torsdag 14 mars 2013

Pittoreskt på Pi-dagen


Idag vaknade vi till en vacker vintermorgon. Solen sken på den vita snön som täckte allt. Som tur var hade maken fått igång traktorn och plogat vägen tidigt innan han gav sig av till tåget.


Hunden och jag valde att gå på den plogade vägen på vår morgonrunda i stället för att pulsa över kullen. Det var betydligt lättare att traska vägen fram och tillbaka innan jag också gav mig av till jobbet.


Nu kan jag avslöja vad det var vi gjorde ute i den snötyngda skogen igår. Jag placerade ut en ny geocachegömma. Den ville jag att reviewern skulle publicera idag. Annars kunde vi ju väntat. Jag var förstås sent ute, men det blev inga problem. Det visade sig att den publicerande reviewern var f d mattelärare och gärna ville bidra till att en ny mattecache blev loggbar. Gömman var en mystery och för att komma åt de rätta koordinaterna måste man ha lite mattekunskaper. Anledningen till denna cache var att idag firas Pi-dagen. Därför fick cachen namnet Pi-dagen 3/14/2013. Varför just denna dag uppmärksammar talet Pi förklarar Wikipedia så här:
"Det är inte någon officiell högtid, men firas ändå av enskilda personer och i en del länder även på vissa skolor, och uppmärksammas av till exempel Google. Denna dag kallas för pi-dagen eftersom den i amerikanskt datumformat skrivs 3/14 och kommer från att pi ofta avrundas till 3,14. 

Dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San FranciscoDenna dag firas, bland annat på museet ifråga, med pajer och pizzor på grund av att dessa innehåller pi (på engelska låter pi likadant som ordet för paj) och för att båda dessa maträtter är cirkelformade. Det beror även på att pi representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. USA:s representanthus har 12 mars 2009 beslutat att Pi-dagen skall vara nationell minnesdag."


Det blev inte så mycket Pi-firande i klasserna, men vi pratade om Pi både i femman och sexan. Däremot firade vi på personalrummet med en Pi-kaka. Det var min tur att ha hand om fikat på personalrummet denna veckan tillsammans med en kollega, men hon är sjuk så jag får fixa hela veckan själv. I höstas var det tvärtom. Pi-kakan smakade jag på tjejträffen förra veckan och sen kom receptet på mejlen. Den var enkel att baka och är supergod med lite vispad grädde. Det blev i alla fall inget kvar av den. Ni ser väl Pi-symbolen under kolatäcket. Den är gjord av mandel medan resten av kakan har valnötter.


Cachen publicerades kl 3 på eftermiddagen. Då var jag fortfarande kvar på skolan och skrev skriftliga omdömen tillsammans med en kollega. Takko fick dock besök av den första mystlösaren. Det var förstås 1000sjöar, som blev utskälld när han parkerade på vår gårdsplan och gav sig av i våra forspår. Jag hade hoppats på att de skulle bli översnöade, men det blev de inte helt.


Jag kom väl hem trekvart senare och då ville Takko ut. Den här gången tog vi stigen över kullen. Stigen fick vi bana själva genom snön för den var helt översnöad.


Solen sken fortfarande och spädde på lantidyllen. Det blev många pittoreska bilder knäppta på promenaden. Snö och sol brukar kunna ge fina bilder.


Ute på vägen upp mot skogen var det inte plogat men grannen hade kört med sin traktor. Vi kunde gå i traktorspåren och slapp pulsa genom snön. Det var lite halt under snön här och där.Åkrarna, som nyss börjat kika upp ur snötäcket, var nu åter nedbäddade i snön. Det syntes inget av den plöjda jorden. Allt var vitt med blåtonade skuggor.


Traktorn hade inte fortsatt upp mot vår skog. I stället hade grannen vikit av till höger in i sin skog. Vi valde att fortsätta att gå i hans spår. Det såg inte så lockande ut att gå vidare på den oplogade vägen. Ibland går vi lite andra vägar och undersöker andra områden. Alltid kan man upptäcka några nya vackra vyer.


Vi kom in i skuggan i en lite tätare granskog där grannen hållit på att röja och gallra hela vintern. Han hade nog varit där och jobbat idag med. Traktorspåren vände där och det gjorde vi också. Vi gick hem och rättade nationella prov. Imorgon förmiddag är det dags för de två sista matteproven för sexorna. Sedan återstår bara uppsamlingsheatet med de som varit sjuka de här dagarna och rättningsarbetet. På eftermiddagen har jag fyrorna och då kommer bibeläventyrarna tillbaka och avslutar Bibeläventyret med Nya Testamentet. Det blir nog en lugn dag för mig. Man kan ju alltid hoppas.

3 kommentarer:

 1. Kul med en pi-dag tycker jag! Å den kakan ser ut som den smarrigaste på hela terminen...synd jag också var sjuk o inte fick smaka. Kan du inte lägga ut recept här eller skicka till min mail?

  Trevlig helg!

  //Sandra E

  SvaraRadera
 2. Här är receptet:
  ∏-kakan
  Seg chokladkaka
  100 g smör
  3 dl strösocker
  1.5 dl vetemjöl
  4 msk kakao
  1.5 tsk vaniljsocker
  1 krm salt
  2 st ägg
  200 g blandade hackade nötter

  Knäckglasyr
  1 dl strösocker
  1 dl ljus sirap
  1 dl vispgrädde
  2 tsk vaniljsocker
  1 tsk smör el margarin
  Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
  3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet.
  4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
  5. Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över nöthacket. (Eller gör ett mönster med nötterna t ex pisymbolen med mandel eller cashewnötter och resten av kakan täcks av valnötter) Grädda chokladkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.
  6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter.
  7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
  8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
  9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.

  SvaraRadera
 3. Tack!!


  //

  Sandra E

  SvaraRadera