillbaka till gården där vi skulle träffas. Sonen och jag fortsatte på en annan grusväg mellan gamla stenmurar.


Det märks att detta är en gammal by där man odlat markerna sedan länge. Vi gick en bit bort längs den vindlande vägen innan vi vände igen.


Vid stenmurarna blommade johannesörten. En del använder ju den som krydda, men jag har använt den mest till att färga garn med. Sen kan man koka te på den också.


På stenarna i stenmurarna hittade jag dessa häftiga lavar. De är spännande organismer och kan se väldigt olika ut.


Snart var även vi tillbaka vid partytältet. Än hade det inte börjat anlända några fler gäster, men det började närma sig tiden.


Vi satte oss i solstolarna för att chilla och vänta medan det började droppa in gäster. Nästan hela släkten kom för att fira min bror. Det var bara några kusiner som fattades bl a vår yngste son.


Mamma var glad att hon orkade följa med. Det var vi också. Hon var förstås äldst av alla på festen.


Nästan alla hade enligt födelsedagsbarnets önskan kepsar på sig. Allra helst skulle de vara kamouflagefärgade. Det visade sig att det skulle bli en omröstning senare och en vinnande keps skulle utses.


Grillfesten kunde börja. Vi fick själva grilla det vi skulle äta. Det var bara att hugga en grill och lägga på det man ville ha. Vår familj lade beslag på en grill.


Här ligger  våra korvar, köttskivor och majskolvar och svettas på gallret. Korven åt vi på stående fot medan det andra fortsatte att tillagas.


Sen fick vi flytta in i tältet där det serveras tillbehör. Det fanns sallader och såser, meloner och ananassalsa. Tallriken blev full och det smakade riktigt gott med lite mat.


Varje gång det skulle hända något nytt, ringde min bror i vällingklockan på väggen. Då fick pratet tystna och alla fick lyssna.


Min brors barn hade ordnat ett litet klurigt quiz som handlade om deras far. Fyra lag tävlade mot varandra och vårt lag kom i alla fall tvåa.


 Sen blev det jordgubbstårta och kaffe innan vi drog oss hemåt igen. Hunden behövde ut och röra på sig och vi var ganska trötta efter dagens utflykt och grillfest. Vi gillade i alla fall festen.


Molnen låg ganska tätt på himlen men det fanns några sprickor där solens strålar kunde ta sig igenom. Vi kom lyckligt och väl hem till hunden som längtat efter oss och gärna vill ut en liten runda.

3 kommentarer:

 1. Ser ut som en lyckad dag. Vädret var ju dessutom med. Var ju en helt ljuvlig sommardag i går. Såg att ni varit ute på caching idag. Ser fram emot att få veta hur man fixar en D5.... För egen del så har jag ägnat dagen åt att lösa dina mystar. Så bra de var. JA fattad3 ju hur man skulle göra... vilket jag inte gör på Danne100s... Vi kollade på dem då vi var i HAlmstad. Så nu ska det letas mystburkar när jag och C-E åker till Värnamo över två nätter och kollar hästar och katter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev både en T5 och två D5 idag. Kul att ni gillade mina mystar. Det är en till på gång men den blir en D5. Du kan ju försöka på den. Hör gärna av er när ni kommer.

   Radera
  2. Absolut försök... och så kan jag ju ta kontakt med livlina också.... Tala om på Finnvedsgruppen när den är på gång.... ska kolla lite närmare på earthcachen också. Apropå det där med souvenirer: Första gången jag läste om en sådan, det måste ha varit inför geocachingdagen 2011. Ute och loggade en cache.... och väntade så på att en grej/souvenir skulle dyka upp med posten. Kom ju aldrig... och jag tänkte väl att det inte spelar någon roll... man har ju så mycket krafs ändå. Tog nog ett år innan jag fattade att det är sådant som sker digitalt.... trögfattad tant!

   Radera