tisdag 26 mars 2013

Nostalgisk tripp norrut

Norra Ishavet? Nej, Vättern!
 Ibland blir det snabba ryck. Hastigt och lustigt gav jag mig av på en liten nostalgisk tripp norrut. Det blev en snabbrunda hem efter jobbet för att ta ut hunden på en liten runda. Sen satte jag mig i bilen för att åka till Jönköping. Jag hade några ärenden att uträtta där. Först blev det en fika för jag var ganska hungrig. Sen fick jag för mig att åka ner till Vätterstranden. Jag ville se om det fanns nån häftig is i år. Det var en hyfsat varm och solig dag, men när jag kom till strandpromenaden liknade utsikten mest Norra Ishavet.
Vätterstranden i sepiabrunt
 När jag för drygt 30 år sedan bodde i staden, brukade jag ofta ta en promenad längs stranden. Ibland lade sig Vättern och man kunde gå på isen längs Rosenlundsbankarna. Där fanns det fantastiska isformationer i träden och buskarna. Idag blev det ett antal fina bilder på utsikten. Fast jag råkade visst komma åt en knapp på kameran så många av bilderna fick en sepiabrun ton. Det ser ut som om bilderna är hundra år gamla, men de är tagna idag på eftermiddagen.
Mäktigt istäcke
 När jag befinner mig i staden, brukar jag också försöka leta upp några gömmor. Jag hade några inlagda i GPS:en men de var tydligen inte uppdaterade särskilt nyligen. Den första jag försökte hitta var avaktiverad. Det såg jag när jag kollade i mobilens app. Jag tror jag hittade platsen. Jag lyfte på en sten och där var en alldeles fyrkantig håla som om en plastburk legat där, men det gjorde den inte längre. Jag fortsatte till nästa gömma. Där hade jag bättre tur. Den hittade jag enkelt. Sen återvände jag till bilen och körde in mot centrum.
Glad påsk! på Hovrättstorget
 Jag parkerade på Östra Torget och gick mot Östra Storgatan. Då passerade jag Hovrättstorget med ett fantastiskt påskris mitt i brunnskaret på torget. Det skulle finnas en gömma där också, men de höll på att gräva i gatan och delar av platsen var avspärrad. Dessutom var det gott om folk så jag avstod från att leta. Jag fortsate till affären som var mitt huvudmål. Jag brukar handla från deras webbutik, men ibland vill man se sakerna först och kanske prova. Jag hittade precis vad jag ville ha, men sen började eländet. Affärens kassaterminal låste sig. Trots telefonkontakt med IT-supporten och många omstarter så lyckades de inte få igång kortterminalen heller. Så det blev inga varor med hem. Men jag har noterat alla uppgifter om dem så att jag lätt kan beställa dem på nätet. Så kan det gå när man har oflyt.
Två kyrkor på Öster
 Det blev en snabbtitt inne på Indiska också. Där brukar jag ofta hitta något som vill följa med mig hem. Så också idag. Sen gick jag tillbaka till torget och bilen. I de här trakterna bodde jag under ganska många år. Alla år då jag pluggade på Lärarhögskolan hade jag min hemvist på Odengatan. Området har förändrats en hel del sedan dess. Flera stora byggnader har vuxit upp och jag saknade utsikten lite.
Tornrummet
 På andra sidan torget finns Allianskyrkan. Dit brukade jag gå. Jag sjöng i ungdomskören och spelade althorn i musikkåren. Dessutom var jag scoutledare. Den mesta tiden var jag på Ekhagen, men sen flyttade jag över till scoutkåren i centrum. Uppe i tornrummet hade vi scoutmöten.
Nostalgi på Östra Torget
 Vid torget fanns förstås en annan cache. När jag skulle söka reda på den, kom ett helt gäng ungdomar och gick förbi. Det satt en dam i en bil och åt en hamburgare. Många hämtade sina parkerade bilar eller promenerade förbi. Till slut kunde jag lätt plocka fram den lilla burken och logga. Jag tror inte någon uppfattade vad jag gjorde. Jag körde sen tillbaka söderut över Norrahammar. Där fanns en mysteriecache som jag hade lösningen till. Nu kunde jag logga burken utan problem innan jag fortsatte hemåt.
Jättens jättesten
 I Vaggeryd stannade jag till och letade upp några fler gömmor. Nu var det mörkt men inte så kallt trots fullmånen. Det var fina gömmor allesamman.
GC4874A Gnägg
GC4589V Trolleri?
GC3TGV9 TC12 - Högåsajättens sten
GC40CN4 Formgivare # 2
GC4589H Hydda

Ful gnagare vaktade en av skatterna
Sen tyckte jag att det kunde räcka för idag. Jag började bli hungrig och hemmet lockade och drog. Det finns många gömmor kvar i Vaggerydstrakterna. När jag kom hem upptäckte jag att det hade släppts tre nya gömmor lite öster om Vaggeryd strax efter att jag lämnat orten. Har man oflyt så har man det oftast hela dagen. Men jag kom tryggt hem i alla fall. Snart är det lov igen och då kanske det blir mer tid för burksök.

1 kommentar:

  1. Känner igen vyerna från Jönköping.
    Bodde under lärarhögskoleåren i korridor på "Halls hotell", ovanför "Mäster Gudmunds källare.
    Vaggeryd ligger inom den radie som skickar meddelanden om geocacher till mig. Kanske tar jag en tur dit på lovet, antagligen på onsdagen.Om det inte kommer mera snö, för då stannar jag hemma.....

    SvaraRadera