söndag 3 mars 2013

Kundvagnar och raviner


Då var det dags att packa bilen full med cachingutrustning, lite fika, två hundar och en medcachare. Vi möttes vid macken i Forsheda på lördagsmorgonen och packade in oss i min lilla bil för att åka till Ullared. Det tog ett tag innan hundarna någorlunda accepterat att åka i samma bil. Vi stannade i Fegen för att låta dem röra på sig och för att ta lite kaffe. Det var kallt och blåsigt så det blev en snabbfika och snabbrastning. Här har vi stannat förut, men då var det sommar. På andra sidan den frusna sjön finns en gömma som vi besökte då. Nu stannade vi inte så länge utan fortsatte mot dagens första resmål, Ullared. Det var säkert fler bilar som skulle dit för det fanns andra som också stannat till här. Fast de satt kvar i bilen och fikade.


Ullared var dagens första resmål. Egentligen var det inte shopping som stod högst på dagordningen utan geocaching. Här finns en rolig mysterygömma som vi äntligen fått tag på alla siffrorna i koordinaterna till. När vi var där i juli, hittade jag den ena av kundvagnarna som hade halva koo. Det fanns ju många att leta bland. Jag tror där finns 6700 kundvagnar. Den andra vagnen hittade vi inte, men för ett litet tag sedan fick jag tag på siffrorna. Det var ett litet danskt-svenskt samarbete som bar frukt. Så nu kunde vi åka raka vägen till stället. Hur nära vi var visste vi nog inte när vi stannade till för att knappa in siffrorna i GPS:en. 6 m svarade GPS:en. Det var bara att kliva ur och gå fram till den lilla nanogömman. Så enkelt ordnade vi det. Det blev min 1500:e cache. Sen parkerade vi på den stora parkeringsplatsen och gick på en shoppingrunda. Hundarna fick stanna i bilen. Jag hittade det jag skulle och lite till, hundgodis, några tröjor till mig och sockar till maken. Sen var jag nöjd.


När jag kom tillbaka till bilen, hade hundarna mutat in sina områden. Tess hade baksätet och Takko låg i framsätet. De var i alla fall lugna och ville gärna smaka på hundgodiset. Vi hade fler gömmor att leta upp så vi fortsatte norrut. Längs vägen hittade vi några bensträckarcacher.


Hundarna fick komma ut och springa runt lite. Vi behövde också lite frisk luft, men det var kallt och blåsigt. Därför blev pauserna korta. Det var inte riktigt bra GPS-väder heller. Ibland var vi väl långt från nollan. Då var mobilappens karta till stor hjälp. Jag zoomade in så nära jag kunde och då var det lättare att jämföra med verkligheten.


I gränstrakterna mellan Halland, Västergötland och Småland låg ju förr Östdanmark. Det fanns en serie cacher på det temat. Vi letade upp två av dem. Den ena låg vid Hättestenen, som fått sitt namn av att kvinnorna förr stannade till här för att sätta på sig sina fina broderade hättor innan de fortsatte till kyrkan. Vi hade inte med oss våra hättor, men så var vi inte på väg till kyrkan heller. Det var luvor och huvor som gällde den här dagen. Vid den andra gömman i serien låg det lite skräp. Jag skrev i loggen att det kanske vore bra med ett CITO-event här. Idag fick jag ett mejl från cacheägaren som undrade vad det var. Det visade sig att det var en tjej som bara loggat två cacher så hon visste inte så mycket om geocaching. Men hon hade fem egna gömmor i den här serien. Jag skrev förstås tillbaka och förklarade att vid ett CITO-event plockar man skräp och gör snyggt på platsen.


Dagens kyrkcache fanns vid Mjöbäcks kyrka. Där svängde vi av mot Öxabäck. Vi började bli hungriga, men tyvärr var inte den lokala korvalådan öppen. Öppnas till våren 2013, stod det. Även om vi är inne i vårmånaderna är det inte riktigt vår än. Så vi skippade Öxabäckscacherna och drog mot Skene och Kinna.


Någonstans längs vägen fann vi dagens största filmburkscache. Här kunde man byta DVD-filmer eller VHS-varianter. Vi glömde rullarna hemma så vi fick bara lämna våra signaturer och några fingeravtryck.


Vid en gammal skjutbana var det både takdropp och skridskobana att ta sig förbi innan vi kom till cachen. Bilen stod på den isiga grusvägen utanför. När vi kom tillbaka närmade sig en bil från andra hållet. Det var precis att vi kunde passera varandra utan att hamna i diket. Sedan fick vi köra in en bit och vända.

I Skene åkte vi till Frölichs gatukök och beställde en hamburgare med ädelost. Det var riktigt gott med lite varm mat. Vi satte oss i bilen hos hundarna och åt. Sen gick vi en liten runda i närheten. På torget letade vi efter en gömma utan att hitta den, men vid Erikshjälpen gick det lättare.


 Av någon anledning hade inte mina PQ:er laddats över i GPS:en. Så jag cachade mest med mobilen i Skene. Vi hittade ett antal trevliga gömmor längs Industrigatan. Några av mina favoriter var Vad är det här? och  YES. På många av ställen kunde vi köra bilen nästan ända fram till cachen. Det var skönt i det kalla vårvädret. Solen ville inte visa sig och det blåste kallt om öronen.


Assbergs raviner blev nog mitt favoritställe på dagens tur. Det var ett naturreservat vid en ravin där det både fanns en traditionell cache vid infotavlan. Där parkerade vi och letade upp burken. Den satt lite högt så även den här gången fick teleskopstegen komma fram ur bagaget.


Jag klättrade upp och Katrin loggade. På tavlan kunde vi läsa en hel del om platsen. Där fanns också broschyrer som jag tog med. De fick jag nytta av när jag kom hem liksom hemsidorna jag hittade på nätet. Vid Assbergs raviner fanns nämligen även en Earth cache. Jag gillar den här typen av cacher för de innehåller en lektion i geologi. Det ska de göra och så var det här också. För att få logga cachen måste man svara på frågor som rör området. En del brukar man kunna googla sig fram till eller hitta på infotavlor eller i broschyrer, men nån fråga kan man oftast bara besvara på platsen.


Vi passade på att rasta hundarna genom att gå den drygt 400 m långa handikappanpassade stigen. Där den tog slut kunde man passera en grind och gå ner i ravinen, men där var det inte handikappvänligt. Det fanns bord och bänkar längs stigen där man kunde stanna och titta på fåglar eller fika.


Vid det sista bordet skulle man använda GPS:en för att ta reda på höjdskillnaden mellan grindplatsen och en träbro över bäcken nere i ravinen. Det blev jag som fick hasa mig nedför branten på is och lera. Det var halkigt vilket som och jag hade bara GPS:en att hålla mig i och några taggiga buskar. Men jag lyckades både ta mig ner och upp igen till Katrin och hundarna som väntade däruppe. Vi fick ihop alla uppgifter vi behövde och senare kunde jag mejla svaren och få godkänt på uppgifterna från cacheägaren.


Vi fortsatte cachingturen i Skene och hittade ett antal trevliga gömmor bara med ett litet avbrott för kaffe och toalettbesök på Shellmacken. Sen drog vi oss hemåt. På vägen passerade vi en slutgömma på en myst som jag löste innan vi åkte. Det är klart att vi stannade och loggade den.

Den sista gömman hittade vi på torget i Svenljunga. Där fanns en liten scen som gömde en nanocache. Det var väl ungefär vid den tiden som Andra chansen i Melodifestivalen började på TV. Den missade jag nästan helt. Tyvärr fanns det ingen publik vid scenen. Annars kunde vi kört en egen föreställning. Nu fortsatte vi hemåt efter en lång dags cachande med 25 olika cacher i bagaget. Det blev en härlig runda och många trevliga minnen att berätta om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar