torsdag 4 november 2010

Jag vilar

Tomas Sjödin i Kärda kyrka
Det var idag Tomas Sjödin skulle komma hit. Jag hade fått för mig att det var till Forsheda kyrka, men jag hittade inga affischer och inget på deras hemsida om när det skulle vara. Så igår, när jag var hemma hos mamma och bläddrade i den senaste veckans Värnamo Nyheter, fann jag annonsen. Det ar till Kärda kyrka han skulle komma. Det var ju tur att jag fick veta det så jag kunde åka till rätt kyrka.

Jag gav mig av i god tid vis av erfarenheterna från förra gången här i Forsheda. Därför kom jag drygt en halvtimma innan och fick en bra plats. Det var många som mötte upp för att lyssna. Hela kyrkan fylldes sedan snabbt. Samlingen inleddes av Klas, kyrkoherden, som hälsade oss alla välkomna. Sedan sjöng kyrkokören två vackra sånger innan Tomas Sjödin började tala.

Ämnet för dagen var "Att låta sälen gå i morgonrock och tofflor". Som vanligt hade han mycket tänkvärt att säga. Han hämtar mycket från sin familjs vardag och andra egna erfarenheter, men alla kan känna igen sig i det han berättar. Iväll handlade det om "att vila för att växa", som underrubriken löd. Han utgick från fyra punkter.

1. All verklig vila förutsätter begränsning
Det är en myt att livet blir rikare ju mer man fyller det med. Om man vill vinna ett liv, måste man vara beredd att förlora andra liv. Vi vill så gärna ha allt, men ett liv kan inte rymma allt. I ett överfullt liv finns inget utrymme för tillväxt. Begränsningarna vi gör ger utrymme för det vi vill ska växa.

2. Att vila är att växa
Han slog fast att det inte är fult att vara trött. Människan skapades på sjätte dagen, men redan på sjunde dagen fick skapelsen vila, alltså redan innan hon börjat göra något. Det kan vara klokt att vila innan också. Vi kan behöva utöva "hasandets undersköna konst" som Martin Lönnebo uttryckt det, att dra benen efter oss så att själen får vila och komma ifatt.

3. Att vila är att ta ansvar
 Att vila innebär inte att man är oansvarig och släpper taget. Ibland tar man ett större ansvar för sitt liv genom att vila än genom att bara fortsätta rakt fram. Det var faktiskt så jag kände det när jag bestämde mig för att vara hemma en hel vecka i stället för att gå till jobbet och hosta mig igenom dagarna. Snart har jag vilat i två veckor och det känner jag att jag behövde. Visserligen är hostan kvar, men jag börjar känna mig starkare och mer utvilad.

4. Att vila är att ge det vanliga arbetet en chans att utvecklas
Bara för att man stretar på behöver det inte ske en utveckling. Det tror jag att vi i skolans värld borde ta till oss mer av. Ibland behöver man "lägga korsordet åt sidan för när man tar upp det igen så kommer orden direkt" fick vi veta. Tomas fru är en inbiten korsordslösare och det var hennes ord han citerade. Jag kan känna igen mig i detta.

Tomas avslutade med att säga att när vi lägger bort något och bara vilar så lägger vi detta i Guds händer. Det är det som gör att vi kan vila. Sedan sjöng vi ( läs alla andra, min röst håller inte) en aftonpsalm och bad Fader vår tillsammans innan Klas gav oss Välsignelsen.

Det var en skön avslutning på denna dag, som jag för övrigt tillbringat hemma i lugn och ro. Maken är fortfarande nere i Halland. Så det är katterna, hunden och jag som får hålla ställningarna. I eftermiddag började jag läsa Tomas Sjödins bok, som jag köpte i måndags. Den fanns att köpa även ikväll och han läste två krönikor ur den för oss. Annars var det den vanliga hundrundan och postrundan med hunden, fika med svärfar som tittade ut hit och lite stickning. Min första strumpa är klar och nästa påbörjad.

2 kommentarer:

 1. Det är verkligen viktigt att tänka på vilan. Man kan inte gå på för högtryck i alla tider. Det är vi människor som själva skapar stress och jäkt och glömmer tid för vila. Det jag själv kan känna nu är att många i min närhet just nu stressar för att få tiden till att gå på olika pass för att bygga muskler eller röra på sig. Bor man som jag gör så är det bilresa fram o tillbaka och passet som tar mycket att den tiden man kunde utfört liknande saker under lugnare förhållanden i hemmet eller dess närhet. Jag tycker inte att det är fel att röra på sig eller vara med på olika pass, men det handlar många gånger om att stressa fram till dessa stunder. Vila gör vi nästan aldrig, kanske skulle få det som en hit, kom till lokalen så vilar vi tillsammans, istället för att bara fokusera på rörelse. Det ena får inte utesluta det andra.

  Han är så klok herr Sjödin, jag har hört honom vid ett par tillfällen.
  jag kommer att tänka på det du sammanfattade för oss...om inte så påminn mig gärna =)

  SvaraRadera
 2. Tack för föreläsningen. Bara att ta till sig. Det där med korsordet var ju verkligen en bild som alla korsordslösare känner igen.
  Nu är jag inne på tredje dagens vila. Bara läsa och röra sig ute -och inne. Plus enkla vardagssysslor. Prata och skratta med ( eller mera åt) katt-tokarna. Min mamma skrattar säkert gott i sin himmel, när hon ser att jag också kunde bli kattmänniska. ( Vilket jag ju är som person)
  Skoljobbet - ett par timmars jobb -få ligga till söndag. Idag är det fortfarande LOV.

  SvaraRadera