måndag 22 november 2010

Lyckan att vara

I morse vaknade vi till en vacker värld. Det hade snöat och snön täckte både mark och vegetation. Jag har inget emot den här vita vintriga världen. Fast egentligen är det bättre när det är lite kallare. Nu blir man blöt om fötter när kramsnön övergår i blötsnö framåt dagen.

Takko hoppade glatt ut i allt det vita och skuttade runt överallt. Vi gick vår lilla morgontur innan jag var tvungen att åka till skolan. Maken hade redan gett sig av till det nya jobbet. Han har tillbringat dagen ute på vägarna i södra Sverige. Det blev väl både längre och kortare transporter. Jag höll mig på en plats.

I helgen hängde jag upp frömatarna till alla småfåglar. Det har inte blivit av förrän nu,  men fåglarna hittade dem snabbt och började kalasa på solrosfrön och jordnötter. Det var mest talgoxar och entitor. De andra hittar nog hit så småningom. En som var intresserad av alla fåglarna var Gulliver. Han klättrade upp i trädet för att kunna nå dem lite lättare. Men fåglarna är smarta och höll sig undan så länge han satt i grenklykan. När han hoppade ner igen, kom de tillbaka. De är så rogivande att sitta här vid skrivbordet och studera dem.


På vår skola är vi Grön Flagg- certifierade. Vi har jobbat med temat Konsumtion och nu var det dags att redovisa. Det har jag suttit med i eftermiddag. Vi har hittat på en hel del roliga saker när man ser tillbaka. Tidigare jobbade vi i två omgångar med Livsstil och hälsa och därefter med kretslopp. Nu när Konsumtionstemat är redovisat är det dags att se framåt och välja ett nytt tema. Det kanske blir Närmiljö för det funderade vi på tidigare men valde Konsumtion i stället.

Konsumtion, inte minst överkonsumtion, är inne. Såg på Facebook att det är "Var rädd om maten-veckan" nu. Vi kastar alldeles för mycket mat, inte bara i skolan utan också hemma. Många kastar riktig mat bara för att bäst före-datumet har gått ut. Det behöver man inte göra. Om det inte luktar och inte smakar illa, kan man fortfarande äta den. Vi måste börja lita mer på våra sinnen än på siffrorna på förpackningen.

När man inte har så mycket i plånboken, får man tänka efter lite mer innan man öppnar den. Det är inte alla som gör. Jag har tittat på Lyxfällan på trean några gånger. Tänk vad statusjakt och shoppingkickar kan ställa till det. Man blir inte lyckligare av prylar. Med en av oss arbetslös så har inte vår ekonomi varit den bästa ett tag. Nu hoppas jag att den ska rätta till sig när mannen fått jobb igen. Det kommer säkert att ta ett tag innan vi kan unna oss några extravaganser. Men vi brukar inte lägga pengarna på dyra statusprylar eller semesterresor.  Det finns mycket som är gratis och det finns mycket som aldrig kan köpas för pengar. Lycka är en sådan sak.  Det är säkert som Tomas Sjödin sa att vi tar miste. Att vara lycklig är inte samma sak som att vara lyckad dvs framgångsrik. Även framgångsrika personer kan vara olyckliga. Lyckan är svårfångad. Den sitter mer i att vara än i att göra eller ha.

För en del kan lycka vara att få sova en hel natt. Det börjar bli bättre med det nu för min del också. Hostan är inte lika besvärande på kvällarna längre även om den finns kvar. Det börjar bli hög tid att inta horisontalläge så att jag orkar upp i morgon. Det kanske blir en lika vit dag då. Chansen finns för det snöar lätt utanför fönstret.

"Lyckan kommer, lyckan går,
Du förbliver Fader vår"

2 kommentarer:

 1. Ni är så duktiga både du och A-L på att få till det för skola och klass. Bra jobbat med grön flagg. Och att lägga tonvikten på konsumtion är nog så viktigt, tänk vad det slängs mycket i onödan. Och som du skriver man blir verkligen inte lyckligare av alla prylar. Lyckan har vi i inom oss på ett annat sätt. Men jag kan verkligen oroa mig för de yngre, de tror många gånger att lyckan sitter i det som kan köpas.

  Fint du avslutar på samma sätt som jag avslutar min dag.

  Skönt att du blivit lite bättre, ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Nä, lyckan sitter inte i prylar eller pengar. Samtidigt som man måste inse att pengar inte är utan betydelse.... man måste ju ha så man klarar sig.Naturupplevelser innebär nästan alltid positiva känslor.Fast inte snö då förstås, iaf inte så länge den rör på sig.
  I morrn ska vi hissa gröna flaggan. Äntligen!

  SvaraRadera