lördag 20 oktober 2012

Gult vinner

Rosornas blad är röda
 Vilka fantastiska färger det varit och fortfarande är denna höst! Jag går omkring och njuter av alla intensivt gula och röda toner. Idag jobbade vi ute i trädgården, hunden och jag. Jag plockade in en del krukor för övervintring nere i potatiskällaren under huset. Hunden sprang mest runt och nosade på allt. Det var varmt och skönt även om inte solen tittade fram.
Den ryska martornen skiftar i silver och blått
 Det är klart vi vet att det snart är över. Färgernas dagar kommer att försvinna. Sedan blir det grått, innan det möjligen blir vitt. Men just nu får vi njuta så mycket vi kan. Jag hämtade kameran och sen gick vi en liten runda genom trädgården, upp på kullen bakom huset och nedför ängarna på andra sidan.
Lönnarna lyser i gyllengult
  Överallt lyser nu lönnlöven gyllengult. De lyser så kraftigt. Varje löv är som en liten sol. När de ramlar av täcks marken av gula fläckar. Det var längesen jag upplevde hösten gula löv så intensiva. De liksom överröstar de andra färgerna. Gult vinner.
Solgula lönnlöv
Det var den gula kören som vann ikväll. Precis som jag hoppades. Jag kommer att sakna Körslaget och Team Putte nu när finalen är över. Team Hoffsten var också bra, men vetlandakören var ändå bäst, enligt mig.
Röda nypon och gulgröna bald
 Vår egen kör har redan börjat öva inför julkonserten. Tyvärr har jag inte kunnat vara med vid den första övningen. Då var jag lite krasslig och låg hemma. Nästa övning missar jag också. Då ska jag fira min födelsedag. Men sen ska jag vara med. Det är tur att det handlar om julsånger och att de allra flesta är välbekanta. Dessutom har jag sällan problem med att sjunga direkt från noterna. Det sitter i från tiden med kammarkören.
Kullen skiftar i gult och grönt
 Än är det långt till jul, men det tar inte kommersen hänsyn till. Varuhusen har redan börjat med julpyntet och nu startar julmarknaderna sin säsong. Den här helgen öppnar Julmarknaden i Åminne. Maken åkte dit med sin far. Själv vägrar jag befatta mig med julen innan min födelsedag. Och den infaller två månader före jul. Innan dess behöver man inte tänka på julbestyren, tycker jag. Jag väntar gärna ännu längre. Om man börjar för tidigt, hinner man tröttna innan julhelgerna är över. Det är inte många som håller ut till Tjugondag Knut nuförtiden.
Grannen plöjer fram chokladbrunt
 På andra sidan kullen höll grannen på att höstplöja. Själv gräver jag aldrig på hösten. Jag väntar till våren. Nu får allt i trädgården vila. Några som inte vilar är vildsvinen. Det var ett bra tag sedan de var framme nära gården. För någon vecka sedan upptäckte jag vid en morgonpromenad med hunden att de varit andra sidan kullen bakom vårt hus. Nu var där fler spår efter dem. Än så länge har de inte varit inne på vår sida om stenmuren. De har hållit sig på grannens mark. Fast det är nog en tidsfråga innan de söker sig upp till vår ekbacke. Ekollonen lockar nog.
Ekar och lönnar
 Det hade varit trevligt med en cachingtur idag, men sånt hinns inte med nu. Jag får vänta lite tills det blir lov. Det är bara en arbetsvecka dit. Men den veckan blir nog intensiv. Efter lovet ska vi klara av alla utvecklingssamtal med elever och föräldrar. Det brukar vara trevliga samtal, men de måste förberedas.
Takko jagar löven
 Jag har mina ansvarselever i sexan. Just nu pratar vi en hel del om våra förmågor och om kunskapskraven i de olika ämnena. Tidigare har vi inför utvecklingssamtal och IUP-skrivande skickat hem lite förslag i de olika ämnena som elever och föräldrar kunnat samtala om hemma och välja som mål. De har givetvis kunnat komma med egna förslag. Oftast blir det i svenska, matematik och engelska. I år föreslog jag min kollega att vi skulle utgå från förmågorna i stället.
Lönnar i guld, ekar i brons
  Därför att vi pratat mycket om The Big Five. Hittills har vi mest pratat om förmågan att hantera information och procedurer samt kommunikationsförmågan. Nästa vecka ska vi fortsätta med de övriga: begreppsförmågan, analysförmågan och den metakognitiva förmågan. Vi har kommit in på dem också men inte lika ingående.
Mera guld och brons
 Eleverna har fått självskatta sig utifrån The Big Five. Veckan som kommer ska var och en välja ut några förmågor som de vill utveckla. Sen ska vi fundera på i vilka ämnen vi kan träna och hur vi ska göra det. När vi pratat om t ex förmågan att kommunicera, upptäckte de att den kan man öva i så gott som alla ämnen. Det finns alltså många olika sätt att träna på. Det ska verkligen bli spännande med höstens utvecklingssamtal.
Gamla ekstockar med sina gröna mosstäcken
 Vid betygskonferensen i Växjö betonades att eleverna skulle få visa sina förmågor på det sätt som passade var och en bäst. Därför måste vi variera vårt arbetssätt och våra bedömningsmetoder. Det håller jag verkligen med om. Vi kan inte bara använda oss av skriftliga prov, men inte heller enbart muntliga redovisningar. Den elev som känner sig obekväm med det ena sättet ska kunna få bli bedömd på ett annat sätt. Det betyder inte att de alltid ska slippa t ex redovisa inför klassen. Det behöver de också träna på. Men när vi bedömer deras förmågor, ska vi göra det på ett sätt, som de är bekväma med så att de får chansen att verkligen visa vad de kan. Det är inte deras personlighet vi ska bedöma utan deras kunskaper, betonades också i Växjö.
Så många färger det finns
 Ibland drar vi igång olika projekt utan att riktigt veta var det ska landa. I femman har jag startat ett projekt i engelska som utvecklades till att omfatta även bild som inte jag har i klassen. Det är kul när man kan jobba ämnesövergripande och tillsammans med andra kollegor. Vi jobbar med temat Ghost Stories. Vi har tittat på film och läst spökhistorier. Ni skriver de egna spökhistorier tillsammans i mindre grupper. Slutprodukten ska bli en film i Photostory. Vi har gjort ett filmmanus på engelskan. På bilden ska de göra bilder som vi ska fotografera av. Just nu pågår ett intensivt skrivande. I fredags skulle bildskapandet börja och jag har inte hört hur det gick än. Sedan ska berättartext och repliker läggas på liksom musik. Det är kul att göra sådana här projekt ibland, men när man håller på, kan man ibland undra om man tagit sig vatten över huvudet. Åtta filmer ska det bli till slut.
Bakelsebottnarna är klara
 Festförberedelsena fortskrider. I fredags var jag hos frisören. Då passade jag också på att beställa tårtor. Det blir en tårta på torsdag i skolan och två tårtor som ska hämtas på lördag. Det är inte billigt att köpa tårtor, men jag betalar gärna för att slippa baka själv. Det räcker med det andra. Idag bakade jag några sorter att ha i frysen ifall det kommer några på besök. Det blev mandelbottnar till bakelser. Krämen som ska vara på bottnarna kunde jag inte göra klar då det fattades grädde i kylskåpet. Den hade gått åt till något annat. Jag får inhandlar ny grädde imorgon. I stället gjorde jag några kolasnittar som också är bra att ha till hands. Sen gick luften ur mig. Det fick räcka för nu. Maken har ju bakat bullar tidigare i veckan.
Kolasnittarna likaså

1 kommentar:

 1. Vilka superbilder! Bra tänk med att göra IUP utifrån förmågor... ska ta det med mig till nästa termin.
  Håller också med om att man måste få visa sina förmågor på olika sätt.... bara det att det r svårt att få till en slutredovining där man kan välja ... men det tål också att fundera på. Är nog dags att ta in eleverna mer i planeringstänket, nu är ju jag relativt inne i förmågetänket och barnen har också förstått vad det handlar om.... Spännande är det iaf!
  Julen blir lagom till julmarknaden i Apladalen tycker jag. Jag vill hinna min femtionionde födeösedag innan julen ställer sig i vägen JA, nu är det inget att fira... jag tror att du förstå vad jag menar...ingen jul före den första advent för mig.
  HAr inte alls följt körslaget, tycker inte att det är så kul. Sjöng ju i kör förr i tiden... det var ju kul... men att kolla på TV4... nä...
  ( HAr en hemlig last i den kanalen ... Bonde söker fru... lite skämmigt! Och så ser jag Solsidan...
  Ser fram emot din födesledagsfest. Låter jättekul! HA en bra vecka tills dess!

  SvaraRadera