tisdag 24 december 2013

Julabadet i Rosenlund

Julgrupp från eleverna
 Nu är alla julförberedelser klara och jag kan sätta mig ner pusta ut. Igår blev det ett långt städrace samtidigt som jag lagade julmat. Skinka och sillsallad är ett måste på vårt julbord. Det såg gott ut men jag har inte nallat av julmaten än.

En gömma på mossen
När allt var klart vid halvtiotiden, åt jag en macka med äggröra som sonen gjort till oss, rastade hunden och gav mig sen ut för att logga dagens cache.Det blev en tur till Prostsjön #10. Det var väldigt mörkt men jag traskade på stigen ett tag innan jag gav mig ut genom skogen till mossen. Det såg ut att vara ett dike på kartan, men i verkligheten var det mest bara blöt vitmossa. Cachen hittades och loggades ca 22:40. Kvart över elva var jag hemma igen.

Julbadet i Rosenlund
 Idag var det dan före dopparedan och dagen för vår årliga tradition. I vår familj brukar vi åka och bada julabadet nån av dagarna före jul. Först blev det en tur upp till A6 för att inhandla de sista julklapparna. Sen letade vi upp en restaurang som serverade lunchbuffé. Det var gott med fläskfilé, kyckling, potatis- och köttfärsgratäng och olika sallader. Senvar det dags för badet, men det blev bara halva familjen som badade på Rosenlundsbadet. Andra halvan gav sig ut i det kyliga. blåsiga vädret för att geocacha. Det var karlskronasonen och jag som letade burk. Den första fanns vid Rosenlundsbadet. Där har jag letat förut, men inte hittat den. Nu var det sonen som lyckades plocka fram den.

River of metal
 Sen promenerade vi en bit bort till en gångbro över motorvägen. Bilarna körde under oss i en strid ström. Just nu är väl många ute på resande fot inför julhelgen.

Möglig logg
 Jag hittade burken på bra koordinater och en bra hint. Men loggremsorna var fuktiga och hade börjat mögla. Det var inte så trevligt. Vi tog en fotologg i stället för att skriva. River of metal hette gömman.

Hur gör man mål här?
 Sen vände vi tillbaka och gick mot Rosenlundsbankarna i stället. Vi passerade ett område med många fotbollsplaner, men idag var det inga som spelade på dem. De var inhägnade och vi fick gå runt hela området. Det fanns en gömma vid staketet, som kallades Rila. Med bra koordinater och en tydlig hint så kunde jag gå rakt fram och hitta den direkt.

Vid Rosenlunds bankar
 När vi genat över husvagnscampingen, kom vi till stigen längs Rosenlunds bankar. Där fanns ett par gömmor som vi tänkte avsluta med. Det var grått över Vättern och det blåste lite kallt.

En björkgömma
 .Den första gömman fanns vid en levande björk, Vivus Betula pendula. Sonen såg den lilla burken och gav den till mig för loggning. Sen fortsatte vi till Mortuus Betula pendula, den döda björken. Den var ihålig och även här var det sonen som hittade burken.

Rasbranter
Här fanns det branta stup ner mot Vättern. Det var lite läskigt att gå däruppe på kanten och kika nerför rasbranterna. Vi vände och gick tillbaka till badet.

Återsamling
Vi satte oss att vänta på de andra och för att värma upp fingrar och tår. Efter en liten stund kom de nybadade och vi kunde återvända söderut. jag slumrade lite i bilen medan maken körde. Den allra sista biten fick jag ta över ratten. Då blev han så sömnig. Hemma väntade hunden på att få komma ut på en runda. Det fick han förstås eftersom han väntat så tålmodigt på oss.

Julen ska sjungas in
Efter en kort stund klädde jag på mig igen och åkte till Forsheda för att sjunga in julen. Tidigare om åren har vi brukat ha en samling i missionskyrkan för att sjunga julsånger tillsammans. Men i år valde vi att sjunga in julen vid samhällsgranen.

Julen är här
Det var ett stort gäng som samlats vid busshållplatsen. Där fanns tända marschaller och en eldkorg med en brasa. För övrigt var det väldigt mörkt och svårt att se texterna till sångerna på sångbladet som delades ut. Det var visst bara jag som hade pannlampan med.

Nu tändas tusen juleljus
Det var inte bara folk från missionskyrkan utan även en del andra från samhället. Det var både unga och gamla som slöt upp.

Jörgen och Dan
Vår pastor, Dan Forsgren, talade mellan sångerna om Jesus som det stora ljuset som har kommit i världen. "Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det." Joh 1:5. Jörgen Davidsson spelade till julsångerna vi sjöng. Sen kunde vi önska varandra en riktigt god jul innan vi skildes åt och åkte hem föratt fira därhemma.

Min julkrubba
De sista julförberedelserna var kvar. Jag plockade fram min virkade julkrubba och placerade på den pianot. Det är ju egentligen om jesusbarnet som julen handlar och då måste han ju få finnas med. Han är ju julens huvudperson.

Julgodisbordet
Pojkarna plockade fram julgodiset, nötterna och frukten. De får samsas med min änglasamling på det gamla serveringsbordet.

Julklappsinslagning
De inhandlade julklapparna måste ju slås in i julpapper. Var och en pysslade med det på egen hand en stund. i år är julpappret rött hos oss. Här är det fyra julklappar som vi ska ha med oss till morgondagens julklappslek.

Årets julgran
Till sist var även julgranen pyntad och alla klapparna låg under den. Då kunde vi sätta oss och vila för nu är julfriden här.

1 kommentar:

  1. Trevligt det låter med julinsjungning! Tror att det kommer mer folk om man gör detta i samhället än i kyrkan. Folk är inte kyrkvana längre. Ha en bra jul och ta det lugnt, så ses vi den 29 dec, förhoppningsvis.

    SvaraRadera