söndag 7 oktober 2012

Team Silver loggar gult

Team Silver
 För en vecka sedan fick jag ett mail från 1000sjöar, som undrade om vi ville ta en cachingtur till Uddebo. Där var ett event förra lördagen, men ingen av oss hade varit där. Alla, som var med och arrangerade vårt eget event i Fänestad, nappade på förslaget. Så igår åkte vi till Uddebo för att logga lite burkar. Vi var 1000sjöar, forjoi, pjf70. klokare, Ardbeg10, Virrepinnen och så Tess förstås, som höll ordning på flocken.
Start vid Gula Huset
 Bilarna parkerades vid Gula Huset i Uddebo. Vi gjorde ett halvhjärtat försök att lösa letterboxen där, men sen gav vi oss av på dagens långa motionsrunda. Det fanns totalt 20 cacher från eventet Yellow caching. Rundan var väl ungefär 8 km.
Promenad i Uddebo
 När vi gav oss av, mötte vi en av eventets arrangörer på bron över Assman. Han var inte själv geocachare, men hade ordnat eventet tillsammans med Yngve Myrslok. Han var väl en av eldsjälarna i Gula Huset. Där höll de på med byggnadsvård.
Vart ska vi?
 Cacherna på rundan bestod uteslutande av petrör. De var inte svåra att hitta, kanske inte heller så roliga eller kreativa. Men det var trevligt att promenera rundan tillsammans. Vi loggade den här dagen under namnet Team Silver. På så sätt sparade vi plats i loggböckerna.
Vad har de spanat in?
 Det var lite kyligt när vi började vandringen, men det höll uppe. Så småningom kom solen och värmen. Det fanns också några gamla gömmor, som ett par av oss inte loggat. Vi andra väntade medan de letade reda på gömmorna.
Kanske detta renoveringsobjekt
 Förra gången vi var här reflekterade vi över alla gamla kåkar. En del var bebodda, en del fallfärdiga. Här behövdes verkligen lite byggnadsvård. Förr fanns det många väverier i de här trakterna. Idag stod många gamla industrilokaler tomma och då tar naturen tillbaka det vi tagit från den.
Möte med hästar
 Vi mötte inte så många människor, även om vi förstod att det fanns andra geocachare i trakterna. Tess sprang runt och höll reda på oss, men när vi passerade några fina bastanta hästar, ville hon ta en stor vid omväg runt dem. Hon är nämligen rädd för hästar. Vatten däremot är hon inte rädd för. Hon badade så fort hon fick tillfälle.
Ännu en cache loggad
 Vi traskade på och hittade den ena gömman efter den andra. Virrepinnen var på hugget och det var nog han som hittade flest gömmor.
Gyllene höstfärger
 När det blev varmt, åkte jackorna av. Solen värmde och lyste upp alla gula löv i aspar, lönnar och björkar. Snart kommer lövträden av kläs av. Som en av mina bloggvänner skrev på Facebook: "och helt plötsligt fann jag mig själv ordentligt påklädd och naturen på väg att bli avklädd...."
Gamla hus och gula höstlöv
 Det fanns gott om stora hus i Uddebo, kanske gamla disponentvillor. De hade torn och många fönster att putsa. Det låg vackert innbäddade av höstklädda träd. Idag är det så lätt att ta hand om alla gamla hus. Det kostar både tid och pengar att hålla dem i ordning.
Gula löv på marken
 Det gula temat fortsatte. Marken täcktes här och där av en vacker matta av gula löv blandat med andra höstfärger. Vilken färgrikedom det finns i höstlövens prakt.
Mycket vatten i Assman
 Till sist kom vi fram till en bro över ån Assman, som vi följt. Här var det gott om vatten och forsade fram under bron så att det skummade.
Fikapaus för Team Silver
 Vi hittade en rastplats på andra sidan ån. Där stannade vi och fikade. Det var gott med lite kaffe och några mackor. De 15 första cacherna var bärgade. Längs vägen tillbaka på denna sidan ån fanns inte så många gömmor. Men vi plockade dem en efter en, när vi vandrade tillbaka mot bilarna och Gula Huset.
Letterbox loggad
 När vi kom tillbaka, klurade vi lite till på letterboxen. Man skulle räkna fönster och ta reda på olika saker och sätta in siffror i en uträkning för att få fram de rätta koordinaterna. Ibland var det lite tveksamheter. Vi hade väl nästan gett upp när jag fick syn på ett svar som vi funderat mycket på. Sen var det bara uträkning kvar. Vi fick fram en rimlig plats och alla stack iväg åt det hållet. Men när vi närmade oss platsen, blev vi tveksamma. Då räknade vi om koordinaterna för alternativ 2. Det lät mycket troligt och då gav vi oss iväg dit. Där fick vi leta lite bland träd och mossa innan 1000sjöar kunde plocka fram burken. En letterbox ska innehålla en stämpel. Det gjorde inte denna, bara en stämpeldyna. Man fick använda sin tumme, men som tur var hade jag med mig min egen stämpel. Så vi använde den. Men jag fick ingen stämpel i min egen bok.
Under bron
 Nu var det bara en Yellow cache kvar. Det var den med den högsta terrängrankingen, en 4,5:a. Dit var det en bit, så vi tog bilarna. Den hette Bron och vi förstod att vi skulle ner under bron och leta. Det var en sådan där bro där man kan krypa på järnbalkarna under. Det var också där vi hittade gömman. Det var kanske den som blev pjf70:s 1000.e cache. Virrepinnen passerade 300 nån gång under dagen. Tillsammans har vi hittat ganska många cacher, flera tusental.
Loggningsförsök vid en annan bro
 Vid Gula Huset fanns det också en gammal cache under en bro. De flesta av oss hade redan loggat den. Men pjf70 och Virrepinnen ville ju gärna ta den med. Redan när vi kom på morgonen konstaterade vi att det nog var lite för högt vattenstånd för att ta den torrskodd. De gjorde ett annat tappert försök när vi kom tillbaka från vandringen. Innan vi lämnade Uddebo var de framme igen och kollade. De ville ju så gärna ta den. De förskte men hittade inte burken. Till slut var det nestorn i gänget, 1000sjöar, som plockade fram den till dem. Men de fick sätta tillbaka den själva. Den låg inte riktigt på samma ställe som vi hittade den på.
Två cachesökare påhejade av de andra
 En annan cache, som de flesta redan loggat, var Mordbron. Vi tittade på medan de andra letade. Den var lite klurig, men jag såg den.
De hittade den!
 Virrepinnen tyckte att den borde ha varit på bron. Det var den inte. Men till slut hittade de den och kunde signera loggboken.
Man kan göra annat än spela golf vid en golfbana
 Brocachen låg bredvid en golfbana. En bit därifrån på andra sidan golfbanan fanns en annan cache. Den loggade vi medan golfarna drog sina golfvagnar över greenen bredvid.
Lustiga huset
 När vi var nöjda med Uddebo, drog vi oss tillbaka mot Tranemo. Det blev några stopp på vägen där det fanns ologgade burkar för några av oss. Den sista gemensamma gömman för dagen blev Lustiga Huset? Efter den skildes vi åt. Virrepinnen skulle hem på 40-årskalas. Men vi andra hoppade in i en bil och fortsatte ett tag till.
Glasets Hus i Limmared
 Det blev ett antal gömmor även i Limmared för oss som fortsatte dit. Glasets Hus var en av dem. Här letade vi ett litet tag innan jag förstod var den var. Ardbeg10 hade redskapet som behövdes för att lättare få fram den. Glasets Hus verkade intressant men vi gjorde inget besök den här gången utan fortsatte till nästa gömma.
Tess gömma
 En av de lättare gömmorna hette Tess gömma. Det var klart att vår Tess skulle få plocka fram den. När jag sett burken, ropade jag på henne och hon kunde snabbt hämta geocachen. Man kan lära hundar att hitta geocacher likaväl som kantareller. Systergömman en bit bort, Hannas gömma, var inte mycket att ha. Den bestod av en pappburk i en plastpåse och var genomblöt. Jag loggade en Neads Maintenance och idag är den Disabled. Pappkartonger klarar inte det blöta vädret. Här behövs en riktig plastburk. Dessutom innehöll den en liten godispåse. Mat eller godis hör inte hemma i geocacher. Det kan dra dit vilda djur som förstör gömman.
Här är cachen
 En annan trevlig gömma var en multicache, Rosenlund #2. Den bestod av två steg, men andra steget var lite längre än vi trodde. Man skulle följa gula snitslar genom skogen. Marken var lite tråkig att gå på med mycket ris och några diken att hoppa över. På ett ställe tappade vi spåret. Vi letade ett bra tag innan 1000sjöar upptäckte den gula snitseln. Sen var vi snabbt framme vid slutgömman.
20 m från nollan, det stämde
Den sista cachen i Limmared blev Grusvägens gruva. Det stämde att koordinaterna var ca 20 m från gömstället, men det var inte så svårt att gissa var burken fanns. Numera är koordinaterna ändrade. Sedan åkte vi hemåt. Den allra sista gömman tog vi i Gislaved. Den heter http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=7dac329c-0cd8-4991-8acb-8712c0496c90och finns vid Gislerinken. Sedan var vi nöjda. Det hade varit en riktigt trevlig dag med Team Silver. Vi hade traskat ca13 km. Vi loggade lite olika antal burkan. För min del blev det 38 stycken, alltså en riktigt bra utdelning. Jag tror att alla gärna gör om det en annan gång på en annan plats.

1 kommentar:

  1. Känner igen några... har inte brytt mig om alla i Limmared... inte de där barncaherna... de vrkade inte så kul... däremot ska jag leta upp de nyare så småningom. Och Uddebopromenad får det bli nå´n gång. Ha en bra arbetsvecka!

    SvaraRadera