onsdag 15 maj 2013

Bara blommor och lite vårtrötthet


Nu är det åter vitt i backarna, men det är inte snö den här gången. Det är så fint med alla vitsipporna som breder ut sig. Idag tog vi en promenad och tittade på blommorna.


Varje år dyker det upp röda vitsippor på ungefär samma ställe. En del är riktigt mörka, andra lite ljusare. Det var svårt att fotografera dem idag. Det blåste och sipporna vajade i vinden. Kameran hade svårt att fokusera.


Kullen bakom huset med ekarna har också fått en vitsippsmatta på golvet. Den täcker de gamla eklöven. Ekarna är alltid sena att slå ut sina blad. Så än lyser solen på marken. De senaste dagarna har det regnat på natten och morgonen, men sen har det blivit fint på eftermiddagen. Det passar bra för oss som jobbar. Då kan vi gå ut när vi kommer hem och uppleva solens värme.


Liljekonvaljerna har kommit ganska långt de också. Nu ser man knopparna. Blir det varmt, kommer de snart att slå ut. Då kommer doften att sprida sig över hela gården. Det längtar jag efter.


Just nu känner jag mig riktigt trött och jag sover dåligt på nätterna. På jobbet går det bra, men hemma blir inte mycket gjort. Jag har ingen ork. Den här terminen är nog en av de jobbigaste under alla mina 33 år i yrket. Arbetsuppgifterna tar aldrig slut och det är sällan något plockas bort. Det var en enorm lättnad när vi fick veta att vi slapp skriva kunskapsprofilerna till nationella proven. Men jag har fortfarande en del kvar att göra av de muntliga delarna. Sen ska vi avsluta alla kunskapsområden. Snart är terminen slut.


I år ser jag verkligen fram emot sommarlovet. Då ska jag inte planera in så många måsten utan bara ta dagen som den kommer. Så är mina planer, men sen vet vi ju hur det blir.Det kommer att dyka upp saker som måste göras. Men det kommer också saker som är roliga att göra.


Hunden drog med mig uppåt skogen. Vi vägkanten blommade sälgen. Här ar det också svårt att fokusera. Kameran vill inte fokusera på de närmaste utan vill hellre titta längre bort. Jag funderar på om det är så vissa elever gärna gör. De fokuserar inte på det närmaste, den egna uppgiften, utan på vad kompisarna längre bort gör. Då blir det inte alltid så mycket gjort och inte mycket lärt.


Nere vid kanalen hade de första små kärrviolerna tittat upp. De är så små och söta tycker jag. Snart kommer det fler violer av andra sorter längs vägen. Skogsviol, ängsviol och buskviol brukar jag kunna hitta. De är mörkare blå. Kärrviolen är så ljus, men den har tydliga linjer som leder in till nektargömman. Den kan insekterna inte missa.


De vilda gullvivorna har också slagit ut. De gömmer sig bland vitsipporna på kullen. Det finns inte så många plantor, men de kommer tillbaka varje år. Sakta sprider de sig. Dem vill jag gärna bevara.


Då var dagen slut. Det blev kväll och inte blev det mycket gjort. Men jag var faktiskt ute och plockade nässlor till en soppa. Så ikväll har jag njutit av en god nässelsoppa med ägghalvor. Maken vill inte smaka. Han gillar inte nässelsoppa. Så det blev en burk till lunchen imorgon också.

1 kommentar:

  1. Vad gott med nässelsoppa. Måste laga en i helgen! Fina bilder, bra tankar. Ibland kan fokusering på längre håll löna sig, det blir snyggare bilder. KAn det vara så i verkligheten också, att ibland blir det falktiskt bättre med helhetssyn än egen fokuserering.
    Måste tillstå att det är roligt att läsa ett blogginlägg från dej med de gamla härliga djupare tankarna igen. Anna-Lena

    SvaraRadera