tisdag 30 november 2010

Natten är svart

Solnedgång över Rannäs
Det är svart som natten utanför fönstret. Så här sent hjälper inte ens snön till att lysa upp i mörkret. Ibland kan det kännas så även i livet. Det är mörkt och inget finns som lyser upp tillvaron. Ändå vet vi att efter varje natt kommer det en morgon. Solen ska stiga upp över horisonten och lysa över jorden igen. För några timmar sedan dalade den och försvann bakom skogsranden i väster. Om några timmar kommer den att resa sig i öster. Det är inte säkert att vi kommer att se den. Himlen kanske är grå och mulen, men vi vet att solen ändå finns där bakom allt det grå. Soluppgången kommer. Vi kan t o m räkna ut när den ska ske. I livet är det inte alltid lika lätt att räkna ut när det ljusnar igen. Vi kan bara lita på att det kommer att ske en ljusning.

Jag har tidigare skrivit att jag inte tror att det finns en mening med allt som sker. Det finns händelser som vi möter i livet som är helt meningslösa. Gud vill inte allt som sker. Om han ville det, skulle han inte vara den kärleksfulle guden som jag känner. En del av det som sker orsakar vi faktiskt själva med våra handlingar. Andra saker kan vi inte styra över. Det är andra människor eller naturens krafter som ligger bakom. Vi vill gärna ha total kontroll över våra liv, men det kan vi aldrig få. Men jag tror att Gud kan använda varje situation vi hamnar i. Mitt i all bedrövelse finns han där och kan trösta och styrka. Långt senare kanske vi kan se att vi gick starkare ut ur situationen. Det kom ändå något gott ur det hemska.

Det är också i de svåra stunderna som vi kan se var vi har våra vänner, vilka vi kan lita på, vilka det är som finns där vad som än händer. Jag hoppas att jag ska kunna vara tillräckligt stark att finnas kvar när mina vänner behöver mig. precis som jag hoppas de ska finnas där för mig när jag har det svårt.

Varför denna dystra krönika? Allt kan jag inte berätta, men jag har fått veta saker, som jag önskar aldrig hade hänt. Det är inget som går att göras ogjort. Nu gäller det att ta sig igenom. Så mycket sorg och oro, ja till och med ilska, kan uppfylla ens tankar. Men allt har sin tid. Även om natten nu är kolsvart så vet vi att det kommer en soluppgång. Morgonen ska gry igen.

Men när solen går upp imorgon, kommer det dagen inte att vara som alla andra. Skolan är stängd imorgon. Idag satt vi med jackorna på och huttrade oss genom skoldagen. Värmen slutade visst fungera i fredags eftermiddag. Det jobbades idag på att få igång den igen, men tydligen var det lättare sagt än gjort. Därför får eleverna stanna hemma imorgon. Jag ska jobba hemma, men på eftermiddagen får jag åka in till skolan för ett möte. Högstadieskolan har som tur är fungerande värme.

Nu är det dags att krypa ner i sin varma säng. Här hemma är det i alla fall varmt och skönt. Det har jag sett till att det blir genom att bära in ved och elda för fullt i pannan. Det behövs nu när temperaturen kryper längre och längre ner på skalan.

1 kommentar:

  1. Usch, det låter jobbigt! Hoppas att det går att reda ut ... Hörde på radion om er kalla skola. Vi har 14 -16 grader här. Vad säger du, är det skäl att stänga?
    Såg soluppgången idag ....Det såg ut som om jättarna dansade ( vi har ju läst vikingatid .. så en hel del av asatron har kommit med.)Och nätr jättarna dansar ska man vara försiktig.... :)
    Hoppas att du har det varmt och skönt därhemma.

    SvaraRadera