tisdag 22 september 2009

Milstolpar och hembakad tårta


Det blev ingen åktur på motorcykeln idag. Det satte vädrets makter stopp för. Annars hade jag sett fram emot en liten tur. Det kanske var lika bra. Det hade varit svårt att få ner foten i bootsen. I stället blev det en pizza hos europamästarinnan på Chaplin i Värnamo. Det var längesen vi tog en pizza där, men den var lika god som alltid.


Hemma igen fortsatte vi att fira med kaffe och en hembakad tårta. Något hade jag gjort idag i alla fall. Mitt på tårtan stod brudparet, samma brudpar som fanns på bröllopstårtan för 25 år sedan. Jag hade sparat det i ett skåp i alla år och hittade det nu när vi renoverade köket. Lite trasigt var det, men nästan allt går att fixa med en limpistol.
Mamma ringde tidigare idag för att gratulera. Hon kommer alltid ihåg vår bröllopsdag för hon gifte sig också samma dag fast 33 år tidigare. Jag kommer ihåg mina föräldrars silverbröllopsdag. men några år senare dog min pappa. Han fick aldrig vara med på något av våra bröllop, men han hade nog gärna velat. Han älskade kalas. Han hade säkert skrivit en visa till oss.


När jag gifte mig bytte jag efternamn. Inga Carlsson blev Inga Johansson. Jag kommer ihåg att de första dagarna glömde jag ibland bort det och svarade med mitt gamla namn när det ringde. Ett namnbyte är lite som att få en ny identitet. Fröken Carlsson blev fru Johansson. Ändå var jag samma person. Jag hade med mig hela min historia, men framtiden skulle skrivas under ett annat namn.


I min andaktbok läste jag idag ett annat identitetsbyte. Aposteln Johannes berättar om det i Joh 1:12-13. "Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla dem som tror på hans namn, som har blivit födda inte av blod, inte av kroppens vilja, inte av någon mans vilja, utan av Gud." Det innebär en nystart, ett nytt liv. Jag citerar ur andaktsboken "100 dagar med Jesus" av Niklas Piensoho: "Att bli född på nytt är som att få ett nytt personnummer. Fast jag är samma mäniska som tidigare så rekonstrueras min personlighet. Min historia blir annorlunda. Allt jag har varit med om går naturligtvis inte att ta bort, men innebörden i det jag har varit med om förändras. Det som tidigare var mina misstag och snedsteg blir i stället en berättelse om att Gud kan förlåta och upprätta. Det som var min framgång och lycka bleir en berättelse om Guds ledning och välsignelse. När man blir född på nytt får man en ny historia."


Det kommer en del milstolpar i livet då man kan stanna upp och se tillbaka. Ibland behöver man se tillbaka på saker som varit och kanske se på det i ett annat ljus. Jag kanske behöver lämna en del bakom mig. Oftast förändras min inställning om jag kan det. Det gör att det blir lättare att gå vidare mot nästa fas i livet utan en massa tungt bagage. Det är väl det milstolpar är till för. Här ska man stanna upp, rasta lite för att sedan ta nya tag.


Nu när vi nått silvernivån får vi väl satsa på guld. 25 år till tillsammans, det kan vi kanske klara av. Det har ju gått bra de första 25 åren. Om 25 år är vi båda i åttioårsåldern så omöjligt är det ju inte. Frågan är om det blir någon motorcykeltur den dagen. Vi kanske får nöja oss med tårta då också.
Det är inte så ofta man se familjen Johansson så här uppklädd. Visst var vi stiliga på bröllopet.
Foto: Inga M Johansson, Silverbröllopstårta
Jan Jönsson tog bilden på familjen med min kamera

4 kommentarer:

 1. Visst är det härligt att få fira sådana saker!!!

  Sant om det du skriver att byta idenditet, utan att man egentligen gör det.
  Men man blir ju en annan människa som gift...fru =))

  Intressant det du skriver om 100 dagar med Jesus, måste nog läsa den..

  SvaraRadera
 2. Det är en bra bok som utgår från johannesevangeliets berättelser om Jesus. kan rekommenderas.

  SvaraRadera
 3. Härlig tårta! Får nog bli lite bättre på att fira för egen/familjens del. Kul att se hela familjen samlad på en så fin bild.
  Och så GRATTIS förstås!

  SvaraRadera
 4. Ville bara skicka ett stort GRATTIS!
  Syns i morgon=)
  Hälsningar Sandra

  SvaraRadera