måndag 13 juli 2015

Svensk sommar


Nu är det svensk sommar som allra bäst. Det är lagom varmt så man orkar göra något. Inte mycket sol men inte heller något regn eller någon blåst. Det är lagom nu med 16-18 grader. Hellre lite för kallt än för varmt. Det går ju klä på sig.


Näckrosorna har slagit ut i dammen. Stjärnflockan vid dammkanten hade visst fått flugbesök. Det såg jag nu på bilden.


Nävorna har stora blå blommor i år. Så här stora tror jag inte de varit någon gång förut. De är vackra med sina små linjer som ska visa insekterna vägen till godsakerna. Även blommor kan göra reklam för varan.


Den stora vita blåklockorna hade gömt sig inne bland andra höga växter så jag hittade inte dem först. Ibland kan de skifta lite svagt i ljusblått, men i år är det visst riktigt vita.


Studentnejlikorna vid husknuten lyser lika eldröda som de brukar.  De sprider sig mer och mer. De verkar trivas där på hörnan.


Nu blommar rosorna för fullt. En del av dem doftar helt underbart. Andra doftar nästan ingenting. Jag klippte av en del små knoppar och gjorde ett antal buketter till sommarhemmet igår. Det var vår tur att vara värdgrupp. De andra i vår grupp var inte hemma så maken och jag fick ta hand om det praktiska vid sommarandakten på söndagsskvällen.


Borstnejlikorna sprider sig också dit de själva vill, men det får de göra. De syns här och där mellan rosorna och kommer lagom när aklejorna har blommat över. De har så många olika färgvarianter. Den här var lite speciell med sitt vita spetsmönster på de rosa kronbladen.


På verandan kan man sitta och lukta på kaprifolen. Den klänger på stolpen vid ena sidan och doftar ibland väldigt mycket. Särskilt på kvällarna kan man känna den söta doften.


Vi var som sagt värdar vid sommarandakten på sommarhemmet igår. Ambjörn talade över Paulus råd till Timoteus i 2 Tim 2. Linda sjöng för oss och Lennart ledde samlingen. Efteråt plockade vi fram kaffekorgarna. Vi slapp fixa kyrkkaffe för det var annonserat att man skulle ta med eget fika. Det var ju smidigt för oss.


Det var ganska skönt att sitta ute på verandan och fika efter samlingen. Inne kan det bli lite rått i luften när man inte eldar. Vi var ett gäng även om många är borta på semester vid den här tiden.


Ikväll tog hunden och jag en långpromenad uppåt skogen. Nu blommar alla små blåklockor längs vägarna. Jag saknade dem vid midsommar men nu blommar de mer än någonsin.


Johannesörten har också kommit igång. Högsommarblommorna är här nu även om en del tidiga sommarblommor dröjer sig kvar.


Rådjuren betade på åkrarna där höskörden bärgats. Det var lite mörkt för kameran så bilden blev lite suddig. Nu är rådjuren riktigt rödbruna i pälsen.


Uppe i skogen blommar klockljungen bland mossan. Den var svår att fånga på bild. Kameran ville inte riktigt fokusera på den. De rosa klockorna är vackra där de sitter i sina klasar. Nu njuter vi av naturens vackra sida. Det är svensk sommar.

2 kommentarer:

  1. Ja, vad är det dom klagar på, de som inte gillar vår sommar. Tycker att den är jättebra... och om det regnar någon gång, så är det ju bara bra. Naturen mår bra och vi med. Temp runt 20 grader. Perfekt! Ha det gott i det goa vädret... nu ska jag skriva lite blogg om rundan kring Hagasjön... och den kan jag faktiskt publicera i såväl Finnveden som Sjuhäradsgruppen.

    SvaraRadera
  2. Håller till fullo med damerna angående temp och typ av sommar! Alldeles lagoma om man vill företa sig nå´t vettigt. Många fina blomster i din trädgård.

    SvaraRadera