måndag 22 oktober 2012

Söndagsstrul och måndagsbestyr

Papperstillverkning
 Ny vecka, nya lektioner. Idag var jag inte så inspirerad att sätta igång och jobba. Gårdagens äventyr kanske tog musten ur mig. Ska berätta mer om det senare. Det är tur att jag har planeringstid första passet på måndagar. Jag hann med det jag skulle och kunde fika i lugn och ro. Fast kaffeautomaten spottade ur sig superbeskt kaffe och mjölkpulvret kunde knappt anas. Det var inte gott, men jag kanske piggnade till i alla fall lagom till kemilektionen i fyran. Idag var det några mammor på besök i klassen. Det är nämligen besöksvecka på skolan. Sen har jag rast och då brukar jag åka hem till hunden så han får komma ut. Det blev en kortkort runda innan jag skyndade tillbaka till skolan för att äta lunch med fyrorna. Idag var det trångt vid borden. Alla elever var på plats plus tre mammor, en VFU-student och så jag.
Höstpromenad med hunden
 Efter lunchen är jag rastvakt en liten stund före eftermiddagspasset i sexan. Det är ett långt mastigt pass med tre lektioner. Först är det engelska. Då tittade vi på en film om Halloween och pratade kunskapskrav. En av eleverna frågade vad Halloween hade med betygen att göra. Snart ska vi ju sätta betyg och eleverna måste ju veta vad det är vi kommer att bedöma. De ska bl a kunna kommentera "några företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används". Vi kom fram till att de skulle kunna visa sin förmåga att kommentera genom att berätta om Halloweenfirandet i engelskspråkiga länder. De ska "också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper", står det. Det gjorde vi bl  a genom att jämföra "trick or treat" med vår sed att gå påskkärring på skärtorsdagen. Vi pratade också om allhelgonahelgen och hur vi firar den inte med spöken och häxor utan genom minnas de döda och tända ljus på kyrkogårdarna. Det blev ett brasamtal som slutade med att de fick fundera på hur de ville redovisa sina kunskaper.
Möte med fåren
 Nästa lektion brukar vi ha teknik, men vi vände lite på lektionerna idag och tog matte i stället. Då använde vi  våra mini-whiteboards och jämförde decimaltal och bråktal med varandra. Det var intressant att se vilka som hade förstått sambandet mellan dem. Vi avslutade med en lek. Tre elever fick ett mattebegrepp. De andra fick ställa ja- och nejfrågor till dem för att kunna lista ut vilket begrepp det var de fått. Det får vi nog göra fler gånger.
Mossiga stenar och gula löv
 Sista åttiominuterspasset har halva klassen hemkunskap och halva är kvar hos oss. Idag tillverkade vi papper av gammalt datapapper. Förra veckan rev vi papper i småbitar och i fredags lade bitarna i blöt. Sen mixade vi dem i en hushållsmixer. Min kollega hittade en sådan på loppis somras och inhandlade den till detta projekt. Alla fick pröva på att göra små papperark som nu hänger på tork i klassrummet. Det blev lite blött och kladdigt men det är kul och resultatet brukar bli bra. Ramarna har jag tillverkat för längesen och använt med flera klasser genom åren. Efter lovet blir det andra gruppens tur. Fast det dröjer till vecka 46 för direkt efter lovet har vi studiedag.
Mot kullen
Efter dagens personalkonferens åkte jag hem. Då gick vi en lite längre runda, hunden och jag. Vi mötte fåren i hagen, som tittade storögda på oss. Solen lyste med sin frånvaro, men de gula löven lyste fortfarande upp i naturen. Det var behagligt i luften. Sen gick vi hem och fikade och rättade matteböcker.

Vad var det nu för äventyr jag var med om i helgen? Ibland blir det inte som man tänkt sig. Efter söndagens gudstjänst, åkte jag till Naturum vid Store Mosse. Jag ville kolla in köket och räkna lite porslin inför nästa söndag. Det var snabbt gjort och jag återvände till bilen. När jag vred om startnyckeln, hände ingenting. Bilen var som död. Alla lampor lyste så det borde inte vara urladdat batteri. Men startmotorn kanske lagt av.  Till råga på allt hade jag glömt min mobil hemma i den andra väskan. Det blev till att låna telefon på Naturum.   Maken var hemma, men han svarade inte. Han var förstås ute i verkstan. Nuförtiden har man alla nummer i mobilen, men vad hjälpte det. Till slut ringde jag till grannen på Berget. Han svarade och snäll som han är åkte han över till oss och berättade om min belägenhet för maken. Det tog förstås en stund innan han dök upp på Naturums parkering. Vi prövade med startkablarna, men inget hände. Till slut fick vi hjälp av några yngre män som knuffade igång den. Den hostade till och startade. Maken körde den hem och jag tog hans bil. Idag fick den komma till verkstan i Smålandsstenar. Maken jobbar ju på den orten. Det var kabeln till startmotorn som var av. Jag såg tusenlappaarna flyga iväg, men det kostade faktiskt under tusen kronor. Det tackar vi för. Nu ska jag kunna köra vidare med min lille Fabian utan problem, hoppas jag.


1 kommentar:

  1. Köper direkt tanken att gissa begrepp. Ska bli spännande att se hur det funkar.
    Tur att det inte var värre med bilen, att laga sådana brukar ju kosta en bra slant.
    Gjorde papper i samband med Grön Flagg för något år sedan. Blev fint... men är lite klabbigt.
    Ha det bra i födelsedagsveckan!

    SvaraRadera