måndag 12 december 2016

Hundrundan och köttbullsfest


Vissa dagar har det varit fantastiskt vackra solnedgångar. Så var det idag. Jag var tvungen att ge mig ut med kameran. Min lilla trogna kompaktkamera börjar ge sig. Det är tråkigt för den har varit så bra. Jag får nog undersöka utbudet av smidiga kameror och investera i en ny.


I lördags tog vi en tur till stan för en del ärenden. Jag behövde lite mer garn till mitt julklappsprojekt. Jag hann till affären precis innan den stängde. Sen åkte vi till Forsheda och storhandlade. Vi bunkrade upp det vi kunde inför julen. Nu är det dags att börja förberedelserna.

På eftermiddagen tog hunden och jag en lång promenad. Det kändes riktigt bra att traska på så jag bestämde mig för att försöka ta hela hundrundan. Det var längesen jag klarade av det.


Jag tror Takko var mycket nöjd med beslutet. Det var skönt att promenera genom skogen. Vädret var lite grått men temperaturen var behaglig för årstiden och ingen vind att tala om. Vi kunde känna oss riktigt nöjda med vår prestation.

På kvällen knåpade jag ihop en beskrivning till ett event i mellandagarna. Jag har ordnat sådana i tre års tid. Den här gången blir det i Apladalen vid grillplatsen som jag besökte i fredags. Eventet publicerades på söndag förmiddag. Snart ramlade will attend-loggarna in och redan är det tio som tänker komma. En av dem är jag. Jag hoppas att det inte går som vid mitt förra event. Det gick av stapeln samma dag som jag hamnade i Linköping så jag fick lämna över värdskapet till Katrin.


Efter söndagspromenaden satte vi igång med dagens julförberedelse, att trilla köttbullar och steka dem. 1,7 kg köttfärs skulle omvandlas till goda köttbullar till julbordet. Jag fick ta det lite i omgångar för jag får fortfarande ont i ryggen när jag står länge vid spisen.


Köttbullarna var i alla fall goda. Vi provsmakade dem vid en sen middag. Maken fixade potatismos och gröna ärtor till. Resten av köttbullarna hamnade i frysen för senare konsumtion.


Dagens promenad blev inte så lång. Det var lite kallare i luften och frost bland eklöven på marken. Hunden ville vända rätt tidigt. Jag tänkte att han kunde följa med i bilen upp till skogen, men han ville inte hoppa in i den. Han fick stanna hemma.


Jag tog bilen upp till vår skog för att skörda lite vägkantsgranar. Solen sken på tallarnas stammar. Det var en fin dag. Ett antal små granar fick följa med hem tillsammans med lite tallris och enris.


De små granarna hamnade i diverse pytsar på trappan och i trädgården. Det blev riktigt fint, tycker jag. Enkelt och naturligt. Precis som jag gillar det.


Även tallriset och enriset hamnade i krukorna. Så nu är det fint på vår trappa. Jag har sett att en del redan tagit in granen. Vår gran är numera av plast och kommer inte fram förrän dan före dopparedan. Vi har inte så många traditioner, men de vi har får i hålla på.


Dagens julförberedelse handlade om senap. Jag brukar göra två sorter, en grov och en slät. Idag provade jag ett nytt recept på den grova. Den släta är gjord efter ett gammalt beprövat recept. Nu ska båda burkarna stå så att senapen får mogna.


Imorgon är det dags för läkarbesök. Ser med spänning fram emot att få veta läget. Sen får jag väl fortsätta med julförberedelserna. Om jag fixar lite varje dag, blir jag kanske klar till jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar