söndag 26 maj 2013

Titanus giganteus - premiären


I skogarna mellan Dumme mosse och Bottnaryd strax väster om Jönköping finns en alldeles speciell Travelbug. Det kanske är fel att kalla den så för den är i högsta grad stationär. Den reser ingenstans. Det r vi som får resa till den. 1000sjöar gjorde en förfrågan och vi var flera som ville haka. Till slut blev vi trots allt bara fyra, men vi hade riktigt roligt hos Titanus giganteus. Skalbaggen består av nästan 90 cacher som man kan logga. Det finns ett stort antal traddar, men också mystar och multisar.


Några hade vi löst hemma och fått fram de riktiga koordinaterna till. Det gällde bland annat dagens första fynd, CC12 A07 - Aurvandil welcomes you to CC12. Här kände vi oss verkligen välkomnade till ett riktigt äventyr. 


Vi fortsatte med bilen fram till en vändplan där vi tänkte börja vår jakt på gömmorna. Vi hamnade i en omväxlande terräng med skogar där blåbärsriset blommade för fullt. Här kan det nog bli mycket blåbär.


Ibland var skogen avverkad och vi hamnade på ett kalhygge. Där var det lite kämpigt att ta sig över. Uppe på höjden ovanför såg vi platsen där Caching Camp 2012 hölls. Det var nämligen under det eventet som alla cacherna släpptes. Idag var det ungdomar som tjoade och tjimmade där. De kanske såg oss ute på hygget och hejade på oss.


Hygget blommade. Det var tuvullen som var fulla av vita bomullsbollar.


På ett annat ställe hittade jag andra blommor. Där var det blött och marken täcktes av vitmossor. Det var ganska blött på många ställen, men vi klarade oss med skor och kängor.


Efter en stund ute bland burkarna kom vi tillbaka till bilen och plockade fram ryggsäckarna med fikat. Som alltid smakade det bra med mat efter ett tag ute i naturen. Mina tre följeslagare var från vänster 1000sjöar, Ardbeg10 och Danne100.


Där fanns många roliga och kreativa gömmor. Jag hittade platsen för en av favoriterna, men var fanns burken? Danne100 var den som hittade den. Sen fick vi pilla fram den och logga med gemensamma ansträngningar.


En del burkar krävde lite samarbete. Men gemensamma ansträngningar går det i alla fall lättare. De flesta gömmorna bestod av PET-rör men det fanns även några större burkar.


En del gömmor var ganska traditionella. Det fanns gott om stubbar i skogarna. I några av dem fanns burkar att logga.


Andra gömmor var annorlunda även om man kunde gissa sig till en del med hjälp av namnet, beskrivningen, hinten eller tidigare loggar. Det är ju så man gör, kollar allt, innan så man vet vad man ska leta efter. Den stora spindeln hade ramlat ner så vi fick skaffa den ett tillfälligt boende och kontakta cacheägaren.


Vi såg många högstubbar på vår vandring i skogarna. Den här hade en finurlig gömma och beboddes av ett stort antal myror, som kröp ut och in i hålen. Danne100 studerar deras aktiviteter.


Ibland satte vi oss och pustade ett tag innan vi fortsatte. Det gäller att hushålla med krafterna. Men 1000sjöar var nästan alltid på språng. Han satte iväg i full fart så vi fick bara haka på.


Ibland var det lite lättare terräng, men för det mesta höll den sig till 2,5-3,5. Koordinaterna var fr det mesta bra. Vi hade ju fyra GPS:er som hjälpte oss att hitta rätt riktning. Här är det Ardbeg10 som ställer in koo för nästa gömma.


Diken fanns det i skogen som vi fick ta oss över. Här hittade vi en liten bäck. Den tog vi ett skutt över för att komma tillbaka till bilen igen. Vi flyttade bilen ett antal gånger och fortsatte att leta gömmor på de nya positionen.


Gles tallskog med ris och lavar på marken är enkel att gå i. Här var det också lite torrare. Då gick det fortare att ta sig mellan gömmorna. Fast ibland var det lite kuperat och när solen gassade blev vi lite svettiga. Ibland kom lite friska fläktar och gav svalka. Vi hade uppehållsväder hela dagen och klarade oss ifrån regnet.


Det fanns också två gamla gömmor i området. Någon hade tagit dem tidigare, men vi som inte gjort det passade på. Den ena fanns vid en gammal kvarn.


Inuti byggnaden fanns gamla redskap kvar. Det fanns flera hus vid bäcken. En del skulle nog kunna rasa när som helst.


Det blommade på marken av harsyra och violer. De lyser så vackert under träden.


Vi flyttade på oss igen och tog oss över till andra sidan. Där för 1000sjöar klättra i en stor gran. Burken satt högt upp, men han var snabbt uppe och loggade den.


Några mystar loggade vi. Både Ardbeg10, Danne100 och jag hade löst några stycken. En del var lätta, andra svåra. Vi kanske inte alltid löste dem på rätt sätt, men så länge man hittar burken är alla sätt bra. Vi hoppade över en del för att vi inte visste hur vi skulle göra. Andra avstod vi från därför att de var mörkercacher.

Om vi kunde undvek vi att gå ut på mossen, men ibland var det nödvändigt att gå en bit ut. Vi hoppade över de som låg där det var som allra blötast. Vi får nog återkomma när vi inte är lika trötta och ta med gummistövlarna.


Det finns många burkar kvar att logga i Caching Camp-serien. Vi kanske väntar med en del till hösten. Nu kommer myggor och knott säkert att invadera skogarna. Vi hade inga större problem med dem idag.


Ibland blir man glad för en klassisk gömma med ett klassiskt kamouflage. Om man ser ett antal pinnar som ligger parallellt vid en sten eller en stubbe, kan man ana att här finns en gömma.


När vi summerade dagens fynd, hade vi loggat olika antal allihop. För min del blev det 31 gömmor varav 29 av gömmorna i Caching Camp 12. Det får man vara mycket nöjd med. Danne100 hade gärna tagit några till, mn vi andra var nöjda med dagen och kände att nu var vi trötta och ville hem. Fötterna värkte och varje gång vi satte oss att vila blev det allt svårare att ta sig upp igen.


Vi återvände till bilen och åkte hemåt. Mötesplatsen på morgonen hade varit i Öreryd vid nissastigen. De andra bilarna stod kvar där. Jag åkte med 1000sjöar till Bredaryd där min bil väntade på mig. Det var skönt att komma hem, ta en varm dusch och äta lite mat. Sen gäller det förstås att logga alla fynd. Det kommer att ta ett tag. Jag lägger till en bild på Titanus giganteus, som den ser utefter loggningen, lite senare när jag är klar.


Så här blev dagens resultat. Vi lyckades inte förvandla hela Titanus till en guldbagge, men ddet sägs att det tar 3 dagar. Vi fick nöja oss med nästan hela bakkroppen och bakbenen. Det tyckte vi var bra jobbat.
Fortsättning följer.

1 kommentar:

  1. Förstår att du har svårt att komma upp. Har sett denna fina skalbagge på kartan.... men det är ju inget man åker till på egen hand...
    Nä, det är inte kul med burkar just nu... och mycket beror på att jag inte hittar dem... som Katrins gömma vid eken... t.ex. ... eller unge Philips gömmor, som uppenbarligen andra ser, men inte jag. Håller nog på att få en demenssjukdom, depression och dålig uppmärksamhet ... HA det bar de sista skolveckorna. Våra elever slutar den 5 juni och vi den 12... Det blir långt sommarlov att vila upp sig på detta året. Blir nog sugen på någon cacheresa så småningom...och hoppas verkligen att vi kan få till det med Halmstad.

    SvaraRadera