torsdag 30 maj 2013

2K+2 M M


En dag i maj brukar vi alltid cykla iväg med hela mellanstadiet för att fiska i Storån vid Slättö kvarn. I år kunde vi inte göra. Det var fiskeförbud fram till 15 juni. Så vi fick ordna ett alternativ för avstå helt ville vi inte göra. Det brukar vara en fantastisk dag. Vårt alternativ blev att cykla ut till Rannäs och ha vår aktivitetsdag nere vid vårt vindskydd.


Det blåste lite till och från med solen sken och vi hade ett perfekt väder för utedag. Några fiskade, andra satt och pratade eller gick en klurig runda för att komma på olika huvudstäder i världen. Vi grillade korv och sen blev det skogsbingo för dem som ville. Ganska många föräldrar och andra släktingar var också med. Några har varit med flera gånger. De tar gärna ledigt för att vara med på denna utflykt.


Det enda som inte blev bra var att det var en lång skoldag. Vi brukar åka när vi har kort dag. Det räcker att vara ute till kl 13 och sen cykla hem. På den extra timmen till kl 14 hann det bli lite gruff även om det inte blev otrevligt. Det märks att det går mot slutet av läsåret. Inte minst sexorna trappar ner och visar ibland tendenser till att strunta i regler och tillsägelser. Vi blir nog alla glada när skolavslutningsdagen kommer.


Den något kryptiska titeln på detta inlägg kräver väl en förklaring. Den kommer nu. Efter fiskedagen åkte jag hem och rastade hunden. Sen åkte jag till Växjö för att geocacha. Idag är det precis 2 år sedan jag hittade min allra första gömma. Min senaste utmaning som jag satt upp för mig själv var att försöka logga nummer 2000 innan tvåårsdagen. Det innebar att jag fått ligga i en hel del den senaste tiden. Det blev några powertrailer nere i Halland. Dessutom loggade vi ju ett trettiotal burkar i lördags. Så inför växjöresan stod jag på 1998.

Anledningen till att jag valde Växjö var att det finns så många roliga gömmor där. Jag skulle ha åkt till Luciaeventet i december men så blev det inte. Nu har jag kvar alla gömmorna som släpptes då. Först försökte jag mig på en myst som vi löst, men där var något lurt. Jag tror det var rätt plats, men jag hittade ingen burk. Det blev i stället en tradd i närheten av en rastgård för hundar som blev första fyndet och nummer 1999. Först hittade jag ett hundkoppel med en nyckel. Sen gällde det att hitta vart nyckeln gick. Det lyckades till sist.


En milstolpe som ett jämnt tusental vill man ju gärna ska vara lite speciell. Mitt tusende fynd gjorde jag på toppen av Småland vid Tomtabacken förra sommaren. Som nummer 2000 ville jag ha en ny cachetyp som jag inte provat förut. Det blev en wherigo, som är som ett dataspel. Man går till olika zoner och då kommer det uppgifter i GPS:en som man ska lösa. Till sist kommer man fram till en burk med loggbok att logga. Det var en enkel och mycket trevlig wherigo jag gav mig ut på. Jag gick efter pilen och hamnade först lite snett då jag kom fram till ett stup. Det blev till att vända och ta cykel- och gångvägarna i stället. Jag var ju i stan nu. På landet blir det oftast raka vägen, man i stan får man ibland gå runt p g a staket och andra hinder. jag hittade i alla fall gömman och därmed min tvåtusende cache.

När det var klart tänkte jag försöka mig på några andra cachetyper. Som mest hade jag tidigare tagit ter olika cachetyper på en dag. Det borde jag faktiskt kunna slå. Jag hade ju redan en tradd och en wherigo. Nästa blev en letterbok som var jättetrevlig. Den bestod av två steg. Vid det första krävdes lite geografikunskaper eller googlekontakt. Det gick smärtfritt och snart hittade jag finalen och kunde logga.


Det fanns gott om gömmor i området, men jag hade ju inte så mycket tid på mig. Även om det är ljust länge nu ville jag komma hem inte alltför sent. Därför hoppade jag över en del gömmor. jag får återkomma till dem en annan gång. Nu vet jag ju lite om hur där ser ut. Det blev en fjärde gömma, en multi den här gången. Den hade också två steg och var inte särskilt svår. Alla dagens gömmor var finurliga. De anknöt både till omgivningarna och till temat. Alla cacher i serien hade namn efter olika attribut som cacher kan ha. De jag loggade var:
Dogs Allowed
Lost and Found Tour
Tourist Friendly
Telephone nearby


Det började bli sent och jag blev hungrig. Annars hade jag nog kunnat ta fler olika cachetyper. Det fanns säkert någon myst jag kunnat logga. Strax utanför stan fanns det en Earth cache. men jag stannade till vid McD och åt kvällsmat och sen bestämde jag mig för att köra hemåt. Jag hade ju redan uppnått dagens mål. Jag hade loggat min tvåtusende cache. Det är det som 2K står för i titeln. Dessutom hade jag hittat två till. +2 kan ju stå för det eller för att det idag är tvåårsjubileum. Som extra bonus slog jag mitt eget rekord genom att logga fyra olika cachetyper på samma dag.


Solen sken på min färd västerut. När jag kom till Bredasten färgades himlen alldeles röd. Det var vackert och en fin avslutning både på resan och på dagen. Jag har haft en del att fundera på den senaste tiden. Den intensiva geocachingen har hjälpt mig att inte börja grubbla för mycket. Ibland kan man behöva tid för att landa i det man redan vet. Det behöver sjunka in. När det har gjort det får jag väl berätta lite mer här. Tills dess får vi njuta av försommaren. Det är så fantastiskt ute nu.

1 kommentar:

 1. Förstår varför jag inte gillar ordet mål - måluppfyllelse. Jag blir sönderstressad, bara på tanken att ,man måste nå hit eller dit. Man får göra sitt bästa.
  Vi tänker olika, tur är det att vi är olika i tanken vi människor. Hur skulle världen se ut om inte en del vore utrustade med den typen av målinriktning som du är? Vi skulle inte ha kommit dit vi är idag vad det gäller utveckling, det är säkert.
  Rolig friluftsdag ni har. Synd att man inte kan sluta när det är som bäst, utan måste följa en paln för tid.
  Saker blir ju inte riktigt som man tänkt, men kan bli bra ändå... :)
  Lite nyfiken... och bekymrad ... över dina tankar... men jag är ju som jag är... oroar mig för allt och alla.

  SvaraRadera